Zmrzlina – báječně osvěžují a hříšně dobrá

| Autor: Cindy Kerberová | Rubrika: Zábava

K létu neodmyslitelně patří voda, sluníčko a také osvěžení v podobě chladivé zmrzliny, která se v horkých dnech ideálním desertem. Víte, jak se vyrábí a co předcházelo její současné podobě? A tušíte, která je vůbec nejlepší?

Chladivá pochoutka má dlouhou historii, i když dnes stěží někdo přesně doloží, které mlsné jazýčky si na zmrzlině poprvé pochutnávaly. Již ve starověké Mezopotámii, asi před 4000 lety, sloužil led pro chlazení některých pokrmů studené kuchyně a bohatí lidé jej využívali i k chlazení potravin, aby tak prodloužili jejich trvanlivost.

Peršané si již ve starověku osvojili techniku uchovávání ledu uvnitř jakýchsi přírodních „chladniček, nazývaných „yakhchal“. Tyto konstrukce uchovávaly za pomoci větrníků led, dopravený z nedalekých hor od zimy bezmála až do léta. Bohatí Peršané si tak mohli vychutnávat chlazené lahůdky – např. zvláštní chlazený pokrm, podobný pudinku, jehož základem byla růžová voda, vlasové nudličky a led, ochucený šafránem, ovocem a dalšími aromatickými látkami. Tento pro nás nezvyklý pokrm je dodnes v Íránu podáván jako lahůdka.

Ledovými pochoutkami se nechávali hýčkat i egyptští faraoni. Podle záznamů již asi kolem roku 500 př.n..l. si pochutnávali na ovocných šťávách, smíchaných se sněhem. Podobným lahůdkám podlehli i antičtí Řekové, kteří pro movité občany sváželi z božského Olympu kusy ledu a sníh, jenž dochucovali ovocnými šťávami, medem a vínem, a prodávali jej v ulicích starověkých Atén.

Vynález, který umožnil výrobu zmrzliny a sorbetu, má kořeny v Číně, kde prokazatelně ve 12. století obkládali nádoby s ovocnými šťávami sněhem, smíšeným s ledkem, a tak dosáhli chemickou reakcí podchlazení směsi. Na předchůdcích zmrzliny si pochutnávali například Alexandr Veliký, nebo o mnoho později císař Nero. Pro vládce říše Mughal sváželi ještě v 16. století celé karavany led a sníh z Hindúkuše do Dilli, aby mohl sultán potěšit své chuťové pohárky lahodnými sorbety. O rozšíření zmrzliny se postarala i Kateřina Medicejská, která si po sňatku s Jindřichem II. s sebou přivezla do Francie své italské kuchaře i s tajemstvím výroby této tehdy velmi vzácné pochoutky. O sto let později byl prý anglický král Charles I. natolik uchvácen „mraženým sněhem“, že nabídl svému dvornímu kuchaři doživotní rentu s podmínkou, že tajemství výroby sněhově hebké, sladké lahůdky neprozradí.

Výrobu zmrzliny, jak ji známe dnes, umožnil vynález pana Blasiuse Villafrancy z Říma. V roce 1550 popsal ve svém spisu „Methodus refrigerandi“, že je možné dosáhnout bodu mrazu, když se ke sněhu přidá ledek nebo sůl. Díky tomu se mu povedlo vyrobit zmraženou krémovou směs. Že šlo o vynález významný je jisté: v roce 1676 byl ve Francii mj. ustaven nový cech mistrů chladičů ovoce a květin s více než 250 členy. První ruční výrobník zmrzliny byl vynalezen v roce 1846. A to už zmrzlina vyráží na své vítězné tažení vstříc širokým vrstvám obyvatelstva – vznikají první kavárny, kde se podává i zmrzlina, a konečně v roce 1870 vzniká v Anglii první továrna na zmrzlinu. K evropské zálibě v mražené pochoutce se přidala v 18. století i Amerika, poté, co si první osadníci s sebou z Evropy přinesli také tajemství její výroby.

Zřejmě nejznámější a gurmány nejvyhledávanější zmrzlinou od západního pobřeží Ameriky přes celou Evropu po Japonsko je značka Häagen-Dazs. Ta se liší od ostatních výbornou a bohatou chutí a především kvalitou. Se svým minimem vzduchu, kdy 87% objemu tvoří zmrzlinová hmota, jen 13% tvoří vzduchové bublinky, vzniklé během míchání hmoty, se tak stala pomyslnou metou a synonymem tzv. super-prémiového zmrzlinového segmentu.

Příběh kultovní zmrzliny Häagen-Dazs se začal psát již téměř před 90 lety v New Yorku. Tehdy Reuben Mattus, mladý, nadšený podnikatel, pomáhal své matce v ulicích Bronxu prodávat z pojízdného vozíku výtečnou domácí ovocnou zmrzlinu Tato zmrzlina od samého počátku vynikala svou kvalitou, a tak její obliba rychle stoupala.

Rodinný podnik původně polské přistěhovalecké rodiny v průběhu dalších desetiletí vzkvétal a rozvíjel se. V roce 1961 se pan Mattus, podporovaný svou ženou Rose, rozhodl vytvořit podnik, který by odrážel jeho vášeň pro zmrzlinu i oddanost tradiční, až stavovské řemeslné dokonalosti a poctivosti. Vytvořil novou značku a dal jí fantazijní jméno Häagen-Dazs. Jméno, které je opředeno aurou tajemství a neznáma, ale které také dobře vystihuje věrnost mistrovské práci a touhy dostát vždy svému závazku dokonalé kvality. Původně se zmrzlina Häagen-Dazs vyráběla ve třech chutích: vanilkové, čokoládové a kávové. Podnikatelská vize však pana Mattuse záhy přivedla na nápad hledat to nejkvalitnější a nejzajímavější po celé zeměkouli. A tak se jeho jedinečné zmrzlinové recepty rozrostly například o hořkou belgickou čokoládu s vysokým podílem kakaa, nebo o zmrzlinu s  ručně sbíranými, pohádkově aromatickými vanilkovými lusky - z Madagaskaru.

Zmrzlina Häagen-Dazs si rychle získávala další nadšené příznivce – o báječné smetanové lahůdce lidé mluvili a navzájem si ji doporučovali. A tak byla brzy bez jakékoli reklamy k dostání v mnoha obchůdcích s lahůdkami v New Yorku i okolí. a později po celém východním pobřeží USA. Od roku 1973 již byla k dostání v celých Spojených státech. O tři roky později, v roce 1976, otevírá dcera pana Mattuse první obchod Häagen-Dazs a sklízí okamžitý úspěch, který předznamenává rychlou expanzi a vznik dalších obchůdků Häagen-Dazs napříč USA.

V roce 1993 prodává pan Mattus Häagen-Dazs potravinářské společnosti The Pillsbury Company spolu se závazkem výjimečné kvality, inovativnosti a řemeslné dokonalosti. Od té doby si našla tato kultovní delikatesa cestu do celého světa: od Dálného východu přes Evropu až po Latinskou Ameriku. Dnes vyhledávají zmrzlinu Häagen-Dazs nároční milovníci kulinárních prožitků ve více než 70ti zemích světa. Značka Häagen-Dazs se stala synonymem zmrzlinového Olympu, tedy synonymem pro super-prémiovou zmrzlinu.

U nás je zmrzlina Häagen-Dazs k dostání v běžné maloobchodní síti v jedenácti lahodných chutích a také ve zmrzlinárně Häagen-Dazs, která se nachází přímo na Královské cestě v pražské Karlově ulici.

Další články z rubriky

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

1. 12. | 1 | Advent je tu! A Vánoce jsou tu od toho, abychom si je užily, takže no stres! Všechno nemusí být…

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

1. 12. | 1 | Chlap se vám buď líbí, nebo ne. A když nám zkříží cestu ten pravý, nevidíme napravo ani nalevo.…

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

30. 11. | Retro letí! Doba běží rychle dopředu a my si rádi připomínáme, co jsme tak milovali dřív a co nám…

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

30. 11. | Každý den děláme tisíce malých rozhodnutí, která ve výsledku formují celé naše osudy. Někteří…