Veslař z pouště skončil poslední, ale stal se miláčkem publika

Veslař z pouště skončil poslední, ale stal se miláčkem publika

Nigerský veslař Hamadou Djibo Issaka (35) se dočkal od diváků na Eton Dorney vřelého povzbuzování, ačkoliv v závodě skifů na OH v Londýně skončil beznadějně poslední.

Pětatřicetiletému Afričanovi, který si u britského tisku vysloužil přezdívku "Vydra Issaka", trvalo překonání dvoukilometrové trasy bezmála devět minut. Jak však uvádí BBC, je nutno vzít v potaz, že Hamadou začal s veslováním před pouhým čtvrt rokem a na olympiádu trénoval ve starém rybářském člunu. Teď ale už plánuje, že na olympijských hrách v Riu de Janeiro v roce 2016 podá lepší výkon.

Issaka byl tentokrát o skoro dvě minuty pomalejší, než vítěz závodu Mahe Drysdale. Narozdíl od tohoto Novozélanďana však pochází ze suchem sužovaného Nigeru, který nemá přístup k moři a leží na okraji Sahary. Na OH se Issaka dostal díky divoké kartě. Až do té doby pracoval jako zahradník v hlavním městě Niamey. Pak ho Nigerská plavecká federace poslala do Egypta a později do Tuniska na intenzivní kurz veslování.

"Nemám absolutně žádnou techniku. Spoléhám se na sílu. Soutěžím s odvahou, jsou tu i lidé, kteří mne povzbuzují, tleskají mi a tak mi pomáhají dokončit závod," řekl veslař.

Issakova účast na olympijských hrách už sice skončila, ale proslýchá se, že jeho výkon spustil v jeho rodném Nigeru pravou sportovní horečku. Sportovec k tomu dodal: "Je spousta lidí, kteří čekají, až se vrátím. Spousta lidí, kteří se chtějí pustit do veslování, a já je prý mám učit."

Foto: Profimedia.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Slavné modelky devadesátek- Jak se změnily a co dnes dělají?

ČTĚTE TAKÉ:
Vypasené celebrity: Ztloustli jsme, no a co?!

Doporučujeme

Články odjinud