V Texasu postavili největší perníkovou chalupu světa. Padlo na ni 7 200 vajec | Zdroj: Famous.cz

Zdroj: Famous.cz

V Texasu postavili největší perníkovou chalupu světa. Padlo na ni 7 200 vajec

Jeníček a Mařenka musejí do Bryanu v Texasu. Perníková chaloupka, vlastně pořádná chalupa pro pětičlennou rodinu, stojí právě v tomto státě na jihu USA. Tvůrci postavili z pravého perníku obří dům a spotřebovali na jeho výrobu 7 200 vajec a několik set kilogramů mouky a cukru. Dům z perníku je největší svého druhu a bude zapsán v Guinnessově knize rekordů.

Podle expertů na výživu, kteří počítali, až to spočítali, by konzumací celé budovy člověk získal pětatřicet milionů kilokalorií. Což je energie na šestačtyřicet let pro ženu a šestatřicet let pro muže. V domečku je 7 200 vajec, 800 kilo másla, 3 200 kilogramů mouky a čtrnáct set kilo hnědého cukru. Měří osmnáct krát třináct metrů v půdorysu a v nejvyšším bodě má 6,6 metru.

„Vlastně ten dům má všechno, co skutečný dům, kromě vnitřních rozvodů,“ tvrdí mluvčí Texaského klubu tradic z Bryanu Bill Horton. Na stavbě se podíleli dobrovolníci z klubu a výtěžek z výstavy a vstupného bude věnován na pomoc nemocným a raněným.

Největším konstrukčním problémem při výstavbě byly vlhkost a horko. „Velký problém představují včely. Volali jsme včelaři a ten řekl, že tam máme roj čítající tak dva tisíce dělnic. Ale my jsme mezi nimi pracovali celou dobu výstavby. Neštvou nás. Opíjejí se cukrem,“ dodal Horton.

Vstupné do chaloupky vyjde v přepočtu na čtyřicet korun pro dítě a šedesát pro dospělého. Návštěvníky bude atrakce vítat do Vánoc.

Při stavbě nejdříve konstruktéři vytvořili kostru z OSB desek, kterou pak pokryli perníkovými díly. Povrch a spáry pak vyplnili a dozdobili tradiční cukrovou polevou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud