V Chorvatsku otevřeli muzeum zlomených srdcí

V Chorvatsku otevřeli muzeum zlomených srdcí

Zlomené srdce patří k běžným zážitkům dnešní doby. Se statistikami hovořícími o tom, že rozvodem končí většina manželství, je jisté, že pocit zhrzené lásky, zlomeného srdce a neopětovaných citů zažívá někdy v životě téměř každý z nás.

Chorvatští umělci Olinka Vištic a Drazen Grubišić se proto rozhodli, že tomuto tématu zasvětí celé muzeum. V Záhřebu otevřeli expozici předmětů souvisejících s rozchodem.

Mezi vystavenými předměty je tak rozbité zpětné zrcátko, žehlička použitá k žehlení svatebního obleku či zdeformovaný snubní prsten.

„Inspirováni naší vlastní situací jsme nad tím tématem diskutovali, že všechno, co bylo jednou krásné a změnilo se, by nemělo být zničeno, ale nějakým způsobem spíš uchováno. Koncept se opírá o to, že lidé zažívají jistou katarzi, zbaví se tak tíhy zničeného vztahu tím, že nám předměty jejich osobního příběhu darují,“ uvedla spoluzakladatelka muzea Olinka Vištic.

„Všechny velké události našich životů jako svatby a pohřby provázejí jisté rituály, zatímco rozchody nic takového nemají. Toto je způsob, jak si takový rituál vytvořit. Skrze dárcovství muzeu se mění kontext předmětů a stávají se čímsi jiným,“ dodal Grubišić.

U jednoho z nejbizarnějších předmětů, umělé nohy, pak stojí popiska: „Protéza přetrvala déle než naše láska. Byla vyrobena z odolnějšího materiálu.“

Podvazkový pás pak muzeu darovala žena z bosenského Sarajeva. „Nikdy jsem si ho neoblékla. Kdybych to udělala, náš vztah by vydržel déle,“ uvedla ke svému daru.


ČTĚTE TAKÉ:
Móda do práce!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud