5 potravin zvyšujících plodnost

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Jedním z faktorů, které mají vliv na plodnost ženy i muže, je složení stravy. Vhodné potraviny ve vhodném množství dokážou pozitivně ovlivnit nejen kvalitu vajíček a schopnost oplodnění, ale i kvalitu a množství spermií. A také hormonální cesty ovlivňující schopnost otěhotnět a udržet těhotenství.

www.zenska-neplodnost.cz



Podrobné informace o vlivu potravy byly publikovány v knížce Fertility Diet Guide z pera dr. Nielse H. Lauersena. Obsahuje mimo jiné 5 potravin, které jsou klíčem k lepší plodnosti.

* 1. Mandle
Látky obsažené v mandlích pozitivně ovlivňují kvalitu a zdraví vajíček a z celkového pohledu chrání organismus, včetně rozmnožovacího ústrojí, proti volným radikálům (což jsou látky, které poškozují buňky). Dále omezují faktory, které jsou spojovány s tzv. nevysvětlitelnou neplodností.

* 2. Pšeničná zrna
Takové obyčejné obilí, řeklo by se. Podle výzkumů však dokáže snížit riziko potratů v časných fázích těhotenství. Látky obsažené v pšenici jsou také nezbytné pro tvorbu ženských pohlavních hormonů a pomáhají udržovat rovnováhu mezi estrogenem a progesteronem.

* 3. Rajčata a cibule neboli "pizza"
Proč právě pizza? Lykopen obsažený v rajčatech je účinnější po tepelné úpravě rajčat. Podporuje zdraví a kvalitu spermií. Cibule, běžně přítomná na pizze, obsahuje selen, prvek nezbytný pro produkci zdravých spermií.

* 4. Řepkový olej
Řepkový olej je v české kuchyni běžná až obyčejná potravina. Z hlediska plodnosti je přínosem pro svůj obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou důležité pro vývoj zdravých vajíček. Tyto kyseliny se navíc podílejí na regulaci tvorby hormonů.

* 5. Mrkev
Obsah beta-karotenu činí z mrkve potravinu důležitou pro vývoj vajíčka, neboť beta-karoten je nutný pro tvorbu folikulární tekutiny, která tvoří živné prostředí pro zrající vajíčko. V organismu navíc z beta-karotenu vzniká vitamín A. Ten je nezbytný nejen pro správné vidění za šera, ale také pro otěhotnění jako takové.





ČTĚTE TAKÉ:
Jak správně hubnout?






STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU



Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…