V Japonsku začala u policie sloužit čivava

V Japonsku začala u policie sloužit čivava

Zatímco v Česku nahrazují nákladné německé ovčáky jokršírskými teriéry, v Japonsku povolali do svých řad dokonce nejmenší psí plemeno – čivavu. Prvního člena této rasy vycvičili policisté z Jamatokorijamy a fence dali jméno Momo, což v překladu znamená broskev.

Momo se dokázala prosadit mezi 32 úspěšnými ze 70 psích kandidátů. Poté, co jí policisté dali očichat čepici, dokázala najít ukrytou osobu do pěti minut.

„V divizi pátrací a záchranářské se může stát policejním psem jakékoli plemeno,“ uvedl mluvčí západojaponské policejní prefektury v Naře.

„Čivava je ale poněkud neobvyklým plemenem,“ přiznávají policisté z Jamatokorijamy, jimž prý po medializaci Momo neustále zvoní telefony nevěřících Japonců.

Momo má ale ve srovnání s německými ovčáky jednu velkou výhodu. Při prohledávání sutin se totiž dostane tam, kam už se větší psi nemají šanci protáhnout.

S angažováním malých psích plemen začala i česká policie, která se snaží šetřit. Malý pes totiž může vykonat stejnou práci co velké plemeno, přitom krmení pro něj stojí mnohdy jen desetinu.

ČTĚTE TAKÉ: Zimní kolekce tašek: Rozverná, veselá a s novými motivy!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud