Vzpomínky na Afriku

Vzpomínky na Afriku

Odloučit se od rodiny a přátel a začít nový život v neznámé zemi, to chce pořádnou dávku odvahy, otevřený pohled na svět a aspoň špetku dobrodružné povahy.

Vztahy na pracovišti v Nigérii jsou mnohem otevřenější a vřelejší, takže firemní kultura je mnohem osobnější.

Je totiž jedno, jak daleko jedete, vždy se dostanete do prostředí s jinými zvyky a názory. Někde jsou rozdíly větší, jinde menší. V Nigérii, kde žije Daniela Kmeťková, jsou… velké.

Na své první rozhodnutí odjet do Afriky šestadvacetiletá Slovenka vzpomíná takto: „Už na vysoké škole jsem uvažovala o stáži v zahraničí a od začátku mě velmi lákala Afrika. To, že jsem si vybrala zrovna Nigérii, vyplynulo z aktuálních nabídek.“ V Nigérii strávila šest měsíců na odborné ekonomické stáži. Takřka celou dobu trávila s domorodci, a tak měla možnost nahlédnout do jejich každodenního života. Po návratu domů, na Slovensko, zjistila, že se Afriky ještě dost nenabažila. Proto odjela zpátky a pracuje zde dodnes. „Cítím se tu dobře.

Je to kontinent plný pestrých barev a veselých lidí překypujících energií, kteří se umějí radovat ze života. Ani jeden den tu nemůžete nazvat běžným,“ říká Daniela. Někdy člověk žasne a zároveň se musí smát, když vidí, co všechno se dá v Africe zažít. Na trhu vás přesvědčí, že jste z jiné planety, protože vám tvrdí, že to, co se snažíte koupit, není avokádo, ale hruška, a to malé jablíčko je podle nich třešeň. Cítíte se nemožně, když vám kolega řekne, že kolo vašeho auta se mu moc nezdá a že byste se měla podívat po místě, kde by se dalo dofouknout. Zatímco vy se marně rozhlížíte po pumpě, on najednou zastaví: „Tak, tady to je.“ V úžasu sledujete prázdnou cestu, když se z ničeho nic objeví černoušek a malým generátorem vám kolo dofoukne.

„Nigerijci mají přátelskost snad v krvi,“ pochvaluje si Daniela.

Hlučné konflikty

Daniela pracuje pro marketingovou agenturu v nejlidnatějším městě. Vzhledem k tomu, že je tam malý kolektiv, firemní kultura je velmi osobní. „Kromě toho mají Nigerijci přátelskost a otevřenost snad v krvi. Mám pocit, že ve slovenských firmách si kolegové udržují větší odstup a trvá o dost déle, než profesní vztah přeroste v přátelství. Na druhou stranu v našich firmách funguje víc odpovědnosti a respektu. A hodně věcí nemusíte řešit, protože se berou jako samozřejmost.“ V Nigérii však musí nadřízení klást mnohem větší důraz i na maličkosti. A když nastane konflikt, řeší se mnohem hlučněji, než jsme zvyklí. „Je to asi proto, aby si z toho podřízený odnesl patřičné ponaučení,“ konstatuje mladá ekonomka a vypočítává, že největšími slabinami místních jsou nedochvilnost, korupce a někdy až příliš lehkovážný přístup ve věcech, které vyžadují jistou dávku serióznosti.

Více o Africe se dočtete Více o Africe se dočtete zde

Foto: Daniela Kmeťková, profimedia.cz

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Juicy„

Doporučujeme

Články odjinud