V uklidňující zeleni vám práce půjde lépe, zkuste to. Foto: iStockphoto.com

V uklidňující zeleni vám práce půjde lépe, zkuste to. | Foto: iStockphoto.com

Na čím dál více pracovištích je téma interiérové zeleně podstatným prvkem a zelené stěny už nejsou něčím naprosto neznámým.  Foto: iStockphoto.com

Na čím dál více pracovištích je téma interiérové zeleně podstatným prvkem a zelené stěny už nejsou něčím naprosto neznámým.  | Foto: iStockphoto.com

Palmy v člověku vzbuzují představu dovolených.    Foto: HKK

Palmy v člověku vzbuzují představu dovolených.

  | Foto: HKK

Ač se to nezdá, jejich pěstování zvládne i začátečník. Foto: HKK

Ač se to nezdá, jejich pěstování zvládne i začátečník. | Foto: HKK

Dracéna patří už mnoho let k nejprodávanějším druhům. Foto: HKK

Dracéna patří už mnoho let k nejprodávanějším druhům. | Foto: HKK

Panašované rostliny jsou vzhledově zajímavé.   Foto: HKK

Panašované rostliny jsou vzhledově zajímavé.
  | Foto: HKK

Fíkus, to je klasika. Může ale vypadat i netradičně. Foto: HKK

Fíkus, to je klasika. Může ale vypadat i netradičně. | Foto: HKK

Lopatkovec se vám při dobré péči bohatě rozroste.     Foto: HKK

Lopatkovec se vám při dobré péči bohatě rozroste.     | Foto: HKK

Phaly se často používají jako elegantní dárek. Foto: HKK

Phaly se často používají jako elegantní dárek. | Foto: HKK

Toulce anturií nemusí mít jen červenou barvu. Foto: HKK

Toulce anturií nemusí mít jen červenou barvu. | Foto: HKK

Kolopejka se pěstuje spíše jako sezonní rostlina.   Foto: HKK

Kolopejka se pěstuje spíše jako sezonní rostlina.
  | Foto: HKK

Lesklé listy zamiokulkasu jsou příjemné na dotek i na pohled.   Foto: HKK

Lesklé listy zamiokulkasu jsou příjemné na dotek i na pohled.
  | Foto: HKK

Zapletení tří rostlin působí zajímavě. Foto: HKK

Zapletení tří rostlin působí zajímavě. | Foto: HKK

Na čím dál více pracovištích je téma interiérové zeleně podstatným prvkem a zelené stěny už nejsou něčím naprosto neznámým.  Foto: iStockphoto.com
Palmy v člověku vzbuzují představu dovolených.    Foto: HKK
Ač se to nezdá, jejich pěstování zvládne i začátečník. Foto: HKK
Dracéna patří už mnoho let k nejprodávanějším druhům. Foto: HKK
13
Fotogalerie

Pracujete v kanclu? Zlepšete si zdraví, pěstujte některou z těchto 14 rostlin

Trávíte většinu pracovního života v kanceláři? Pak by ve vašem okolí neměla chybět zeleň. Pokojové rostliny, které vám představíme, čistí vzduch a zvyšují jeho vlhkost, absorbují škodlivé látky jako aceton, formaldehyd či benzen, tlumí hluk, odbourávají podráždění očí i bolest hlavy a v neposlední řadě mají relaxační a estetické účinky. Které to jsou a jak o ně pečovat?

Abyste měli jednodušší výběr, nabízíme vám několik tipů na hrnkové rostliny vhodné do kanceláří a škol, které dosahují nejlepších výsledků, co se odolnosti vůči škůdcům, schopnosti odstranit chemické látky z ovzduší a nároků na pěstování týče.

NÁŠ TIP: Podívejte se na video, v němž se dozvíte, jak vybírat pokojové rostliny. Které z nich jsou jedovaté a které snižují chuť na sex?

Zelené tipy pro zdravý interiér: rostliny s nejlepšími účinky

Do vstupních hal kancelářských budov, hotelů, sportovních, nákupních center, ale i prostornějších místností v samotných interiérech jsou vhodné palmy. Připomínají exotiku vzdálených zemí, vytvářejí pozitivní atmosféru a pocit zabydlenosti.

1. Užitečné palmy

Mezi ty s nejlepšími vlastnostmi patří Phoenix roebelenii, Chamaedora seifrizii, Chrysalidocarpus lutescens a Rhapsis excelsa. Optimálním místem pro palmy je světlé, ale ne přímo slunečné stanoviště.

Datlovník zakrslý (Phoenix roebelenii) je jedna z nejlepších palem na pohlcování pokojových imisí a nebezpečného xylenu. Dorůstá sotva do výšky dvou metrů, jeho listy jsou až dva metry dlouhé a složené z velmi úzkých, pravidelně zpeřených lístků.

Datlovník se dobře přizpůsobí prostředí, nevadí mu ani nedostatek světla. Vyžaduje vyšší teploty, dostatečnou zásobu vody a v létě občas přihnojení. Chamaedorea seifrizii dodává do vzduchu potřebnou vlhkost. Oceníte ji tak zejména v zimních měsících, kdy topení nepříjemně vysušuje vzduch.

Ze škodlivých látek napomáhá odstraňovat hlavně benzen, formaldehyd a trichlorethylen. Elegantní trsnatá palma dorůstá do výšky kolem tří metrů a je charakteristická tenkými zelenými kmínky s řídkými páry tmavě zelených listů.

Chrysalidocarpus lutescens výborně pohlcuje chemické toxiny, navíc ještě dobře vypadá. Palma s žlutavě bambusovými kmínky a elegantními listy pochází z Madagaskaru, je nenáročná na prostředí a prospívá jí vyšší vlhkost vzduchu.

Rhapis excelsa je nenáročný na pěstování v interiéru a rovněž dobře pohlcuje škodlivé látky. Roste pomalu, takže v nádobě vydrží řadu let bez přesazení.

2. Oblíbená dracéna

Dracaena patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny, a to zejména kvůli exotickému vzhledu a nenáročnosti. Hodí se do velkých budov, kancelářských prostor i škol. Vhodné jsou například dracény skupiny deremensis s širokými pruhovanými listy.

Při zálivce dbejte na to, aby květináč nestál nikdy ve vodě a kořenový bal nikdy úplně nevyschl, v létě rostlinu pravidelně přihnojujte a roste. Interiéry kanceláří osvěží i další odrůdy – například 'Massangeana' nebo 'Song of India'.

3. Nenáročný břečťan

Břečťan popínavý (Hedera helix) se pěstuje v mnoha varietách, které se od sebe liší velikostí, tvarem, a především barvou listů. Všeobecně lze říci, že zelenolisté kultivary rostou dobře ve stínu a chladnu, pestrolisté na světle a v teple.

Rostliny se snadno adaptují na rozličná prostředí a ocení častější rosení. Rostou poměrně rychle, a proto odborníci doporučují pravidelné zaštipování – rostlina se pak rozvětví a rozkošatí. Díky nízkým nárokům na péči je vhodná i pro pěstitele začátečníky.

4. Rozmanité fíkusy

Fíkusy pomáhají čistit vzduch a jsou dobře odolné vůči škůdcům. Vyhledávané jsou i díky své rozmanitosti. Mohou být převislé, popínavé, stromkovité, s velkými či drobnými listy. Celkem jich roste na světě kolem dvou tisíc druhů, z toho šest set v tropech – nejvíce v Indii, Malajsii, v Africe a v jižní Evropě.

Velmi nenáročný je Ficus lyrata – ten má listy houslovitého tvaru, roste vzpřímeně a snáší světlo i polostín, takže je vhodný i do menších kanceláří. Stačí ho čas od času zalít.

Z hlediska schopnosti odstraňovat z ovzduší škodlivý formaldehyd je z fíkusových rostlin nejlépe hodnocen Ficus elastica. Kromě pozitivních účinků na ovzduší je to velmi dekorativní rostlina, která se krásně vyjímá v květináčích, mísách a velkých nádobách.

Do kanceláře si pořiďte například Ficus binnendijkii 'Alii'. Prospívá mu pokojová teplota a pravidelná zálivka – v létě dvakrát, v zimě jen jednou týdně – ale pozor, nikdy by neměl stát ve vodě.

5. Lopatkovec zvlhčí vzduch

Lopatkovec (Spathiphyllum) se uplatní vždy, když hledáte vhodnou rostlinu do interiéru. Velké lesklé listy a bílé květy tvoří ozdobu této tropické rostliny pocházející z Kolumbie a Venezuely. Květy vyrůstající vzpřímeně na dlouhých stopkách vydrží velmi dlouho.

Obdivovat je můžete takřka celoročně. Díky své zásobárně vody je vhodný k osvěžení vzduchu. Jsou mu vlastní i jiné kvality, které z něj činí jednu z nejoblíbenějších interiérových rostlin.

Lopatkovec je výborný v pohlcování alkoholu, acetonu, trichlorethylenu, benzenu a formaldehydu. Bude spokojený v interiérech s pokojovou teplotou a snáší i hůře osvětlená stanoviště.

6. Žíznivé kapradiny

Kapradiny patří k jedněm z nejstarších rostlin na Zemi. Ledviník ztepilý (Nephrolepis exaltata) funguje v kancelářském prostředí jako výborný pohlcovač škodlivých imisí, zvláště formaldehydu. Do vzduchu naopak přidává životadárnou vláhu.

Nemá květy, o to větší péči však vyžadují jeho listy. Aby vydržely svěží, je nutné rostlinu pravidelně zalévat a rosit, jinak brzy zhnědnou a odpadnou. Prospívá mu teplota kolem osmnácti stupňů, vysoká vlhkost vzduchu a světlé místo bez přímého slunečního záření. Stejně jako ostatní kapradiny je velmi citlivý na přeschnutí kořenů.

V kanceláři se budou skvěle vyjímat i Cyathea se zpeřenými listy, stromová kapradina Dicksonia nebo Blechnum gibbum. Vyžadují podobné pěstební podmínky jako ledviník, jen Dicksonia není tak náročná na zálivku – postačí vzpomenout si na ni dvakrát týdně.

Květiny pro práci bez stresu

Při vybírání rostlin do kanceláře nezapomínejte ani na své oblíbence. Ty sice nemusejí mít tak výborné výsledky v čištění kancelářského klimatu, zato skvěle působí na lidskou psychiku. Zbavují stresu, přináší pocit radosti, uklidnění a harmonie, který během práce všichni potřebujeme.

První tři místa žebříčku nejprodávanějších hrnkových rostlin nizozemských květinových aukcí zaujímají kvetoucí hrnkové rostliny – Phalaenopsis, Anthurium a Kalanchoe. Ne náhodou: kvetoucí zeleň je vítaným oživením interiérů a estetickou dekorací. Náladu povzbudí i pestrobarevné bromélie.

7. Phalaenopsis: pěstování je snadnější, než byste čekali

Tato orchidej se velmi snadno pěstuje a zdobí ji nádherné květy. Většinou jsou bílé nebo růžové, ale existují i hybridy s barevnými skvrnami, kropením nebo okraji. Phalaenopsis zdobí i oválné kožovité listy a stříbrné kořeny – ty nechte volně růst a dopřejte jim přístup světla.

Substrát v květináči nesmí nikdy zcela vyschnout a zálivková voda nesmí přijít do středu listové růžice. Listy se mají pravidelně rosit. Se správnou péčí může kvést až třikrát do roka. Působí velmi reprezentativně.

8. Exotické Anthurium

Luxusní vzhled anturií si můžete dopřát i v kanceláři. V nabídce jsou převážně odrůdy s červeně zbarvenými toulci, ale vybírat lze také z méně obvyklých růžových, bílých nebo dvoubarevných variet.

Zejména v létě jsou náročné na zálivku, v zimě se doporučuje zálivku s přihlédnutím k teplotě v místnosti omezit, avšak substrát nesmí nikdy vyschnout. Pro pěstování je vhodná pokojová teplota s vyšší vlhkostí vzduchu a světlé stanoviště.

9. Pestrobarevná kalanchoe

Kalanchoe blossfeldiana je populární zejména díky bohatství a pestré škále barev květů. Daří se jí takřka všude, poradí si i se suchým kancelářským vzduchem a ani přímé sluneční světlo pro ni není žádný problém. Minimální doba květu je pět týdnů.

Výhodou je i jednoduchá péče – listy rostliny samy naznačují, že rostlina nepotřebuje příliš vody. V létě ji zalévejte střídmě, v zimě udržujte skoro v suchu. Nejžádanější jsou červeně, růžově, žlutě a bíle kvetoucí kultivary.

10. Veselé bromélie

Guzmania, Vriesea a Tillandsia – to jsou tři nejoblíbenější bromélie. Sluší jim barevné květináče, pak jsou opravdovou vzpruhou pro oči. Prospívat budou v místnostech s vlhčím vzduchem, dostatkem světla a teplotou nad dvacet stupňů Celsia.

Guzmánie mají poměrně široké listové růžice a zdobí je barevné listeny. Vríseje jsou charakteristické štíhlým plochým květem a pruhovanými listy. Tillandsie okouzlují růžicí jemných listů a výrazným květenstvím.

Nenároční společníci

Na rostliny by se nemělo zapomínat ani v čistě mužských pracovních týmech, jen je dobré vybírat ty s nižšími nároky na péči. Pánům budou vyhovovat například tlustice, na pohled je zaujmou Zamioculcas nebo Pachira a nové síly po náročném pracovním dni načerpají pod listy banánovníku (Musa).

11. Tlustice: naprosto bez starostí

Tlustice (Crassula) pochází z Jižní Afriky a Jižní Ameriky. V přírodě dorůstá až několika metrů jako strom, jako hrnková rostlina roste jen velmi pomalu, zato je nezdolná.

Má ztlustlé dužnaté listy, dobře snáší suchý vzduch, přímé slunce i půdu chudou na živiny. Jediné, co nemá ráda, je voda stojící v misce pod květináčem. Občas ji zalijte a víc se nestarejte.

12. Zamioculcas: módní solitér

Zamiokulkas je vyhledávaná módní rostlina s dužnatými stonky a tmavě zelenými listy. Vyjímá se ve vyšších nádobách, a aby vynikl, potřebuje prostor. Daří se mu takřka kdekoliv (určitě ho znáte z obchodních center, která často zdobí) a je velmi nenáročný na péči. Snese spíše více sucha než vláhy, a tak jedinou zásadou, kterou by se pánové měli řídit, je nepřelévat.

13. Exotický banánovník

Značně odolnou pokojovou rostlinou je i banánovník (Musa). Pokud má k dispozici dostatek vláhy a netrápí ho příliš suchý vzduch, daří se mu i v kanceláři. Odměnou za péči vám bude vysoce dekorativní rostlina, která dýchá exotikou a zvlhčuje vzduch.

14. Vodomilná pachira

Unavené oči osvěží Pachira aquatica s propleteným kmenem. Její domovinou jsou delty řek a mokřady Jižní Ameriky, a tak během vegetačního období vyžaduje bohatou zálivku a nejlépe se jí daří na světlém stanovišti.

Doporučujeme

Články odjinud