V Poříčí nad Sázavou se připravují cukrovinky téměř pro celý svět

| Autor: redakce | Rubrika: Zábava

Nově rozšířené výzkumné a vývojové centrum na nečokoládové cukrovinky společnosti Masterfoods v Poříčí nad Sázavou připravuje nové receptury sladkostí téměř pro celý svět. Právě do ČR se nyní přesouvá dominantní úloha evropského výzkumu a vývoje této nadnárodní společnosti.

"Dnešní postavení našeho výzkumného a vývojového centra na nečokoládové cukrovinky nejlépe dokazuje přesun výzkumných a vývojových prací právě z původního centra v Anglii k nám do Poříčí," říká Martin Hovorka, Evropský koordinátor výzkumu a vývoje nečokoládových cukrovinek.

Z vývojové dílny v Poříčí nad Sázavou bude pocházet většina nových typů nečokoládových cukrovinek. Již dnes jsou připravovány ucelené řady Starburst např. pro anglický, irský, polský, český, finský a pobaltský trh apod. V letošním roce bude důraz zaměřen na nové řady Starburst pro trhy západní Evropy.

Jak probíhá inovační proces výroby nečokoládových cukrovinek:
1 - Změna aromat a barev
Na první pohled vcelku jednoduchý projekt, který může trvat od 2 do 4 měsíců. Každá novinka musí projít provozní zkouškou (tzn. je nutné vyrobit určité množství nového výrobku přímo na výrobní lince.

2 - Změna textury vycházející ze standardního výrobku
Textura tzn. chuťový profil popisující tvrdost, žvýkavost, kousatelnost, lepivost, lámavost atd. výrobku je velmi složitý projekt, který může trvat až 12 měsíců nebo i déle. Tato práce vyžaduje dokonalou znalost funkčnosti jednotlivých surovin a obsahuje nejen provozní zkoušku, ale i zkoušky trvanlivosti.

3 - Tvorba zcela nového výrobku a vývoj nové technologie
Toto je vrchol vývojářské práce a většinou na takovém projektu pracuje více týmů. Je to práce velmi dlouhodobá a čas takovému vývoji věnovaný se pohybuje od jednoho roku až do 5 let. Vše záleží na dostupnosti pilotního zařízení.

Celý inovační proces má dvě části. První část je laboratorní příprava a druhá vlastní implementace výrobku na lince. To je velmi obtížné a někdy je nutno se vrátit zpět do laboratoře a vytvořit naprosto nový postup a recepturu.

zdroj: GCI

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Co se bude dít v Ulici? Adriana zase lítá v drogách!

Co se bude dít v Ulici? Adriana zase lítá v drogách!

Dnes | Rozchod Adriany a Eddieho je téma, které řeší celá Ulice. Adriana totiž situaci vůbec nezvládá,…

Jak se vám líbí? Nejšílenější svatební fotografie

Jak se vám líbí? Nejšílenější svatební fotografie

20. 1. | 1 | Chystáte svatbu sobě nebo své dceři a chcete, aby tento výjimečný den nezůstal pouze ve vašich…

Proč Popelka vždycky získá prince? Věci, které se od ní musíte naučit

Proč Popelka vždycky získá prince? Věci, které se od ní musíte naučit

19. 1. | V pohádkách se ukrývá spousta moudrostí. Tak si to vezměte… šedá myška, kterou všichni šikanují,…

Co se bude dít v Ulici? Nešťastná láska, facky i úraz!

Co se bude dít v Ulici? Nešťastná láska, facky i úraz!

16. 1. | V Ulici je tento týden opět pěkně živo. Oblíbené postavy se budou potýkat s běžnými starostmi, ale…