V New Yorku začnou jezdit autobusy se zelenými střechami

V New Yorku začnou jezdit autobusy se zelenými střechami

Metropole typu New York mají jen omezené možnosti jak betonové bludiště zazelenit. Snaží se proto budovat minizahrádky na střechách, balkonech i zdech budov.

S novým nápadem přišla iniciativa Bus Roots, která chce ale zazelenit také městské autobusy. Jejich střechy mají přispět k oživení města zelení, ke zlepšení ovzduší, ale především mohou sloužit jako klimatizační jednotky a tlumiče hluku.

„Mají estetickou hodnotu, zmírňují horko ve městech, tlumí hluk, snižují negativní vliv nárazových dešťů, pohlcují oxid uhličitý, obnovují domov pro živočichy, slouží výchovně, poskytují relaxaci,“ vyjmenovávají jen několik pozitivních vlivů střešních zahrad autoři iniciativy.

Město má vyjma parků jen velmi málo možností jak do ulic dostat rostliny a živočichy. Většinu ulic tvoří beton, asfalt a kov. Tyto materiály ale zvyšují teplotu v letních měsících a navíc přispívají k znečištění atmosféry.

Zatím se neví, jaký vliv bude mít na střešní zahrady neustálý pohyb. Navíc autobusy budou muset být téměř stále na volném prostranství, aby měly rostliny dostatek světla. I když k výsadbě jsou použity velmi odolné druhy rostlin.

Pokud by se zazelenaly všechny střechy newyorských autobusů, město by získalo asi 35 akrů tedy asi čtyři tisíce čtverečních metrů zeleně.

ČTĚTE TAKÉ:
Připravte se na zimu!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud