TRAPAS! Přečtěte si pár chytrých triků, jak z něj vybruslit

TRAPAS! Přečtěte si pár chytrých triků, jak z něj vybruslit

Kdo v životě nezažil nějaký trapas? Je téměř nemožné se jim vyhnout, prostě se dějí, často právě v ten nejméně vhodný okamžik. A jak z trapných chvilek ven s co nejmenší újmou?

Nikdo není dokonalý

V téhle věci jsme na tom všichni úplně stejně. Tak proč takové výčitky? Místo snahy po nedosažitelné dokonalosti se smiřte se svými nedostatky a přijměte je. Uvědomte si, že minulost změnit nemůžete, a co se stalo, stalo se. Pokud se vám trapasy opakují, například si často nemůžete vzpomenout jména lidí, s nimiž se seznamujete a setkáváte, zkuste se naučit několik jednoduchých triků na jejich zapamatování. Řada trapasů vzniká také z nesoustředěnosti. Typickou ukázkou jsou přeřeky typu „orgasmus“ místo „organismus“ a podobně. Vždycky se ujistěte, že víte, co děláte, že jste na to dobře připraveni. Zvýší to vaše sebevědomí a zmenší pravděpodobnost chyb.

Mlžit, nebo se přiznat?

Ať se stalo cokoli – poslali jste e-mail s ostrým komentářem celé kanceláři, bohužel včetně šéfa, kterého se týkal, nebo jste se trapně přeřekli a podobně – kouč osobního rozvoje Aleš Kalina doporučuje být za všech situací maximálně svůj. „Nikdo vám nemůže vyčítat, že jste, jací jste, že zapomínáte nebo že něco nevíte. Vaše výsostné právo je být sám sebou a dělat si, co uznáte za vhodné, podle toho také jednejte,“ radí. Pokud cítíte, že je správné přiznat chybu, udělejte to. Když máte naopak pocit, že se vyplatí dělat mrtvého brouka, a dokážete se s tím sžít, klidně. U trapasů, jako je odeslání e-mailu na špatnou adresu a podobně, je pochopitelně třeba zohlednit konkrétní situaci a vaši roli v ní.

Opravte si hlavu

Trapasy jsou často spojené s fyziologickými reakcemi těla, jako je silné pocení nebo červenání, a vůbec ztrátou kontroly nad tělem, kdy například v luxusní restauraci rozlijete skleničku, upustíte si do klína příbor nebo rovnou celý talíř s omáčkou a podobně… Také extrémní pocity studu mohou být důsledkem negativního vyladění celé osobnosti, která je pak přímo předurčena k velmi častým trapasům. „Reakce celého těla vždycky vycházejí z hlavy a jejích programů. Hlava pak spouští různé procesy v závislosti na situacích podle dat uložených v paměti. Pokud vás například v dětství ponižovali, snadno se začnete bát posměchu nebo znemožnění při sebemenším zaváhání a reakce na sebe nenechá dlouho čekat,“ vysvětluje Aleš Kalina. Abyste se přestali bát svého okolí, a tudíž ovládali alespoň částečně i reakce svého těla, je třeba staré špatné vzorce vymazat a nahradit je zcela novými. Na této změně můžete pracovat společně s odborníky.

Berte to s nadhledem

Možná se vám trapas, který se stal, právě teď může jevit jako totálně katastrofický. Nesmysl. Mnohdy je jenom velmi malá pravděpodobnost, že si ho vůbec někdo všiml nebo že by ho chtěl v momentální situaci dál rozebírat. I když se vám problém zdá sebevětší, věřte, že se na něj rychle zapomene a například, co se práce týká, se vytáhne maximálně jako historka na vánočním večírku dlouho poté… Když se však kvůli trapasu budete užírat a tvářit se poníženě nebo ho snad chtít donekonečna rozebírat, akorát na něj budete stále poukazovat. Buďte vždycky nad věcí a uvidíte, že se na to brzy zapomene. Určitě nejpozději v okamžiku, kdy váš trapas přebije někdo svým.

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud