Video: „To nejlepší“ ze socialistických reklam: Pamatujte na pana Vajíčka?

Video: „To nejlepší“ ze socialistických reklam: Pamatujte na pana Vajíčka?

Připravili jsme pro vás sestřih reklam propagujících zboží, které jste za socialismu (ne)mohli koupit v drogeriích. Zavzpomínejte a pobavte se s námi…

Jednoduché reklamní spoty se začaly na televizních obrazovkách Československé televize objevovat koncem šedesátých let. Zpočátku se do vysílání vkládaly prakticky neodděleně, což se ukázalo jako velmi nepraktické. Proto v roce 1967 vznikla krátká sekvence s postavou „pana Vajíčka“, která uvozovala jednotlivé reklamní bloky. Populární postavička se na obrazovkách v různých podobách udržela až do roku 1989.

Pan Vajíčko

V socialistickém Československu existovala reklamní agentura MERKUR. Byla jediná, takže měla monopol na produkci veškeré propagační tvorby. Právě od ní dostal v šedesátých letech zakázku na „blok oddělující TV tipy“ mladý talentovaný grafik Eduard Hofman. Stvořil minimalistickou animaci – „hlavonožce“, kterému se spontánně začalo říkat pan Vajíčko.

Postava pana Vajíčka „reklama na reklamu“ se stala velmi populární. Ze základní verze – pan Vajíčko s balonky – se odvíjely další varianty, které reagovaly na různé aktuální dění. Na 1.máje, na svátek práce a lásky, k sobě dostal pan Vajíčko ženský protějšek – paní Vajíčkovou. Celkem se na TV obrazovkách objevila postavička v takřka 500 modifikacích.

V tomto videu najdete reklamy, které měly nalákat zákazníka ke koupi drogistického zboží. Zavzpomínejte s námi na dobu centrálně plánovaného hospodářství, dlouhých front a prázdných regálů. Měla vůbec reklama smysl v době, kdy nebyl problém zboží prodat, ale koupit? Co myslíte? Jsme zvědaví na váš názor…

www.youtube.com

Doporučujeme

Články odjinud