Zázvor - znáte i jeho léčivé účinky?

| Autor: Dagmar FERAHLI Süsser | Rubrika: Zábava

Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého (Zingiber officinale). Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu. Používá se do sladkých i slaných pokrmů. Zázvor má sladce štiplavou chuť, jeho aroma připomíná citron. Zmírňuje pocit plnosti žaludku po jídle, říhání, pocity na zvracení a plynatost.



Není známo, odkud zázvor přesně pochází. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu Číny, odkud pronikl do Indie. S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou fénických mořeplavců rozšířil do zemí Blízkého východu a do okolí Středozemního moře.

Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Je příznivý při potlačení rakoviny a je tradičním afrodiziakem.

Používanou částí zázvoru je jeho kořen. Ten se buď suší a mele, nebo se používá v čerstvé formě. Často se můžeme setkat také s nakládaným zázvorem, který slouží hlavně jako příloha k sushi.

Tato rostlina není využívaná jen v kuchyni, ale má i léčivé účinky. Ačkoli má pálivější chuť, a tak by se dalo předpokládat, že může dráždit žaludek, je tomu naopak – pomáhá mu. Zmírňuje pocit plnosti žaludku po jídle, říhání, pocity na zvracení a plynatost. Zvyšuje tvorbu enzymů, které podporují správné trávení.

Má antiseptické, desinfekční a protizánětlivé účinky. Má pozitivní vliv na krevní oběh a snižuje hladinu cholesterolu. Vyzkoušet ho můžete i při potížích s kinetózou (cestovní nevolností).

Dokáže také prokrvovat tkáně, a tím pádem nás prohřát. Uleví při nachlazení, neboť podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje horečku. Pokud máte tyto obtíže, připravte si zázvorový čaj:
 1 lžička nastrouhaného oloupaného zázvoru
 šťáva z poloviny citronu
 1 polévková lžíce medu
 250 ml vody

Zázvor zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut stát. Pak přecedíme a dochutíme medem a citronovou šťávou.

Jestliže se rozhodnete zázvor vyzkoušet v kuchyni, pamatujte na to, že se vám bude hodit známé „méně je více“. K dochucení pokrmů stačí opravdu malé množství, protože jeho chuť je velmi výrazná. Často se používá v asijské kuchyni, do marinád na maso, ale i k přípravě sladkostí, jako jsou sušenky nebo perníky. O zázvoru se říká, že je to účinné afrodiziakum… Do jaké míry je to pravda, se ale musíte přesvědčit sami.

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele







Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



Další články z rubriky

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

1. 12. | 1 | Advent je tu! A Vánoce jsou tu od toho, abychom si je užily, takže no stres! Všechno nemusí být…

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

1. 12. | 1 | Chlap se vám buď líbí, nebo ne. A když nám zkříží cestu ten pravý, nevidíme napravo ani nalevo.…

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

30. 11. | Retro letí! Doba běží rychle dopředu a my si rádi připomínáme, co jsme tak milovali dřív a co nám…

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

30. 11. | Každý den děláme tisíce malých rozhodnutí, která ve výsledku formují celé naše osudy. Někteří…