13. Biojarmark a Dožínkové slavnosti

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

v Praze 15.-16.9. proběhnou v hostivařském Středisku ekologické výchovy hl. m. Prahy Toulcův dvůr společně dvě velké akce - Biojarmark ekofarem a Dožínkové slavnosti. Jejich pořadatelé - Liga ekologických alternativ a Základní článek Hnutí Brontosaurus Botič tak navazují na úspěšnou loňskou spolupráci.

Biojarmark bude zahájen v pátek 15. září 2006 ve 14 hodin. I letos se ho zúčastní na tři desítky ekozemědělců a obchodníků s biopotravinami z ČR i zahraničí. Pracovní podtitul akce - "zaostřeno na biomaso" prozrazuje, které skupině produktů bude tentokrát patřit zvýšená kulinářská, osvětová i poradenská pozornost. Na své si samozřejmě ale přijdou i vegetariáni.

Při nákupu, ale i ochutnávkách se hosté mohou od prodejců dozvědět více o jejich způsobu hospodaření, výrobě a zpracování nabízených produktů. Chybět opět nebudou přední zelináři, ovocnáři, producenti lahodných sýrů a dalších výrobků z kravského i kozího mléka, ale ani ti, kdo nabídnou šťávy, mošty, biopečivo, cukrovinky, studené i teplé vegetariánské či naopak zmíněné masné speciality - ze skopového, vepřového i hovězího masa. Paletu nabídky i letos doplní přírodě přátelská kosmetika, koláče či biopálenka.

Biojarmarkové menu bude doplněno již tradiční anketami návštěvníků, kteří budou hlasovat komu udělí tituly "superbio" (za nejoceňovanější produkt jarmarku) a "král prodeje" (pro nejsympatičtějšího prodejce). Opět proběhne spotřebitelské anonymní testování vybrané biopotraviny - jaké, to však organizátoři zatím tají. Netají naopak , že přibude nový žánr - biokřížovka o ceny…

Setkání ekozemědělců s jejich příznivci obohatí v sobotu 16. září Dožínková slavnost, která vyvrcholí v 15 h, kdy vjede do dvora našňořený žebřiňák s koňmi a chasou doprovázený průvodem s folklórní muzikou, při níž si lze i skočit v kole. Dítka i rodiče si opět budou moci vybrat z celodenní nabídky tvůrčích dílniček a her inspirovaných tématem dožínek. Děti si budou udělat chlebové placky - od vymlácení obilí až po pečení v peci. Na vylosované účastníky anket a soutěží čekají ceny v podobě biopotravin . Návštěvníci si budou moci rovněž prohlédnout zvířata farmy i historické prostory dvora - renesanční špýchar a gotický sklep. A jak tajuplně prozrazují organizátoři, nelze v závěrečném odpoledni vyloučit ani další zábavná překvapení.

více na: http://www.toulcuvdvur.cz/

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…