6
Fotogalerie

Vánoční premiérové filmy na ČT

Během vánočních svátků a oslav Nového roku odvysílá Česká televize i šest premiérových filmů české i zahraniční provenience. Na co se tedy můžeme těšit?

Profesionální manželka

Píše se rok 1977 a ocitáme se v městečku Sainte-Gudule na severu Francie. Suzanne Pujole je spořádaná hospodyňka a oddaná manželka továrníka Roberta Pujola, který vlastní a řídí podnik na výrobu deštníků. Továrník je nesmlouvavý a tvrdý, a to jak ve svém vztahu k zaměstnancům, tak i ke svým dětem a své ženě.

Situaci ale nečekaně změní stávka v továrně a zdravotní indispozice továrníka, které způsobí, že se vedení továrny dočasně ujme továrníkova žena. Suzanne se ale k překvapení všech ukáže být ženou činu a zdravého rozumu. Situace se začne komplikovat v momentě, kdy se do vedení továrny vrací zpět manžel Robert.

Příběh se odehrává v realitě 70. let podle předlohy k filmu, francouzské divadelní hry Potiche z roku 1980. Film natočil režisér Francois Ozon. Do hlavní role obsadil svou oblíbenou herečku Catherine Deneuveovou. Jejími filmovými partnery a mužskými protivníky jsou Gerard Depardieu a Fabrice Luchini.

Film uvidíte na ČT1 v sobotu 22. 12. ve 22.55 hodin.

*

Karlík a továrna na čokoládu

Malý Karlík Bucket se v televizi doslechne o zlatých kupónech schovaných v pěti čokoládách Willyho Wonky, slavného výrobce čokolád. Tomu, kdo kupón najde, slíbil výrobce exkluzivní prohlídku továrny.

Šance Karlíka získat kupón jsou velmi malé. Pochází z chudé rodiny a čokoládu dostává jen jednou za rok ke svým narozeninám. Jeho poslední nadějí se nakonec stane pětidolarovka, kterou najde na ulici a promění za čokoládu. Právě v té najde poslední z pěti zlatých kupónů, po kterém se shání všechny děti světa.

Karlík se tak vypravuje spolu s ostatními nálezci na exkurzi. Během prohlídky vedené přímo Willym Wonkou ale děti začnou mizet. S podivným továrníkem zůstane Karlík nakonec sám a dočká se daru zcela nečekaného. V roli Willyho Wonky vyniká Johny Depp.

Film uvidíte na ČT1 v neděli 23. 12. ve 21.35 hodin.

*

Saxána a Lexikon kouzel

Saxana (Petra Černocká), bývalá žákyně čarodějnické školy, žije ve světě lidí již mnoho let. Šťastně se provdala za svou první lásku Honzu Bláhu (Jan Hrušínský). Spolu se svou dcerou Saxankou (Helenka Nováčková) teď žijí ve velké rodinné vile, dědictví po prarodičích.

Poslední vůle babičky Antonie ale způsobí, že s nimi bydlí také strýc Evžen (Petr Nárožný), soudce krajského soudu a ztřeštěná teta Irma (Jiřina Bohdalová), spisovatelka dětských knížek. Ani jeden z nich o minulosti Saxany vůbec nic netuší.

Neopatrnost Saxany, kdy si na půdě domu ukryla vzpomínky na mládí, zaviní, že se provalí nejen její původ, ale stane se něco ještě mnohem horšího.

Film uvidíte na ČT1 ve středu 26. 12. ve 20.10 hodin.

*

Králova řeč

Čtyřmi Oscary oceněný snímek britského režiséra Toma Hoopera pojednává o proměně nejistého vévody z Yorku Alberta v rozhodného krále Jiřího VI.

Předlohu k filmu poskytly skutečné dějinné události ve Velké Británii v předvečer druhé světové války. Po skandální abdikaci krále Edwarda má na královský trůn usednout mladší bratr Albert, který ovšem odmala trpí vadou řeči. Budoucího krále svírá strach z vlastní nedokonalosti a osobního selhání. Zároveň si ale plně uvědomuje, že království potřebuje v pohnuté době oporu v silném a rozhodném panovníkovi. Nová role dovede Alberta k tomu, aby se svému handicapu postavil a konečně na něj našel účinný lék.

V roli Alberta vyniká Colin Firth, Geoffreyho Rushe v roli Lionela Loguea a Helena Bonham Carterová v roli královy ženy Alžběty.

Film uvidíte na ČT1 ve středu 29. 12. ve 21.10 hodin.

*

Občanský průkaz

Čtyři kamarádi – Petr, Aleš, Popelka a Míťa – dospívají v normalizačním Československu. Společně svádějí boj se zákazy a příkazy režimu i s jeho představiteli.

Na první problém si založí už v patnácti na ceremoniálu při přebírání prvních občanských průkazů, které si přijdou vyzvednout v džínách a bez pionýrského šátku. S policií se čtveřice potýká i v příštích letech. Provokuje dlouhými vlasy, západní hudbou a především permanentní vzporou proti normalizační nudě a dvojí morálce světa dospělých. Když čtveřici v osmnácti hrozí nástup na vojnu, vyhýbají se odvodu a všemožně se snaží získat modrou knížku.

Snímek herce a režiséra Ondřeje Trojana je nabitý pozitivní energií připomínající filmy květinových dětí. Zároveň ale dokáže připomenout strach, bezmoc a vztek, jež mnozí lidé cítili tváří v tvář zlovůli komunistického režimu 70. let.

Film uvidíte na ČT1 v úterý 1.1. ve 20.00 hodin.

***

Nezapomeň na mě

Tyler Hawkins je bouřlivácký student z lepší rodiny a společně se svým kamarádem pojme plán, že potrápí svou spolužačku Ally za to, že ho její otec, policista Tylera poslal za přestupek na noc do vazby.

Podle plánu má Tyler začít s Ally chodit, pak ji ale ponížit ošklivým rozchodem. Oproti původním plánům se ale romance postupně promění v hluboký a vážný vztah, do kterého se navíc promítají složité vztahy obou milenců k jejich vlastním rodičům.

Režisérem amerického romantického snímku je oceňovaný televizní tvůrce Allen Coulter. V hlavních rolích se představí Robert Pattinson a Emilie de Ravin.

Film uvidíte na ČT1 v úterý 1.1. ve 23.05 hodin.

Zdroj a foto: Česká televize

Doporučujeme

Články odjinud