V Poříčí nad Sázavou se připravují cukrovinky téměř pro celý svět

| Autor: redakce | Rubrika: Zábava

Nově rozšířené výzkumné a vývojové centrum na nečokoládové cukrovinky společnosti Masterfoods v Poříčí nad Sázavou připravuje nové receptury sladkostí téměř pro celý svět. Právě do ČR se nyní přesouvá dominantní úloha evropského výzkumu a vývoje této nadnárodní společnosti.

"Dnešní postavení našeho výzkumného a vývojového centra na nečokoládové cukrovinky nejlépe dokazuje přesun výzkumných a vývojových prací právě z původního centra v Anglii k nám do Poříčí," říká Martin Hovorka, Evropský koordinátor výzkumu a vývoje nečokoládových cukrovinek.

Z vývojové dílny v Poříčí nad Sázavou bude pocházet většina nových typů nečokoládových cukrovinek. Již dnes jsou připravovány ucelené řady Starburst např. pro anglický, irský, polský, český, finský a pobaltský trh apod. V letošním roce bude důraz zaměřen na nové řady Starburst pro trhy západní Evropy.

Jak probíhá inovační proces výroby nečokoládových cukrovinek:
1 - Změna aromat a barev
Na první pohled vcelku jednoduchý projekt, který může trvat od 2 do 4 měsíců. Každá novinka musí projít provozní zkouškou (tzn. je nutné vyrobit určité množství nového výrobku přímo na výrobní lince.

2 - Změna textury vycházející ze standardního výrobku
Textura tzn. chuťový profil popisující tvrdost, žvýkavost, kousatelnost, lepivost, lámavost atd. výrobku je velmi složitý projekt, který může trvat až 12 měsíců nebo i déle. Tato práce vyžaduje dokonalou znalost funkčnosti jednotlivých surovin a obsahuje nejen provozní zkoušku, ale i zkoušky trvanlivosti.

3 - Tvorba zcela nového výrobku a vývoj nové technologie
Toto je vrchol vývojářské práce a většinou na takovém projektu pracuje více týmů. Je to práce velmi dlouhodobá a čas takovému vývoji věnovaný se pohybuje od jednoho roku až do 5 let. Vše záleží na dostupnosti pilotního zařízení.

Celý inovační proces má dvě části. První část je laboratorní příprava a druhá vlastní implementace výrobku na lince. To je velmi obtížné a někdy je nutno se vrátit zpět do laboratoře a vytvořit naprosto nový postup a recepturu.

zdroj: GCI

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Seriál Ulice: Nemoc Aničky, Otovy obavy a tajemný muž

Seriál Ulice: Nemoc Aničky, Otovy obavy a tajemný muž

24. 4. | Do Ulice vtrhlo jaro a s jejími obyvateli pěkně zatočí. Digi začíná pochybovat o svém vztahu,…

Seriál Ulice: Budou lítat pěsti, Simona přijde o peníze a Ota bude vdovcem

Seriál Ulice: Budou lítat pěsti, Simona přijde o peníze a Ota bude vdovcem

18. 4. | Velikonoce v Ulici skončily, ale jejím obyvatelům klid nepřinesly. David bude opět pod nátlakem…

Seriál Ulice: Tobiáš riskuje, David prozře a Anička je psychicky na dně

Seriál Ulice: Tobiáš riskuje, David prozře a Anička je psychicky na dně

10. 4. | Osudy obyvatel Ulice jsou čím dál víc dramatické a nikdo nemá chvilku klidu. Tereza bude muset…

Seriál Ulice: Adriana dostane lekci, Tobiáš riskuje život

Seriál Ulice: Adriana dostane lekci, Tobiáš riskuje život

3. 4. | Život lidí v Ulici se nezklidní ani krátce před velikonočními svátky. Terezu a Davida vyděsí…