V Poříčí nad Sázavou se připravují cukrovinky téměř pro celý svět

| Autor: redakce | Rubrika: Zábava

Nově rozšířené výzkumné a vývojové centrum na nečokoládové cukrovinky společnosti Masterfoods v Poříčí nad Sázavou připravuje nové receptury sladkostí téměř pro celý svět. Právě do ČR se nyní přesouvá dominantní úloha evropského výzkumu a vývoje této nadnárodní společnosti.

"Dnešní postavení našeho výzkumného a vývojového centra na nečokoládové cukrovinky nejlépe dokazuje přesun výzkumných a vývojových prací právě z původního centra v Anglii k nám do Poříčí," říká Martin Hovorka, Evropský koordinátor výzkumu a vývoje nečokoládových cukrovinek.

Z vývojové dílny v Poříčí nad Sázavou bude pocházet většina nových typů nečokoládových cukrovinek. Již dnes jsou připravovány ucelené řady Starburst např. pro anglický, irský, polský, český, finský a pobaltský trh apod. V letošním roce bude důraz zaměřen na nové řady Starburst pro trhy západní Evropy.

Jak probíhá inovační proces výroby nečokoládových cukrovinek:
1 - Změna aromat a barev
Na první pohled vcelku jednoduchý projekt, který může trvat od 2 do 4 měsíců. Každá novinka musí projít provozní zkouškou (tzn. je nutné vyrobit určité množství nového výrobku přímo na výrobní lince.

2 - Změna textury vycházející ze standardního výrobku
Textura tzn. chuťový profil popisující tvrdost, žvýkavost, kousatelnost, lepivost, lámavost atd. výrobku je velmi složitý projekt, který může trvat až 12 měsíců nebo i déle. Tato práce vyžaduje dokonalou znalost funkčnosti jednotlivých surovin a obsahuje nejen provozní zkoušku, ale i zkoušky trvanlivosti.

3 - Tvorba zcela nového výrobku a vývoj nové technologie
Toto je vrchol vývojářské práce a většinou na takovém projektu pracuje více týmů. Je to práce velmi dlouhodobá a čas takovému vývoji věnovaný se pohybuje od jednoho roku až do 5 let. Vše záleží na dostupnosti pilotního zařízení.

Celý inovační proces má dvě části. První část je laboratorní příprava a druhá vlastní implementace výrobku na lince. To je velmi obtížné a někdy je nutno se vrátit zpět do laboratoře a vytvořit naprosto nový postup a recepturu.

zdroj: GCI

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Seriál Ulice: Vlasta Pešek žárlí na Amálii

Seriál Ulice: Vlasta Pešek žárlí na Amálii

14. 8. | Už za týden se na televizní obrazovky po prázdninové pauze konečně vrátí seriál Ulice. Co čeká na…

Seriál Ulice: Co čeká na podzim vaše oblíbené hrdiny?

Seriál Ulice: Co čeká na podzim vaše oblíbené hrdiny?

7. 8. | 1 | Stýská se vám po seriálu Ulice? Pak vás jistě potěšíme zprávou, že už 21. srpna se vrátí na…

Milujete kola, víno a památky? Vyrazte do Lednicko-valtického areálu

Milujete kola, víno a památky? Vyrazte do Lednicko-valtického areálu

2. 8. | Moravské vábení je pro mnoho turistů neodolatelné. Pokud holdujete dobrému vínu, jízdě na kole a…

Seriál Ulice: Svatba, vášnivý polibek, nová postava i Janek Ledecký

Seriál Ulice: Svatba, vášnivý polibek, nová postava i Janek Ledecký

19. 6. | Obyvatelé Ulice budou mít přes prázdniny zaslouženou odpočinkovou pauzu a nás tento týden čeká…