Láska na vlásku Zdroj: Archiv ČT

Láska na vlásku Zdroj: Archiv ČT

Princezna a písař
Princezna a písař
Láska na vlásku
Láska na vlásku
10
Fotogalerie

V České televizi se o Vánocích objeví tři nové princezny. A na co se ještě můžete těšit?

Česká televize pokračuje v tradici započaté před více než dvaceti lety a na Štědrý večer nabídne divákům opět zcela novou pohádku. Letos jí bude Princezna a písař. Premiérové pohádky ale nachystala i na první a druhý svátek vánoční. Všem třem je společné nejenom jejich první televizní uvedení, ale rovněž to, že si v nich role pohádkových princezen herečky zahrály vůbec poprvé ve své kariéře.

„Tradice štědrovečerní pohádky je v Česku nesmírně silná. A to jak na straně očekávání diváků, kteří ji už právem vnímají jako součást svých vánočních zvyků, tak na straně tvůrců, kteří se s takto specifickým očekáváním musejí vypořádat. Což není snadné,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Karel Janák už ale nejen jako režisér Dvanácti měsíčků dokázal, že umí natočit klasickou a zároveň současnou pohádku. Jsem proto rád, že letos můžeme divákům nabídnout jeho Princeznu a písaře, pohádku dobrodružnou i romantickou, vyprávěnou s humorem a plnou postav, které si diváci okamžitě oblíbí.“

Na Štědrý večer tak Česká televize odvysílá pohádku, ve které Monika Timková jako princezna a Matouš Ruml coby královský písař musí společně najít pravého viníka jedné loupeže a napravit dávnou křivdu. O den později, na první svátek vánoční, se pak role tak trochu netradiční princezny Lidunky v tak trochu netradiční pohádce Kdyby byly ryby režiséra Jana Prušinovského zhostí Jenovéfa Boková.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

„Princezna Lidunka není klasická krasavice, která by se sama o sebe starala nebo měla komoří, spíše ráda posiluje, chce být silná a má ráda rybí tuk,“ popisuje Jenovéfa Boková. A dodává, jaké byly požadavky režiséra na herecké ztvárnění role: „Říkal mi, že to musím hrát tak, jako bych to byla já. Je to civilní princezna. Ale žárlila jsem na macechu, kterou hraje Táňa Vilhelmová. Tu totiž líčili hodinu a půl a dávali jí paruky, a na mě měli jen půl hodiny.

O posledním vánočním svátku se následně v roli princezny divákům představí zpěvačka Celeste Buckingham, a to v česko-slovenské pohádce Láska na vlásku, jež vypráví o velké záměně, která vede k nečekaným zápletkám i novým láskám. Krále v ní pod režií Márii Čengel Solčanské hraje Tomáš Hanák: „Komického, roztomile senilního krále jsem se bál, opravdu – kolik už jich jen bylo! Ale Mária chtěla mít krále omletého, unaveného vládnutím, administrativou, pletichami, nebezpečím pro jeho království, s trochu zanedbaným vztahem k synovi. Tenhle přístup mě vážně mile překvapil, stejně jako cílevědomost a profesionalita režisérky i štábu,“ popisuje Tomáš Hanák.

Vedle tří premiér si budou moci diváci vybírat z padesáti dalších oblíbených pohádek, které Česká televize v sedmnáct dní trvajícím speciálním vánočním programu odvysílá. Těšit se mohou i na historicky nejsledovanějšího Anděla Páně, Šťastného smolaře, Peklo s princeznou, Dvanáct měsíčků, Tři životy a řadu tradičních příběhů, jako je Princezna se zlatou hvězdou.

Zdroj: TZ

Doporučujeme

Články odjinud