Úspěch české zoo: Slonice Delhi byla oplodněna zmrazeným spermatem!

Úspěch české zoo: Slonice Delhi byla oplodněna zmrazeným spermatem!

S napětím očekávaný okamžik se stal realitou. V neděli 1. listopadu uskutečnil Dr. Thomas Hildebrandt z týmu IZW za pomoci veterinářů a chovatelů slonů ze Zoologické zahrady Ústí nad Labem inseminaci slonice Delhi. Jako otec byl doporučen slon Calvin z ostravské zoo, ovšem díky nezvykle pomalému dozrávání vajíčka bylo nutné použít jeho zmrazené sperma.

Dr. Thomas Hildebrandt z berlínského týmu IZW (Institute for Zoo Biology and Wildlife Research) za pomoci veterinářů a chovatelů slonů ze Zoologické zahrady Ústí nad Labem uskutečňuje inseminaci slonice Delhi

"V neděli v nočních hodinách folikul, kulovitý útvar ve vaječníku obsahující vajíčko, praskl. Delhi tak byla připravená k oplodnění. Vlastní zákrok od prvního zavedení katetru až po vpravení spermatu za děložní krček trval zhruba tři čtvrtě hodiny," informovala Korzo Věra Vrabcová ze zoo v Ústí nad Labem.

Nejsložitější bylo nasunout téměř dvoumetrovou trubici k děložnímu krčku a pak se trefit do úzkého, zhruba třímilimetrového otvoru.

"Díky perfektní spolupráci všech účastníků aktu se vše podařilo a přesně ve 22:47 hodin bylo sperma vpraveno na místo určení," dodala Vrabcová.

V ústecké zoo zavládla atmosféra nadějného čekávání budoucího narození slůněte.

"Předčasné euforii ale nepropadáme. Na potvrzení úspěšnosti zákroku si budeme muset šest až osm týdnů počkat. Nejprve podle vzorků krve, později podle ultrazvukového vyšetření," zdůraznila Věra Vrabcová.

Doporučujeme

Články odjinud