Vyražte naposledy na kolo!

Vyražte naposledy na kolo!

Babí léto je ideální k tomu, abyste vzala na milost kolo, i když nepatříte mezi skalní vyznavačky šlapání do pedálů. S našimi tipy přijdete bicyklu, a dokonce i mužům – cyklistickým maniakům, na chuť!

O srdce svého partnera se už několik let dělím s horským kolem, a tak jsem dala dohromady malý návod, jak přežít a najít v cyklistice i kus radosti. Přes všechny špatné zkušenosti, které mě potkaly…

Určitě si vzpomínáte, jak vás děda nebo táta držel za sedlo vašeho prvního modrého nebo červeného kola, utíkal vedle vás a křičel: „Šlapej, já tě držím!“ Když jste o pár sekund později na zemi zjistila, že vás nikdo nedržel, nechtěla jste na kolo už do smrti sednout.

Někomu tohle odhodlání zůstalo od dětských let, někdo se s nohama na šlapkách už narodil a já se roky s kolem statečně potýkám. Chvíli ho miluju a chvíli srdečně nenávidím. Chodím totiž s cyklomaniakem, pro kterého je 120 km ostrou jízdou zabahněným lesem fajn odpolední výlet. Jak to zvládnout na podobných trasách a nezabít vašeho maniaka nebo sebe, to si shrneme v následujících řádcích.

Na čem jet

Cyklistika není jenom pro klony Lance Armstronga. Pokud se dobře připravíte, ujedete 80 až 100 km, i když máte (jako já) celulitidu až za ušima. Celé kouzlo spočívá ve volbě správného kola na daný povrch. Jestli máte v úmyslu jezdit hlavně po silnicích, chce to silniční bicykl, který má velká kola a úzké gumy. Tyto modely jsou výrazně lehčí a rozdíl proti horským kolům poznáte na silnici okamžitě. Myslete ale na to, že na silniční kolo se nedá naložit žádná zátěž a na lesní cestě vás jízda na něm možná připraví o zuby. Nepředpokládám, že byste měla v úmyslu vrhat se do bahnitého lesního terénu a sjíždět hluboké kořenaté rokle, což mají tolik v oblibě ti naši medvídci, takže pro lesní cesty a složitější terén doporučuju nepořizovat si horské kolo (je moc těžké), ale tzv. crossové kolo, popřípadě trekkingové kolo. Zvládnete na něm polní i sjízdné lesní cesty a na silnici se nesedřete.

Při koupi kola si nechte poradit s velikostí a tvarem sedla. Mezi dámským a pánským sedlem jsou velké rozdíly, které opravdu pocítíte. Až bicykl koupíte, neprodleně ho vybavte odrazkami na obou kolech a světýlkem vpředu i vzadu pod sedlem. Do výbavy si pořiďte i píšťalku nebo kapesní alarm, které zvlášť oceníte, když zapadnete do nějaké rokliny, z níž se vlastními silami nebudete mít šanci vyhrabat. Všechny tyto věci stojí pakatel a můžou vám zachránit život.

O helmě nemá smysl mluvit. Inteligentní člověk bez ní na kolo nesedne. Pokud vás vytáčí zpocené vlasy, uvažte si pod ni slabý látkový šátek, který nasaje pot a helma je na hlavě pak mnohem příjemnější. K helmě se dá připevnit i malý kšilt proti slunci.

Kam jet

Pokud žijete s bláznem, který dává svému kolu něžnější přezdívky než vám, patrně už se vás pokoušel zviklat k několikadennímu cyklistickému výletu. Když se správně připravíte, prodloužený cyklovíkend nebo i týden bude super zážitek pro vás oba a možná kolu vážně přijdete na chuť. Je to totiž báječný dopravní prostředek, který vám umožní zadarmo projet třeba velkou část jižní Moravy po vinařských stezkách nebo Šumavu od západu až na východ.

Co na sebe

Pokud jste někdy ujela více než 30 km, víte, že o tom, o čem teď budu mluvit, se nežertuje. To, co celý den v sedle udělá s vaším zadkem a jistými partiemi, bych nepřála největšímu nepříteli. Pokud se chystáte na několikadenní šlapání, nikdy nepodceňujte volbu sedla a hlavně správnou vycpávku na správných místech. Na cestě do 10 km vzdáleného kina se bez cyklistických kalhot obejdete, ale pokud jedete dál, vřele doporučuji cyklokalhoty zakoupit (seženete je zhruba od 500 Kč).

Nevypadají sice příliš půvabně, ale vy zas večer po výletě nebudete chodit jako postřelená kachna. Co se týče bot, pokud nemáte v úmyslu zúčastnit se Tour de France, můžete v klidu šlapat v čemkoli, co pevně drží na noze. Nezapomeňte si pořádně namazat ramena a předloktí (typické cyklistické spáleniny od slunce) opalovacím krémem. Na celodenní cestu si raději oblečte triko s rukávy přes ramena.

Co s sebou

Na delší trasy s sebou vždy přibalte náhradní duši. Pokud si ji vezmete, nikdy ke karambolu nedojde. Z vlastní zkušenosti ale vím, že jakmile ji zapomenete, při první příležitosti píchnete.

Jestli jste se rozhodli vyrazit na více dní, pořiďte si brašny na nosič. Jezdit s batohem vás totiž bude po pár kilometrech neskutečně štvát. Brašny nemusíte hned kupovat, dají se půjčit zhruba od 20 Kč na den a budete se divit, co se do nich vejde. Na druhou stranu si zabalte s rozumem, protože až se budete lopotit s kolem do kopce, budete nadávat na každou zbytečnost, kterou s sebou vláčíte.

Pokud jde o lékárničku, nezapomeňte na dezinfekci, náplasti na odřeniny a puchýře, Panthenol na spáleniny od slunce a vřele doporučuji masážní emulzi. Vzájemná masáž ve stanu vás stmelí a uleví vašim namoženým končetinám. Vždy si s sebou vezměte dostatek pití a nějakou müsli tyčinku nebo cokoli malého k snědku. Cyklomaniaci totiž často vyhlásí hladovku s tím, že pivo a oběd bude až za odměnu, přičemž cíl je vzdálen mnohem více, než jste schopná při nejlepší vůli přežít. Některé cyklistické batohy mají otvor pro hadičku, ze které můžete upíjet z láhve v batohu za jízdy, což je skvělá vychytávka.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Juicy.

ČTĚTE TAKÉ: Oscarová herečka Jennifer Hudson se změnila k nepoznání - zhubla přes třicet kilo!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud