5 chutných receptů z černého bezu: Zkuste perlivé víno nebo smaženky

| Autor: MŽ | Rubrika: Zdraví

Půlka června patří omamné vůni bezových květů. Nenechte si je odkvést, využijte léčivou sílu tohoto keře buď hned nebo si ji uschovejte na zimu. Využití v kuchyni je opravdu široké, proto vezměte košík a vydejte se na procházku do přírody.

5 chutných receptů z černého bezu: Zkuste perlivé víno nebo smaženky

Smaženky neboli kosmatice

Kosmatice, tento výraz se používá i pro samotné květy bezu černého, ale nejvíce se ujal jako označení pro jeho smaženou verzi. Nejčastěji se s ním setkáte v kuchařkách, kde se řadí mezi nejlevnější jídla. Květy se namáčí v těstíčku a smaží buď na másle nebo v oleji. Výsledkem jsou takzvané smaženky.

Recept najdete ZDE.

Bezinkový sirup

Sladký sirup z bezových květů má návykovou chuť a bude se vám hodit ve větším množství. Snadno z něj připravíte limonádu, ale schovat si ho můžete i na dlouhé letní večery s dečkou kolem ramen a čajem ochuceným bezovým sirupem. Funguje též jako lék při nachlazení i jako základ přípravy vepřových kotlet na třešních.

Recept najdete ZDE.

Bezinková limonáda

Šumivá varianta nealkoholického nápoje z bezinek je známá limonáda. Jen pozor, dokáže se tak natlakovat, že vám při otevření může vyzdobit celou místnost.

Recept najdete ZDE.

Víno z bezinek

Toto víno se vyrábí až ze zralých plodů, ale než se nadějete, je tu konec srpna a s ním i zralé bezinky. Víno z bezinek vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek opravdu stojí za to!

Recept najdete ZDE.

Podívejte se na video, jak na domácí pizzu:

Marmeláda z bezinek a jablek

Letní sezóna je jako stvořená pro zavařování marmelád a sirupů a až bude bez na konci léta zralý, udělejte si marmeládu. Bezinkové kuličky promíchejte se strouhanými jablky (použít můžete i hrušky ze zahrady), cukrem a svařte před finálním dochucení

Recept najdete ZDE.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Dnes | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…