V Poříčí nad Sázavou se připravují cukrovinky téměř pro celý svět

| Autor: redakce | Rubrika: Zábava

Nově rozšířené výzkumné a vývojové centrum na nečokoládové cukrovinky společnosti Masterfoods v Poříčí nad Sázavou připravuje nové receptury sladkostí téměř pro celý svět. Právě do ČR se nyní přesouvá dominantní úloha evropského výzkumu a vývoje této nadnárodní společnosti.

"Dnešní postavení našeho výzkumného a vývojového centra na nečokoládové cukrovinky nejlépe dokazuje přesun výzkumných a vývojových prací právě z původního centra v Anglii k nám do Poříčí," říká Martin Hovorka, Evropský koordinátor výzkumu a vývoje nečokoládových cukrovinek.

Z vývojové dílny v Poříčí nad Sázavou bude pocházet většina nových typů nečokoládových cukrovinek. Již dnes jsou připravovány ucelené řady Starburst např. pro anglický, irský, polský, český, finský a pobaltský trh apod. V letošním roce bude důraz zaměřen na nové řady Starburst pro trhy západní Evropy.

Jak probíhá inovační proces výroby nečokoládových cukrovinek:
1 - Změna aromat a barev
Na první pohled vcelku jednoduchý projekt, který může trvat od 2 do 4 měsíců. Každá novinka musí projít provozní zkouškou (tzn. je nutné vyrobit určité množství nového výrobku přímo na výrobní lince.

2 - Změna textury vycházející ze standardního výrobku
Textura tzn. chuťový profil popisující tvrdost, žvýkavost, kousatelnost, lepivost, lámavost atd. výrobku je velmi složitý projekt, který může trvat až 12 měsíců nebo i déle. Tato práce vyžaduje dokonalou znalost funkčnosti jednotlivých surovin a obsahuje nejen provozní zkoušku, ale i zkoušky trvanlivosti.

3 - Tvorba zcela nového výrobku a vývoj nové technologie
Toto je vrchol vývojářské práce a většinou na takovém projektu pracuje více týmů. Je to práce velmi dlouhodobá a čas takovému vývoji věnovaný se pohybuje od jednoho roku až do 5 let. Vše záleží na dostupnosti pilotního zařízení.

Celý inovační proces má dvě části. První část je laboratorní příprava a druhá vlastní implementace výrobku na lince. To je velmi obtížné a někdy je nutno se vrátit zpět do laboratoře a vytvořit naprosto nový postup a recepturu.

zdroj: GCI

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

1. 12. | 1 | Advent je tu! A Vánoce jsou tu od toho, abychom si je užily, takže no stres! Všechno nemusí být…

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

1. 12. | 1 | Chlap se vám buď líbí, nebo ne. A když nám zkříží cestu ten pravý, nevidíme napravo ani nalevo.…

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

30. 11. | Retro letí! Doba běží rychle dopředu a my si rádi připomínáme, co jsme tak milovali dřív a co nám…

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

30. 11. | Každý den děláme tisíce malých rozhodnutí, která ve výsledku formují celé naše osudy. Někteří…