Zázvor - znáte i jeho léčivé účinky?

| Autor: Dagmar FERAHLI Süsser | Rubrika: Zábava

Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého (Zingiber officinale). Má výraznou pryskyřičnou vůni a žlutou nebo černou barvu. Používá se do sladkých i slaných pokrmů. Zázvor má sladce štiplavou chuť, jeho aroma připomíná citron. Zmírňuje pocit plnosti žaludku po jídle, říhání, pocity na zvracení a plynatost.



Není známo, odkud zázvor přesně pochází. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu Číny, odkud pronikl do Indie. S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou fénických mořeplavců rozšířil do zemí Blízkého východu a do okolí Středozemního moře.

Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Je příznivý při potlačení rakoviny a je tradičním afrodiziakem.

Používanou částí zázvoru je jeho kořen. Ten se buď suší a mele, nebo se používá v čerstvé formě. Často se můžeme setkat také s nakládaným zázvorem, který slouží hlavně jako příloha k sushi.

Tato rostlina není využívaná jen v kuchyni, ale má i léčivé účinky. Ačkoli má pálivější chuť, a tak by se dalo předpokládat, že může dráždit žaludek, je tomu naopak – pomáhá mu. Zmírňuje pocit plnosti žaludku po jídle, říhání, pocity na zvracení a plynatost. Zvyšuje tvorbu enzymů, které podporují správné trávení.

Má antiseptické, desinfekční a protizánětlivé účinky. Má pozitivní vliv na krevní oběh a snižuje hladinu cholesterolu. Vyzkoušet ho můžete i při potížích s kinetózou (cestovní nevolností).

Dokáže také prokrvovat tkáně, a tím pádem nás prohřát. Uleví při nachlazení, neboť podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje horečku. Pokud máte tyto obtíže, připravte si zázvorový čaj:
 1 lžička nastrouhaného oloupaného zázvoru
 šťáva z poloviny citronu
 1 polévková lžíce medu
 250 ml vody

Zázvor zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut stát. Pak přecedíme a dochutíme medem a citronovou šťávou.

Jestliže se rozhodnete zázvor vyzkoušet v kuchyni, pamatujte na to, že se vám bude hodit známé „méně je více“. K dochucení pokrmů stačí opravdu malé množství, protože jeho chuť je velmi výrazná. Často se používá v asijské kuchyni, do marinád na maso, ale i k přípravě sladkostí, jako jsou sušenky nebo perníky. O zázvoru se říká, že je to účinné afrodiziakum… Do jaké míry je to pravda, se ale musíte přesvědčit sami.

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele







Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



Další články z rubriky

Seriál Ulice: Nemoc Aničky, Otovy obavy a tajemný muž

Seriál Ulice: Nemoc Aničky, Otovy obavy a tajemný muž

24. 4. | Do Ulice vtrhlo jaro a s jejími obyvateli pěkně zatočí. Digi začíná pochybovat o svém vztahu,…

Seriál Ulice: Budou lítat pěsti, Simona přijde o peníze a Ota bude vdovcem

Seriál Ulice: Budou lítat pěsti, Simona přijde o peníze a Ota bude vdovcem

18. 4. | Velikonoce v Ulici skončily, ale jejím obyvatelům klid nepřinesly. David bude opět pod nátlakem…

Seriál Ulice: Tobiáš riskuje, David prozře a Anička je psychicky na dně

Seriál Ulice: Tobiáš riskuje, David prozře a Anička je psychicky na dně

10. 4. | Osudy obyvatel Ulice jsou čím dál víc dramatické a nikdo nemá chvilku klidu. Tereza bude muset…

Seriál Ulice: Adriana dostane lekci, Tobiáš riskuje život

Seriál Ulice: Adriana dostane lekci, Tobiáš riskuje život

3. 4. | Život lidí v Ulici se nezklidní ani krátce před velikonočními svátky. Terezu a Davida vyděsí…