10 potravin, které vám pomohou hubnout

10 potravin, které vám pomohou hubnout

Pro zdravé hubnutí je kromě pohybu a omezení příjmu kalorií podstatná také pravidelná a vyvážená strava. Pro účinnější redukci váhy odborníci doporučují zařadit takové potraviny, které pomáhají tělu například lépe spalovat kalorie, jiné zase tlumí chutě na sladké či brání ukládání tuku. V následujícím výčtu naleznete deset potravin, které si během redukční diety můžete bez obav dopřát.

Zelený čaj

Zelený čaj je ideálním společníkem při hubnutí. Obsahuje spoustu antioxidantů, pomáhá dodržovat pitný režim a při redukční dietě pomáhá tlumit hlad. Doplníte-li ho o šťávu z čerstvého citronu, dopřejete tělu navíc potřebný vitamin C.

Ananas

„Ananas je ovoce ideální nejen ke snídani, ale například také jako dezert. „Velkou výhodou je nízká energetická hodnota a naopak vysoký podíl vlákniny, která zasytí a díky nízkému glykemickému indexu pomáhá tělu k optimálnímu metabolismu cukrů. Neméně důležitý je pak obsah enzymu bromelainu, který zabraňuje ukládání tuků“, radí dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. z odborného centra zdravého životního stylu Rekondice v Praze.

Chilli

Chilli papričky pomáhají k rychlejšímu zpracovávání tuků, zvyšují totiž teplotu těla a tím zrychlují organismus. Za takovým účinkem stojí látka zvaná kapsaicin. Dále pomáhají například tlumit chuť k jídlu. Chilli papričky mají také na tělo hřejivé a povzbuzují účinky, odedávna se tak používají při léčbě nachlazení nebo revmatu.

Med

„Ačkoli se jedná o jednoduchý sacharid, med má nižší glykemický index než cukr. Med tedy nezpůsobuje kolísání hladiny krevního cukru, ale naopak umožňuje jeho pozvolné vstřebávání do těla“, upozorňuje Hlavatá. Na rozdíl od cukru také obsahuje pro tělo prospěšné vitamíny, minerály a živiny. Při redukční dietě se doporučuje nahrazovat jím rafinovaný bílý cukr.

Jablečný ocet

Jablečný ocet se doporučuje na zlepšení trávení, zároveň je oblíbeným pomocníkem při redukční dietě, obsahuje totiž pektin, což je druh vlákniny, který pomáhá navozovat pocit sytosti a snižuje chutě na sladké. Navíc se jedná o antioxidant, tedy napomáhá z těla vyplavit nebezpečné toxiny.

Ryby

Ryby jsou nejen bohatým zdrojem bílkovin, ale také Omega-3 mastných kyselin, které si naše tělo neumí vytvořit samo. Ty pomáhají spalovat tuky. Z výživového hlediska mají ryby relativně nízkou kalorickou hodnotu a obsahují spoustu živin a vitamínů.

Fazole

Fazole, ale i luštěniny obecně jsou známy svým vysokým obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem. Ačkoli zasytí na dlouhou dobu, mají velmi nízký obsah kalorií. Jsou nutričně velmi hodnotné, mimo jiné jsou bohatým zdrojem bílkovin, vhodným například pro vegetariány.

Ořechy

Ořechy pomáhají udržet pocit sytosti na delší dobu, navíc jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Pomáhají také snižovat cholesterol, mají vliv na kardiovaskulární a nervovou soustavu. Doporučují se však konzumovat v omezeném množství, protože mají vyšší kalorickou hodnotu.

Chia semínka

Chia semínka mají vysoký obsah vlákniny, takže zasytí na dlouhou dobu. Obsahují všechny důležité živiny (minerály, vitamíny, sacharidy i bílkoviny). Gel, který chia semínka produkují v žaludku, zabraňuje tvorbě trávících enzymů a potrava se tak tráví déle, tím zamezuje mj. i výkyvům hladiny cukrů v těle.

Skořice

Skořice napomáhá k rychlejšímu spalování. „V našem centru klientům doporučuji skořici, protože stabilizuje hladinu cukrů v krvi, což zpomaluje ukládání tuků. Snižuje hladinu LDL, tedy „zlého“ cholesterolu v krvi a celkově příznivě působí na krevní oběh“, dodává dietoložka. Jedná se o účinný antioxidant, který mimo jiné zlepšuje prokrvení těla.

Doporučujeme

Články odjinud