Už jste vyzkoušela Nordic walking? Je to skvělý a účinný pohyb pro všechny věkové kategorie

Už jste vyzkoušela Nordic walking? Je to skvělý a účinný pohyb pro všechny věkové kategorie

Tzv. severská chůze patří k nejrychleji se rozvíjejícím druhům sportovní aktivity. Nordic walking je vhodný jako rehabilitační sport i aktivní forma pohybu, která má pozitivní vliv na úbytek hmotnosti.

Rychlejší forma chůze s použitím speciálních holí vychází z běžeckého lyžování, kdy je nutné přizpůsobit délku kroku pohybu rukou. „Po zvládnutí této jednoduché techniky je to vynikající alternativa aerobního tréninku pro všechny věkové kategorie i stupně zdatnosti. Hlavně je vhodný pro starší lidi a osoby s nadváhou, lze ho jako formu pohybu doporučit i lidem s problémy kloubů dolních končetin, protože díky holím se část svalové práce přenáší na horní polovinu těla, převážně ramena a paže, a nohy se tím lehce odlehčují,“ konstatuje trenér David Huf.

Nordic walking je vhodný jako rehabilitační sport i aktivní forma pohybu, která má pozitivní vliv na úbytek hmotnosti. Příznivě ovlivňuje vytrvalost, srdečněcévní zdatnost, posiluje kosterní svalstvo celého těla a při správné technice přirozeným způsobem posiluje až 90 % svalstva těla. Odborníci tento sport doporučují též jako prevenci chronických nemocí, cukrovky i vysokého tlaku. „Pohyb na čerstvém vzduchu kromě zmíněných pozitiv pro tělo významně posiluje imunitu, zlepšuje náladu a je vynikající aktivní relaxací,“ doplňuje sportovní trenér.

Jak se chodí NORDIC WALKING

Správná technika není složitá, je však podmínkou bezpečnosti a efektivnosti. Trup je v mírném předklonu a hlava v prodloužení páteře, ruce plynule přechází dopředu a nahoru s postupným ohnutím v lokti až do fáze opory o hůl (nezvedáte přitom rameno).

Hole směřují šikmo k zemi, hrot se zapichuje na úrovni paty přední nohy nebo mírně za ní, odpich holí a odraz chodidla na opačné straně probíhá v jednom okamžiku (to je tzv. křižmochodný pohyb, opačná rotace ramen a pánve). Prsty svírají rukojeť hole pevně, ale v závěrečné fázi odpichu, kdy je ruka zapažená a loket propnutý, se dlaň otevírá a odrazová síla je přenášena přes poutko kolem zápěstí.

Hledáte vhodná sportoviště, holdujete pohybu? Navštivte také kdesportovat.cz a ocviceni.cz.

Doporučujeme

Články odjinud