V Austálii už surfují i potkani!

V Austálii už surfují i potkani!

Mohlo by se sice zdát, že jde jen o digitální manipulaci, ale není to tak. V Austrálii existuje skupina potkanů, kteří umějí počkat na tu správnou vlnu a mistrovsky ji sjet.

"Je to pro ně velmi podnětný způsob života. Mnohem lepší než trávit čas za mřížemi klece," říká loďař a chovatel surfujících potkanů Shane Wilmott (39).

Shane jim sám staví surfovací prkna a trénink začíná přímo u něj doma ve vaně.

"První zkušenosti začínají sbírat ve vaně. Tam si mohou zvyknout na svá prkna. Když získají trochu sebevědomí, přesuneme se do bazénu, kde je táhne na prkně lodička na dálkové ovládání. Celou dobu ale samozřejmě dávám pozor na jejich bezpečí," dodává trenér.

V plném rozsahu však tým sestávající se z Peanuta, Skidmarka, Rocketa a Banzaie své umění ukáže až na pláži. Zůstávají sice jen na mělčině, ale vln se nebojí a s prknem zacházejí skvěle.

"Největší nebezpečí pro ně představují racci, takže musím být pořád poblíž a případně je odhánět. Můj potkaní tým, to nejsou jen domácí mazlíčci. Jsou to moji kamarádi a mám je opravdu rád," říká Shane.

Jak uvádí list Metro, není to sice obecně známo, ale potkani jsou vynikající plavci. Když tedy seskočí s prkna, prostě plavou a čekají na svého kouče, než si je vyzvedne.

Současný tým je už třetí generací potkanů, kterým se v Queenslandu dostává odborného výcviku.

"Před mnoha a mnoha lety jsem byl s kamarády na pláži a díval jsem se, jak se blízko u břehu tvoří naprosto dokonalé malé vlnky. Pamatuji se, že jsem si přál, abych byl tak malý, že bych si je mohl projet sám. Pak mne napadlo, že potkan na malinkém prkně by to možná zvládl," popsal svou inspiraci svérázný Australan.

ČTĚTE TAKÉ:
Eva Decastelo: Milostný čtyřúhelník?

Doporučujeme

Články odjinud