Zázvor - znáte i jeho léčivé účinky?

| Autor: Dagmar FERAHLI Süsser | Rubrika: Zábava

Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého (Zingiber officinale). Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu. Používá se do sladkých i slaných pokrmů. Zázvor má sladce štiplavou chuť, jeho aroma připomíná citron. Zmírňuje pocit plnosti žaludku po jídle, říhání, pocity na zvracení a plynatost.



Není známo, odkud zázvor přesně pochází. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu Číny, odkud pronikl do Indie. S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou fénických mořeplavců rozšířil do zemí Blízkého východu a do okolí Středozemního moře.

Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Je příznivý při potlačení rakoviny a je tradičním afrodiziakem.

Používanou částí zázvoru je jeho kořen. Ten se buď suší a mele, nebo se používá v čerstvé formě. Často se můžeme setkat také s nakládaným zázvorem, který slouží hlavně jako příloha k sushi.

Tato rostlina není využívaná jen v kuchyni, ale má i léčivé účinky. Ačkoli má pálivější chuť, a tak by se dalo předpokládat, že může dráždit žaludek, je tomu naopak – pomáhá mu. Zmírňuje pocit plnosti žaludku po jídle, říhání, pocity na zvracení a plynatost. Zvyšuje tvorbu enzymů, které podporují správné trávení.

Má antiseptické, desinfekční a protizánětlivé účinky. Má pozitivní vliv na krevní oběh a snižuje hladinu cholesterolu. Vyzkoušet ho můžete i při potížích s kinetózou (cestovní nevolností).

Dokáže také prokrvovat tkáně, a tím pádem nás prohřát. Uleví při nachlazení, neboť podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje horečku. Pokud máte tyto obtíže, připravte si zázvorový čaj:
 1 lžička nastrouhaného oloupaného zázvoru
 šťáva z poloviny citronu
 1 polévková lžíce medu
 250 ml vody

Zázvor zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut stát. Pak přecedíme a dochutíme medem a citronovou šťávou.

Jestliže se rozhodnete zázvor vyzkoušet v kuchyni, pamatujte na to, že se vám bude hodit známé „méně je více“. K dochucení pokrmů stačí opravdu malé množství, protože jeho chuť je velmi výrazná. Často se používá v asijské kuchyni, do marinád na maso, ale i k přípravě sladkostí, jako jsou sušenky nebo perníky. O zázvoru se říká, že je to účinné afrodiziakum… Do jaké míry je to pravda, se ale musíte přesvědčit sami.

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele







Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



Další články z rubriky

Jak se rozloučit se starým rokem a začít s čistým štítem

Jak se rozloučit se starým rokem a začít s čistým štítem

26. 12. 2017 | Starý rok nám pomalu končí a my už se začínáme těšit na to, co nám nachystal ten další, s osmičkou…

8 tipů na nejmystičtější vánoční procházku

8 tipů na nejmystičtější vánoční procházku

25. 12. 2017 | Na Boží hod, první svátek vánoční, se většinou chystáme na pořádný rodinný oběd. Je to také doba,…

Nejslavnější vánoční písničky: Pusťte si Sinatru i Neckáře

Nejslavnější vánoční písničky: Pusťte si Sinatru i Neckáře

24. 12. 2017 | Ať už u štědrovečerní večeře posloucháte klasické koledy, české vánoční písně nebo zahraniční…

8 typů pohádkových princezen, které stále milujeme

8 typů pohádkových princezen, které stále milujeme

22. 12. 2017 | Během vánočních svátků se to v televizi jen hemží pohádkami. Určitě si najdete chvilku, kdy se…