15 tipů, jak být v pohodě (nejen) na podzim

15 tipů, jak být v pohodě (nejen) na podzim

Palčivé sluníčko, které vás nabíjelo pozitivní energií, pomalu ztrácí sílu. Inspirujte se našimi triky, s jejichž pomocí se na začátku podzimu naladíte na optimistickou vlnu!

1. Udělejte si z kávy svého spojence

Pozvěte partnera, se kterým jednáte, na kávu! Podle výzkumu University of Queensland kofein přispívá k tomu, aby se lidé stali otevřenější názorům druhých. Může za to známý fakt, že zesiluje pozornost. Díky tomu bude váš protějšek pozorně zkoumat vaše návrhy a následně bude otevřenější souhlasu.

2. Ovládněte svůj čas

Vrší se před vámi úkoly a pocit, že úpíte pod haldou nevyřízených záležitostí, stále roste? Povinnosti můžete zvládnout v rekordní rychlosti díky technice Pomodoro, která je založená na znalostech o fungování lidského mozku. Na jednom úkolu byste měli pracovat přesně 25 minut, a pak si dopřát krátkou pauzu. Právě po dobu tohoto časového úseku totiž člověk dokáže udržet maximální soustředění. Časovač najdete na internetu například na tomatoi.st

3. Zamilujte se do svojí práce

Nemusíte hned dávat výpověď, abyste se cítili v práci spokojenější! Až se vás příště někdo zeptá, co děláte, místo prosté odpovědi třeba „jsem účetní“ popište svou pozici několika stručnými větami, v nichž zdůrazníte, jak ve své práci pomáháte druhým – například „starám se o účetnictví jedné firmy“.

4. Přestaňte si vyčítat, že cvičíte málo

Skoncujte s výčitkami kvůli tomu, že nestíháte trávit v posilovně nebo v tělocvičně celé hodiny. Podle dánské studie je efektivní i půlhodinový pohyb. Dobrovolníci, kteří sportovali 30 minut denně, zhubli dokonce více než ti, kteří se sportu věnovali 60 minut. Umírněnější sportovci totiž měli celkově více energie, nedělalo jim problém dodržet naplánované sportovní lekce a neměli sklony k přejídání.

5. Už nehledejte klíče

Ruku na srdce – kolik času jste už strávili zbytečným hledáním založeného mobilu, klíče nebo peněženky? Podle odborníků vám při pátrání po ztracených maličkostech pomůže jednoduchý psychologický trik. Stačí jen vyslovit jméno hledaného předmětu nahlas a patrně se s ním shledáte mnohem dříve než obvykle. Při vyslovení jeho názvu si totiž váš mozek automaticky danou věc vybaví se všemi detaily, díky čemuž si i lépe vybavíte, kam jste ji založili.

6. Pojistěte si peněženku

Z britské statistiky vyplynulo, že se původním majitelům vrací pouze zhruba 15 % ztracených peněženek. Výjimku tvořily ty, v nichž byla vložená fotografie miminka – těch se majitelům vrátilo až 88 %. Pohled na roztomilou dětskou tvář totiž v lidech vzbuzuje ochranitelské pocity. Vložte do své peněženky adresu a fotografi malého dítěte (vybavte se třeba snímkem ratolesti své kamarádky) a zvýšíte svoje šance, že se k vám v případě ztráty dostane zpátky…

7. Proti stresu s úsměvem

Až vás příště naštve kolega nebo se dostanete do zácpy, zkuste úsměv alespoň mimicky naznačit, i když vám zrovna vůbec není do smíchu. Podle vědců z University of Kansas tímto způsobem v momentech napětí snížíte svou tepovou frekvenci.

8. Respektujte čas svého mozku

Váš mozek je v průběhu dne naladěný na různé druhy úkolů. Co se týče samostatné práce, je nejproduktivnější kolem jedenácté dopoledne. Zato ideální čas na schůzky a jednání s ostatními nastává v polovině odpoledne. Vezměte to do úvahy při plánování každodenního programu, svoje úkoly pak budete plnit s překvapující lehkostí.

9. Vyčistěte svůj šatník

Projděte svou skříň s oblečením a zbavte se všech kousků spodního prádla, které vás někde tlačí nebo škrtí. Když si na sebe vezmete nepadnoucí kalhotky nebo podprsenku, můžete se pak po celý den cítit nervózně a nepříjemně.

10. Vyberte si správnou barvu

Při práci záleží na každém detailu, dokonce i na barvě propisky, kterou píšete… Podle kanadské studie vás psaní červenou náplní vede k větší vytrvalosti a soustředění na detaily (což se hodí například při sepisování seznamů nebo účetnictví), modrá náplň podporuje vaši fantazii, takže ji upotřebíte hlavně při sepisování kreativních úkolů.

11. Relaxujte v tichu

Ze všech stran na nás útočí hudba linoucí se z reproduktorů a zvuky lomozících dopravních prostředků, což nás stojí určitou dávku psychické energie. Udělejte si seznam tichých míst ve vašem okolí, na nichž panuje klid – může to být nejbližší kostel, muzeum nebo knihovna. Vypravte se tam jednou týdně nejméně na půl hodiny a dopřávejte si „hlukový detox“.

12. Posaďte se zpříma

Zkuste tento trik – posaďte se a ruce položte na stehna s dlaněmi obrácenými vzhůru. Tato pozice vás bude sama o sobě nutit, abyste se nehrbili. Vyhnete se tak bolestem zad i hlavy.

13. Květiny vás nabijí

Postavte si do kuchyně nebo obýváku vázu plnou čerstvých řezaných květin. Podle nedávné americké studie mají květiny dlouhodobý pozitivní vliv na náladu všech osob, které se pohybují v místnosti. Lidé, kteří se po dobu deseti měsíců obklopovali květinami, pociťovali méně úzkosti, deprese a neklidu a přítomnost vázy navíc podpořila jejich vztah sounáležitosti s ostatními členy domácnosti.

14. Vybírejte přátele podle smíchu

Pěstuje hlavně dlouholetá přátelství a ve výběru nových přátel berte v úvahu i jejich celkové naladění. S každým usměvavým a optimistickým přítelem vzrůstá vaše šance, že i vy se budete cítit spokojeně, až o 15 %!

15. Rozmazlujte se!

Možná milujete masáž chodidel a už půl roku jste si ji nedopřáli, ba dokonce jste si na ni ani nevzpomněli… Sestavte si svůj vlastní seznam deseti maličkostí, které vás spolehlivě uvedou do stavu blaženosti – může na něm být třeba návštěva čajovny nebo půlhodinový relax s vaší oblíbenou pleťovou maskou. Pak si ho vyvěste na dobře viditelné místo a každý den si dopřejte alespoň jednu z nich.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud