Vyzkoušejte nové trendy ve fitness

Vyzkoušejte nové trendy ve fitness

Přemýšlíte, co by vám mohlo pomoct do formy, a žádný aerobik pro vás není dost zábavný? Zkuste se s námi podívat na pár novinek, které v poslední době zavítaly do českých tělocvičen a fitness center. Třeba si vyberete.

TRX pro náročné

TRX představuje zjednodušeně závěsný trénink založený na posilování pomocí váhy vlastního těla a jednoduchých pružných popruhů. Starý je tento cvičební systém jen několik let a vymyslel jej Randy Hetrick, velitel amerického námořního komanda. Když působil jako operační velitel elitních SEAL jednotek, začal se svými kolegy hledat způsob, jak se udržet ve fyzické kondici i během náročných misí. Jelikož trávili většinu času na lodích nebo v ponorkách, byli nuceni trénovat v malých prostorách s omezenou možností cvičebních nástrojů. Z jejich improvizace a zvláště ze cvičení s padákovými popruhy zavěšenými na různých kostrukcích se pak vyvinul trénink TRX.

Venku, nebo uvnitř?

Jak už jsme řekli, k tomuto cvičení budete potřebovat jen TRX nastavitelné popruhy s několika karabinami, které lze uchytit ke stropu, na dveře nebo třeba i venku na strom. Cvičit tedy můžete prakticky kdekoli, kde se vám zamane. Což je ohromná výhoda pro všechny, kdo mají rádi změny. Principem tréninku je zavěšení jedné části těla do popruhů, přičemž druhá část zůstává v kontaktu s podložkou. Intenzitu cvičení si každý může regulovat sám, a to pouhou změnou polohy těla oproti závěsnému bodu. V každém okamžiku či po každém opakování si lze intenzitu velmi snadno přenastavit. Čím je člověk níže pod závěsným bodem, tím je náročnost cvičení větší, a naopak.

Vlastní vahou

Po celou dobu se cvičí „jen“ vlastní vahou, ale o to víc se zapojují i svaly, o kterých člověk často ani neví, že je má. Při provádění každého cviku je maximálně aktivováno stabilizační svalstvo (břicho, záda, trup), ale procvičuje se i flexibilita, koordinace a rovnováha. Díky tomu, že si každý může regulovat velikost zátěže, se kterou cvičí, je TRX vhodný pro všechny úrovně fyzické zdatnosti. Velkou výhodou TRX je také možnost použití dalších cvičebních pomůcek - BOSU, medicinbalů, stepu apod. Trénink tak může být pokaždé jiný a zajímavý.

Zvládnete to i doma!

TRX se nejvíce používá při osobním tréninku v posilovně nebo v tzv. multifunkčních sálech ve fitness centrech, kde se vedou skupinové TRX lekce. Ty jsou většinou maximálně pro osm lidí, kteří cvičí na TRX zavěšených na speciální konstrukci. Tyto lekce mají tu výhodu, že vyjdou finančně levněji než osobní trénink, a přitom máte zajištěné odborné vedení a skupinou podpořenou motivaci. Pokud vás TRX skutečně zaujme, můžete si ho pořídit domů - za necelou půlhodinku zvládnete kompletní trénink celého těla.

BODY COMBAT pro pokročilé

Toto cvičení kombinuje pohyby a postoje vycházející z celé škály disciplín sebeobrany, jako je karate, box, taiči a kickbox. Body Combat je nezapomenutelná zkušenost, kterou se člověk naučí velmi jednoduchým a zábavným tréninkem. Je vytvořen k boji s tukem a k pálení velkého množství kalorií. Jedná se o vynikající kardio trénink, při kterém se cvičící baví i díky tomu, že při něm cvičí do rytmu dynamické hudby. Na hodinách bývají prováděny také tréninky na boxovacích pytlech a používány další pomůcky, jako jsou švihadla nebo činky. BC je součástí programu Les Mills, jednoho z nejpopulárnějších fitness programů na světě.

V čem vám BODY COMBAT pomůže?

Snižuje krevní tlak, celkový cholesterol, zvýšuje aerobní kapacitu, spaluje kalorie(v průměru jde o 500 kalorií za lekci). Dochází k nahrazení tělního tuku svaly. Zlepšuje koordinaci a pohyblivost díky používání pohybů v mnoha směrech a intenzitách. Zvyšuje kvalitu (hustotu) kostí, kosti se stávají silnějšími a snižuje se nebezpečí osteoporózy.

H.E.A.T. pro všechny věkové skupiny

H.E.A.T. Program pro změnu není náročný vůbec a zvládne ho vlastně každý, kdo umí chodit. Protože H.E.A.T. Program je prostě chůze – za specifických podmínek ovšem. Přesto jej díky jednoduchosti a zaměření se na přirozený pohyb, jímž chůze bezesporu je, zvládnou lidé všech věkových kategorií i úrovní kondice!

Málo námahy, hodně výsledků

I přesto, že je podstata tohoto cvičení tak jednoduchá, má opravdu velké účinky na lidský organismus. Tím, že je chůze pro člověka naprosto přirozená, nemusíte se při cvičení H.E.A.T. bát o své klouby ani páteř. Tělo při tomto chodeckém cvičení nemusí odolávat žádným nárazům ze skákání či odporové zátěže apod., a přesto je vytvářena pohybová činnost. Kloubní aparát, páteř a svalový aparát dostávají tedy tu nejlepší možnou péči.

Individuální tempo

Pokud se na H.E.A.T. vydáte, připravte se na sál s pásy podobnými běžeckým a skupinku dalších 8-15 nadšenců pro pohyb. Každý budete mít svůj pás (používají se speciální pásy MaxerRunner) a každý si budete řídit náročnost chůze na něm sám. Pás je mechanický, musíte ho tedy „rozchodit“, nestačí zmáčknout tlačítko. Pak máte k dispozici tři snadné ovládací prvky, jež vám umožní zmírnit tempo, kdy se vám bude chtít, nebo tempo přiostřit, když budete v kondici. Celá lekce, jež trvá asi 45 minut, je vedena instruktorem, který má za úkol být pouze průvodcem – nikdy nepřikazuje, jak máte jít. Každý si tak může vybrat opravdu svoji cestu a pomocí hudby, jež je při lekci samozřejmostí, si zvolit motivační vrchol.

Foto: Heatprogram.cz

Hledáte vhodná sportoviště, holdujete pohybu? Navštivte také kdesportovat.cz a ocviceni.cz.

Doporučujeme

Články odjinud