Laktobacily 5, od 307, na heureka.cz

Laktobacily 5, od 307, na heureka.cz

Gynocaps, 6 tablet, od 441, heureka.cz
Vitagyn, vaginální krém od 276 Kč, heureka.cz
Gyntima, čípky od 166 Kč, Heureka.cz
Fermalac, vaginální kapsle, Heuréka od 139 Kč
7
Fotogalerie

5 MÝTŮ O VAGINÁLNÍCH MYKÓZÁCH

Obvykle si vaginální mykózy spojujeme s létem. Dle lékařů však nejčastěji útočí na podzim a v období Vánoc, protože jejich výskyt je spojený s antibiotiky a nadměrnou konzumací sladkého.

Jedná se o jednu z nejčastějších poševních infekcí, přesto stále existuje řada omylů, které s vaginální mykózou souvisí. Mezi ty nejrozšířenější patří:

1. Svědění = mykóza

Nepříjemný svědivý pocit patří k příznakům vaginální mykózy a dá se říct, že jí vždy doprovází. Je úporný a asi nejvíce jej ženy pocítí v klidu a v teple. Tento projev je ale vlastní například také další rozšířené infekci, bakteriální vaginóze. Mezi další příznaky mykózy patří výtok, který v tomto případě zpravidla nezapáchá, a dále otok či zarudnutí postiženého místa.

Původcem vaginální mykózy jsou některé kvasinky druhu Candida, které se v pochvě přirozeně vyskytují a souvisí s hladinou estrogenu v organizmu ženy. Mykóza tak postihuje především ženy ve fertilním věku, tedy od první menstruace po menopauzu (a samozřejmě i v případě, kdy žena po menopauze například užívá hormonální léčbu obsahující estrogen).

V lékárnách je k dispozici řada volně prodejných antimykotik, pokud se však nejedná o vaginální mykózu, pravděpodobně Vaše obtíže neustanou ani po jejich užívání. Nesázejte proto na rovnici svědění = mykóza a svůj problém konzultujte s odborníkem, například v lékárně nebo gynekologické ordinaci.

2. Příčinou mykózy je nedostatečná hygiena

Hygiena je velmi důležitá a může samozřejmě souviset se vznikem vaginální mykózy. Je tomu tak však nejen v případě nedostatečné, ale také přehnané hygieny. Ženy s výtoky často zkouší nejrůznější výplachy, deodoranty, parfémované toaletní pomůcky a intimní mýdla. Všechny tyto faktory však ovlivní a zpravidla zhorší křehkou poševní rovnováhu.

Mezi další faktory, které mohou vést k rozvoji vaginální mykózy, patří: nevhodné oblečení (mokré plavky, neprodyšné kalhoty či punčocháče), dietní chyby (nedostatečný pitný režim, nadměrná konzumace cukrů), stres či poranění poševní sliznice. Náchylnější k vaginálním mykózám jsou například těhotné nebo ženy trpící cukrovkou.

3. Jedná se o sezónní záležitost

O vaginálních mykózách se často mluví v souvislosti s koupáním či jízdou na kole v těsném a neprodyšném oblečení. Řada lidí ji tak vnímá jako sezónní záležitost spojenou s létem. Opak je pravdou. Výše uvedené faktory, které mohou mít vliv na rozvoj mykózy, jsou totiž aktuální v průběhu celého roku. Například nadměrná konzumace sladkostí je nejčastější v období Vánoc, na jaře či na podzim zase přibývá onemocnění léčených antibiotiky.

I stresu je více mimo období letních dovolených a nevhodné oblečení je velmi časté i v zimě, kdy se před silným mrazem snažíme ochránit i několika vrstvami neprodyšných kousků oblečení – při střídání pobytu v přetopených místnostech a venku v zimě pak snadno dojde k zapaření, které je pro rozvoj mykózy ideální.

Na pozoru je tak dobré se mít neustále. Součástí domácí i cestovní lékárničky by pak měla být antimykotika, která je v případě výskytu mykózy dobré použít co nejdříve.

4. Bílý jogurt je v případě vaginální mykózy dobrou první pomocí

Velmi zjednodušeně lze říci, že dokud kvasinky druhu Candida nenarušují sliznici, nezpůsobují žádné obtíže. V tomto kontextu je pravda, že lactobacillus v kombinaci s dobrou imunitou a vyrovnaným poševním prostředím chrání sliznici před proniknutím kvasinek.

Je ale omyl vyvozovat z toho první pomoc při vaginální mykóze v podobě aplikace bílého jogurtu na postižené místo. Sliznice je tou dobou již narušena a navíc jogurt obsahuje laktobacily odlišného původu. Vhodnou prevencí je zdravý životní styl a správná hygiena, jako první pomoc nikoliv k léčbě, ale ke zmírnění nepříjemného svědění, je studená sprcha, která postižené místo ochladí a přinese alespoň dočasnou úlevu.

5. Když příznaky neodezní ihned po přeléčení, nebyla léčba úspěšná

Existuje řada moderních přípravků určených k tří nebo dokonce jednodenní léčbě vaginální mykózy. Tato doba však nestačí k úplnému vyléčení infekce a zhojení poševní sliznice, která byla díky mykóze poškozena, a je proto možné, že otok, zarudnutí, podráždění či svědivé pocity v menší míře přetrvají ještě několik dní po ukončení krátkodobé léčby. Pokud i pak obtíže přetrvávají, poraďte se o dalším postupu s odborníkem.

Jsou však i případy, kdy je lepší zvolit spíše léčbu dlouhodobou. Je tomu tak například pokud užíváte antibiotika, která mohou být faktorem podporujícím rozvoj vaginální mykózy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pět rad, jak na intimní hygienu

  • 1. Nejvhodnější formou intimní hygieny je sprchování. Deodoranty nebo parfémované toaletní pomůcky a intimní mýdla mohou zhoršit křehkou poševní rovnováhu, takže ke každodenní hygieně využijte raději čistou vodu.
  • 2. Při menstruaci používejte vložky bez fólie a vložky i tampóny často vyměňujte. Pokud jde o nošení slipových vložek mimo období menstruace, nepoužívejte je, pokud k tomu nemáte pádný důvod. Vše, co zhoršuje prodyšnost, zvyšuje možnost vzniku vlhké zapářky, která je častým faktorem pro rozvoj vaginální mykózy. Pokud si při koupání v bazénu či na koupališti zavádíte tampón i v období, kdy nemáte menstruaci, abyste tak zabránily proniknutí případné infekce do těla, výsledek může být opačný – tampón totiž vodu i vše v ní obsažené drží v těle déle. Při menstruaci tampón co nejdříve po koupání vyměňte.
  • 3. Pokud jste na cestách, a nemůžete se osprchovat, vezměte si na cesty vlhčené ubrousky určené pro intimní hygienu.
  • 4. Velmi důležitý je návyk utírat po použití toalety intimní partie směrem odpředu dozadu.
  • 5. Je-li to možné, osprchujte se čistou vodou vždy po pohlavním styku.

Nejčastěji prodávaná antimykotika:

Lokální léčbu nabízí například Gyno-Pevaryl® 150 , který obsahuje 3 vaginální čípky. Čípek obsahuje ekonazol-nitrát, který potlačuje množení kvasinek, plísní a některých bakterií a po zavedení do pochvy se velmi snadno rozpouští a rovnoměrně tak pokryje celou poševní sliznici. Proto přináší rychlou úlevu od nepříjemného svědění.

Canesten je širokospektré antimykotikum, které se používá k léčbě gynekologických zánětů způsobených houbovitými mikroorganismy, kvasinkami, plísněmi, především rodu Candida. Podlouhlá vaginální tableta se zavádí do pochvy pomocí aplikátoru.

Candivac - jde o doplněk stravy pro zvýšení obranyschopnosti, jehož pravidelným užíváním napomůžete navození fyziologické rovnováhy prostředí pochvy a můžete tak předejít nepříjemným vaginálním mykózám.

Jenamazol 2% - používá se při vaginálních mykózách nebo zánětech pochvy vyvolaných choroboplodnými houbami (obvykle kvasinkami).

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud