Víno kraje hradů a větrných mlýnů

Víno kraje hradů a větrných mlýnů

Chcete zažít příjemné cestování krásnou krajinou s blankytnou oblohou bez mráčku a nekonečným obzorem? Pohostinnost a přívětivost obyvatel s krajovými specialitami španělské kuchyně? A hlavně neuvěřitelný výběr dobrého a cenově velmi přístupného vína? Pak určitě navštivte oblast Kastilie-La Mancha.

Nejrychleji a také nejpohodlněji se z Madridu do samého srdce oblasti, města Ciudad Real, dostanete rychlovakem AVE. Sama cesta je mimořádným zážitkem, protože vlak překoná více než 200 km za 50 minut. Ve vlaku jste hýčkáni leteckými sedačkami a vstřícnou péčí personálu včetně bufetového baru.

KRÁLOVSKÝ ZAČÁTEK

V královském městě, jak je Ciudad Real nazýván, můžeme začít hltat atmosféru uměleckého a historického dědictví minulých generací a hlavně ochutnávat nejen víno. Velmi vhodnou příležitostí je slavná vinařská výstava Fenavin , která se tady koná každé dva roky, většinou v květnu. Sem se sjíždějí ta nejlepší bodegas nejenom z této oblasti, ale i vyhlášených oblastí Rioja D.O.Ca a Riberra De Duero D.O. Pokud neseženete ubytování během veletrhu přímo ve městě, neváhejte přenocovat v blízkém historickém městečku Almagro, které na vás dýchne bohatou historií – obrovským kamenným náměstím se starobylým původním divadlem s dřevěnými balkony. Je zde množství restaurací a barů. Můžete tady ochutnat i oblíbené tapas a nechat se okouzlit kombinacemi místních sýrů s mladými ( joven) víny. A určitě si objednejte místní zeleninovou směs s česnekem pisto manchego.

Milovníci vína a dobrého jídla si ale vybaví významnou vinařskou oblast a ovčí sýry nesoucí oblastní přídomek Manchego a také polévku gazpacho. Název získala oblast pravděpodobně z maurského Manxa – vysušenina nebo z arabského al manša – bez vody, obé velmi příznačné.

ŽHAVÉ SRDCE KASTILIE

Kastilie-La Mancha je zemí hradů a jednou ze 17 autonomních oblastí Španělska. Dalším důležitým městem je i Toledo s malebnou polohou nad řekou Tajo, město s neuvěřitelným množstvím památek z 9. století, s krásnou katedrálou, která je jednou z největších na světě. Naleznete zde asi nejvíce děl významného malíře El Greca včetně jeho muzea. Větší část území oblasti je tvořena velmi suchou náhorní planinou s nadmořskými výškami 490 až 700 m n. m. Krajinou protékají tři řeky, Duero, Tajo a Guadiana.

VÍNU ZASLÍBENÁ

Nejen vínosexuálové vědí , že D.O. La Mancha je největší vinařskou oblastí na světě se současnou aktivní rozlohou 191 699 ha. Je pochopitelně také největší a nejstarší D.O. (ochranná známka udělena 2. 7. 1976) oblastí pro pěstování vína ve Španělsku. Svojí rozlohou pokrývá zhruba polovinu oblasti Kastilie-La Mancha. Je zde kontinentální klima, ale velmi suché až extrémní. Často se v létě teploměr vyšplhá až na 46 °C, zato v zimě může rtuť klesnout až na –15°.

Ovšem sluneční osvit 3000 hodin ročně bychom mohli závidět. Velké sucho je pro oblast charakteristické a velmi nízké srážky se pohybují okolo 300–400 mm za rok. Oblast je chráněna okolními pohořími před větry od moře a oceánu. Půda se jeví jako hnědá, ve skutečnosti je podloží z jílu a vrchní vrstvy převážně písčité, někde vápenito-červený písek. Jistě je pro nás překvapením, že prakticky 75 % plochy vinic je osázeno bílou odrůdou Airen.

Je to dáno především pro její otužilost k extrémním klimatickým podmínkám a suchu a odolnou, velmi silnou slupkou bobulí. Populární bílá odrůda Macabeo je zastoupena pouze 1 %. Z dalších bílých odrůd je schválena Chardonnay , Sauvignon Blanc a Parellada.

Z červených pro pěstování schválených odrůd je to Tempranillo, okolo 13 %, a Garnacha 3 %, Cabernet Sauvignon, Merlot, Moravia, Syrah a Petit Verdot. Právě nadbytek pěstované odrůdy Airen přinášel v této oblasti kvalitativní problémy a tím i pochopitelně problémy odbytové. Současným trendem je nahrazovat postupně staré vinice této odrůdy výsadbou červené odrůdy Tempranillo.

Většina vinic je uměle zavlažována. Tato významná D.O. oblast zahrnuje více než 21 000 pěstitelů ve 180 vinařských obcích se 370 vinařstvími. Celková produkce vína představuje 828 000 hl a z toho export více než 440 000 hl. Na ploše asi 5000 ha jsou organické vinice. Právě tady najdeme také největší ekologické vinařství v Evropě, Hermanos Delgado.

BUDOUCNOST JE V KVALITĚ

Po vstupu do EU se začalo sázet na kvalitu ve výrobě i odrůdovost. To souvisí pochopitelně s obrovskými investicemi do nových technologií. Především kvalita červených vín neustále stoupá. Také dřívější sběry bílých hroznů vytvářejí předpoklad pro svěží, lehčí a aromatičtější vína.

I v době krize se exportu lahvového vína neuvěřitelně daří – meziroční nárůst v r. 2009 činil 15 %. Největšími zákazníky jsou Německo a překvapivě Francie. Česká republika měla také rekordní nárůst spotřeby lahvových vín – v roce 2009 byl nárůst oproti roku 2008 padesátinásobný! Nejvíce je oblast zastoupena v bílých odrůdách Airen , která dává při současných technologických možnostech vína ovocitá s lehce chlorofylovými tóny se stopou citrusových plodů v chuti.

V červených odrůdách v kvalitě i množství vede Tempranillo, místně je používán název Cencibel. Plocha vinic této odrůdy představuje 24 000 hektarů D.O. La Mancha plochy a je tak druhou nejvýznamnější oblastí Španělska z pohledu pěstování této odrůdy. Je asi málo odrůd, které by měly tak velkou škálu synonym v názvu většinou specifické dané oblasti.

Pokud uvidíte na etiketě Ojo de Liebre, Tinto fino, Tinto del País, Aragones, Jacivera, Tinta de Toro, pak pijete stále Tempranillo. Původ názvu této odrůdy můžeme hledat ve španělském slově temprano s významem časné či rané, dozrává totiž o několik týdnů dříve před ostatními modrými odrůdami. Kontinentální klima v oblasti , střídání teplot dne a noci vytváří vynikající podmínky pro pěstování této odrůdy.

Hrozny mají silnou černopurpurovou slupku, která dává vínům krásnou, tmavě rubínovou sytost barvy. Bobule jsou středně velké, kulovité, ve zralosti měkčí. Tempranilla bývají mohutná plná elegantní vína s nádhernou barevností a umožňují také práci se dřevem, tj. stárnutí v barikových sudech. Je to ale ideální odrůda i pro výrobu mladých vín s obrovským nábojem ovocitosti. Typickým aromatem je zralé červené ovoce s marmeládovými tóny, někdy až datlovou nasládlostí.

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Food.

ČTĚTE TAKÉ:
Nosková se bojí, aby neporodila na pódiu!

Doporučujeme

Články odjinud