V rytmu vídeňského valčíku

V rytmu vídeňského valčíku

V Schönbrunnu, bývalé letní rezidenci císařovny Sissi, strávíte celý den v kouzelných zahradách, kavárně Gloriette či pokojích Marie Terezie. Další dny si postupně prohlédněte státní operu, věž Dómu sv. Štěpána - symbol Vídně zvaný Steffl a Hofburg.

Při procházce po bulváru Ringstrasse se zastavte u budovy parlamentu, u Poštovní spořitelny navržené Ottou Wagnerem nebo u divadla Burgtheater.

Pak šup na umění do Kunsthistorisches Museum: je tu největší sbírka Bruegelových obrazů a díla Raffaela, Vermeera, Velázqueze, Rembrandta, Dürera,Tintoretta… Po kultuře si můžete zařádit v zábavním parku Prátr.

Horní trh obývají ty nejvídenštější kavárny s výběrem 104 druhů kávy. V nich přehodnotíte dosud neochvějnou jistotu, že nejlepší „apfelstrudel“ dělá vaše babička. Dáte si k té vídeňské kávě ještě Sacher dort? Nebo místo sladkého preferujete pravý „wiener schnitzel“ či „tafelspitz“?

Nezapomeňte navštívit ani pravý vídeňský vinný šenk zvaný Heuringer. Název neoznačuje pouze samotný lokál, ale také víno současného ročníku, které tak smí být nazýváno až do 11. listopadu.

V ulicích Graben a Kohlmarkt sídlí luxusní obchody jako klenotnictví Retti nebo Heldwein, módní salony Braun či Knize a světoznámé návrhářské i kosmetické firmy. Ringstrassengalerien, nedaleko Státní opery, vám dopřeje pohodlí nákupního centra.

Tradiční obchodní ulicí je Mariahilfer Strasse plná obchodních řetězců s módou, hudbou apod. Utrácet se chodí také do Kärntner Strasse, kde jsou krámky s porcelánem či starobylý obchodní dům Steffl. Uličky kolem Štěpánského náměstí potěší obchůdky se starožitnostmi i drobnou veteší.

Autem se dá z Prahy do Vídně pohodlně dostat za 4 hodiny. Letadlem budete na vídeňském letišti za necelou hodinu.

Vyrazit můžete také vlakem. Cesta rychlíkem EC trvá kolem 4 hodin a přijedete přímo do centra, většinou na nádraží Südbahnhof.

Hodláte-li utrácet spíš za zážitky a v bydlení se raději uskromníte, najděte si hostel na www.hostelbookers.com/hostels/austria/ vienna. Od levnějšího po nejdražší si můžete zvolit ubytování na www.otel.com/hotels/ vienna.htm nebo na www.hotelclub.net.



„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu My Life.„





ČTĚTE TAKÉ:
Nezávislý cestovatelský portál!


Doporučujeme

Články odjinud