Ženy odolávají dobrotám hůře než muži

Ženy odolávají dobrotám hůře než muži

Ženy musí vyvinout větší úsilí, pokud chtějí odolat oblíbeným laskominám. Mozek reguluje příjem potravy k překvapení vědců u obou pohlaví velmi odlišně.

Odborníci z laboratoří v americkém Brookhavenu se snažili přijít na to, proč mají někteří lidé sklony k obezitě a přejídání, zatímco jiní ne. Sledovali 13 žen a 10 mužů, kteří se měli dívat na své oblíbené jídlo. Přitom činnost jejich mozku podrobili sledování pomocí funkční magnetické rezonance.

Respondenti se zároveň naučili psychologické metodě zvané kognitivní inhibice, která má potlačovat myšlenky na jídlo. Muži i ženy se shodli v tom, že díky této technice dokázali chuť na jídlo potlačit. Zobrazení mozku ale ukázalo, že ženský mozek zůstal na rozdíl od mužského v oblastech odpovědných za příjem potravy velmi aktivní.

"Rozdíl mezi pohlavími v tomto směru je překvapivý. Domníváme se, že příčinou mohou být rozdílné nutriční potřeby mužů a žen, ale zatím jde jen o spekulaci. K vysvětlení, proč tomu tak je, bude potřeba dlouhodobější výzkum," říká spoluautorka studie Nora Volkowová.

ČTĚTE TAKÉ:
Pozor, mnoho tekutin při nachlazení škodí!

ČTĚTE TAKÉ:
Brambory mohou prospívat lidskému zdraví, ale taky zabíjet

Doporučujeme

Články odjinud