Víkendové dobrodružství

Víkendové dobrodružství

V Česku je dnes kolem třiceti menších a středních aquaparků, které se staly vyhledávaným místem dětí i dospělých. A není divu. Kromě možnosti klasického plavání nabízejí také řadu atrakcí, na kterých si lze užít spousty legrace a zábavy.

Koupání je jednou z nejpopulárnějších tělesných aktivit. Přináší radostný zážitek, který posiluje zdraví a zlepšuje fyzickou kondici. Plaváním se zvyšuje síla, vitalita a pohyblivost celého těla. Představuje výbornou možnost pro posílení kardiovaskulárního systému a může se stát nástrojem pro zlepšení a udržení celoživotní kondice. Při plavání jsou namáhány všechny hlavní svalové partie, nejsou zatěžovány klouby, naopak se zlepšuje jejich pohyblivost, což se týká zejména ramen, kyčlí a kotníků. Proto je pohyb ve vodě vhodný pro každého.

Pozor na úrazy

Tobogany, vodní skluzavky, chrliče vody -to jsou velká lákadla především pro děti. Ovšem v případě pohybu u bazénů je třeba mít na paměti také možná rizika, jež s sebou takto strávené chvíle přinášejí. Většina úrazů, které se ve vodních světech přihodí, jsou důsledkem nevhodného a nebezpečného chování účastníků vodních radovánek. Nezřídka se stává, že na skluzavku, která má dojezd typicky do malého bazénku, chodí i neplavci. Stejně tak celá čtvrtina úrazů se odehrává z důvodu srážky s dalším jezdcem. Proto i při zábavě dohlédněte na své ratolesti, aby na konci skluzavky opustily místo dojezdu co nejrychleji a nechaly svému „předjezdci“ dostatečný odstup. Ani jízda hlavou napřed není zrovna nejlepší nápad, neboť zvyšuje riziko poranění hlavy a páteře. Pozor dávejte i na věčné pobíhání bosých mláďat kolem bazénu, kde hrozí uklouznutí.

Co s sebou

Do vodního světa si kromě plavek a osušky určitě přibalte také koupací plášť a boty pro pohyb v areálu. V řadě aquaparků můžete konzumovat pití a svačinu, které si přinesete s sebou. Pokud trávíte ve vodním světě celý den, zabalte dětem knížku, časopis či nějakou společenskou hru, kterou si společně užijete v době odpočinku od vodních hrátek.

Praha

V hlavním městě si můžete vybrat hned ze tří. Nám se zalíbil ten největší - Aquapalace.

Aquapalace Praha-Čestlice

Je největším vodním parkem ve střední Evropě. Rozkládá se na ploše 9150 m2 a je tvořen třemi paláci - palácem vln, dobrodružství a relaxace, které jsou protkány umělými řekami (celkem 100 m divoké a 350 m pomalé). Najdete zde 6 toboganů (nejdelší z nich má 140 m), 3 skluzavky, spacebowl, potápěčský tubus o hloubce 8 metrů, bazén s umělým mořským vlnobitím, vířivky a masážní lavice.

Služby: saunový svět, lázně, fitness, občerstvení www.aquapalace.cz

Více kam si zajet do aquaparku zde

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu My life„

Doporučujeme

Články odjinud