Tisícovka naháčů rozčeřila hladinu Mrtvého moře

Tisícovka naháčů rozčeřila hladinu Mrtvého moře

Tisíc nahých mužů a žen se zúčastnilo akce, kterou zorganizoval Spencer Tunick (44), fotograf specializující se na davové snímky obnažených těl.

Tunick se proslavil snímky svlečených lidí na známých místech. Již tvořil na různých místech v Evropě, USA i v Austrálii. Svým zatím posledním počinem se snaží upozornit na osud Mrtvého moře, jehož hladina klesá o bezmála 130 centimetrů ročně.

Podařilo se mu přesvědčit tisícovku Izraelců, aby se svlékli a pak splývali na hladině slavného slaného jezera. Skupina ve věku 18 až 77 let pak podle listu Metro pózovala na sérii fotografií.

Americký umělec je přesvědčen, že jeho práce je důležitá. "Snil jsem o tom fotit právě tady. Hladina Mrtvého moře klesá a brzy už nebude možné vůbec vstoupit do zdejších vod, protože tu žádná voda nebude," říká Tunick.

Projekt se neobešel bez různých komplikací. Místní obyvatelé se přišli na naháče podívat, čímž rušili pečlivě připravené scény. A obzvláště nenechaví zvědavci se dokonce vydali nad Mrtvé moře s malými letadly. Nakonec ale všechno dobře dopadlo. Fotograf teď jen doufá, že si osudu tohoto jedinečného místa svět všimne.

"Doufám, že má práce na Mrtvém moři bude spojována s poškozením přírody, k němuž tu působením lidí prokazatelně dochází, a nikoliv s válkou a konflikty," dodal Američan.

Tisíc naháčů je sice hodně, ale ani zdaleka nešlo o tak masový počin, jaký se tomuto umělci podařilo zorganizovat. V roce 2007 v Mexico City shromáždil a nafotil dokonce 18 000 obnažených těl.

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele

Doporučujeme

Články odjinud