5
Fotogalerie

Ve Vyšehradském betlému se můžete vyfotit s Ježíškem nebo objímat s ovečkou

Jednou z nejpopulárnějších atrakcí Vyšehradského adventu v Praze je obří betlém, který je neustále v obležení dětí a dospělých. Stojí na na louce před Starým purkrabstvím a určitě patří k největším v Praze.

Je koncipován v takzvané podživotní velikosti, tedy tak, že postavy v něm jsou velké až 150 cm a zvířata kolem 60 cm. Jde o tzv. ploškový betlém, kdy jsou postavy nakresleny na dřevěné desky a poté vyřezány. A jeho původ sahá až do 19. století.

„Nákresy jednotlivých postav jsem objevil v jedné knize vydané v roce 1840 a strašně se mi líbily,“ říká autor nápadu Ondřej Šefců, odborník na řemeslné a lidové tradice, který spolupracuje s Vyšehradským adventem jako odborný konzultant. „Léta jsem se snažil ho někde vytvořit, ale až teprve letos jsme našli dílnu a malíře, kteří toho byli schopni.“

A není to Betlém, na který se smí jen koukat. Je možné se v něm i účastnit dění, což milují především děti. Mezi postavami se honí, fotí hrají na schovávanou.

„Betlém je podle mne nejhezčí po setmění. Ve ztemnělém parku pak září nasvícené postavy a celá scenérie má až magickou atmosféru,“ dodává Marek Brodský, jeden z organizátorů Vyšehradského adventu.

Prohlédnout si Vyšehradský betlém a třeba si vyfotit originální fotografii s přáteli či rodinou můžete na Vyšehradě kdykoliv ve dne i v noci až do 18.12.2011.

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Doporučujeme

Články odjinud