5 triků na snížení krevního tlaku | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

5 triků na snížení krevního tlaku

Vysoký krevní tlak je právem nazýván tichým zabijákem. Nemoc, která nebolí, nijak se navenek neprojevuje a přitom je smrtelně nebezpečná. Jak krevní tlak snížit bez užití medikamentů?

Stres, nevhodná strava, špatné doplňování tekutin, přemíra pití kávy, nadužívání alkoholu, kouření, nedostatek pohybu, genetické predispozice, onemocnění. To všechno jsou nejčastější příčiny vysokého krevního tlaku. Jeho snížení či alespoň stabilizování bez braní prášků lze docílit nápravou výše uvedených špatných návyků a některými drobnými doplňky.

  • Pohyb

Tím úplně nejzákladnějším, čím byste při snižování krevního tlaku měli začít, je skoncování s kouřením a nadužíváním alkoholu. Slovo nadužívání zde není jen tak pro nic za nic. Zatímco kouřit byste neměli vůbec ani trochu, požívání menšího množství alkoholu může být naopak kardiovaskulárnímu systému užitečné. Jedno pivo po vydatnějším jídle, na večer sklenka červeného vína srdci prospěje a tlak nezvyšuje.

Neméně důležitý je pro krevní tlak pravidelný pohyb. Rozproudění krve, rozbušení srdce, prokrvení svalů, odplavení škodlivin, to vše způsobí fyzická námaha, čím sice nárazově tlak stoupne, ale dlouhodobě dochází k jeho snižování. Musí se ale jednat o aerobní pohyb, tedy žádná posilovna, ale běh (chůze), plavání, aerobik, tenis, jízda na kole apod.

To se pojí i s úbytkem hmotnosti. Lidé vyšších váhových kategorií mají větší tendenci k onemocnění hypertenzí. Musí proto v počátečním stádiu nemoci postupně snižovat svou váhu, zbavovat se tuku a ten nahrazovat svalstvem.

  • Méně solit

To první, co vám poví lékař při diagnostikování hypertenze, je méně solit. Snížení příjmu soli minimálně zastaví další růst tlaku, v lepším případě dokonce povede dlouhodobě k jeho snižování. Tedy nutné je nejen vypustit všechny slané pochutiny typu oříšků, chipsů, tyčinek apod., ale jít ještě dále a omezit sůl na mase, v polévce či těstovinách.

Kapitolou samou o sobě jsou minerální vody. Bohužel i těch je třeba se ve větším množství vyvarovat. Samozřejmě některé minerály jsou pro tělo velice důležité, takže v jejich doplňování přestat nemůžete. Musíte to ale řešit větší selekcí. Tedy střídat minerálky, pít pouze několik deci denně a získávat konkrétní minerály prostřednictvím suplementových tabletek.

  1.  

Maso ano, ale kvalitní a bez tuku

Úprava celkového jídelníčku je nezbytností. Neznamená to ale, že byste měli provádět nějaké radikální kroky. Postačí mírné úpravy a náhražky. Vhodné je vynechat hovězí a především vepřové tučné maso a místo toho zvolit libové kuřecí nebo ryby. Ale samozřejmě libová svíčková je také v pořádku, pokud je správně upravená, nikoli těžká na smetaně.

Rozhodně je ale nutné se vyvarovat požívání uzenin, tedy salámů, nedietních párků, slaniny a dalších podobných věcí. Nejenže to bývá z tučnějších kousků masa, ale především tyto výrobky obsahuje velké množství soli, konzervantů, chemikálií a i samotný kouř používaný při uzení působí negativně na krevní tlak.

  • Kávička a čajíček

Lidé trpící hypertenzí si musí odpustit také pravidelné pití kávy, čaje, energetických nápojů a dalších tekutin s vyšším obsahem kofeinu. Kofein totiž výrazně zvyšuje tlak krátkodobě, ale při pravidelném užívání ve vyšších dávkách způsobuje problémy i z dlouhodobého hlediska. Omezení kafe a čaje by mělo být tak velké, jak vysoký je váš standardní krevní tlak.

Neznamená to tedy, že při mírně vyšším tlaku si nebudete moci dopřát ranní kávičku a odpolední dávku čaje. Je ale vhodné snížit sílu kávy a třeba černý čaj vyměnit za mnohem příjemnější a zdraví prospěšnější zelený.

  • Užitečné potraviny

Kromě obecných doporučení lze krevní tlak snížit také za pomoci určitých potravin a přísad. Základ je využívat kvalitní oleje, přičemž první místo zde hraje extra panenský olivový. Pomáhá rovněž zvýšená konzumace vlákniny, takže např. ovesné vločky, ale i obyčejná zelenina. Ovšem tu je ideální konzumovat čerstvou, nepřevařenou a už vůbec ne jakkoli konzervovanou.

Dále byste měli nahradit bílé pečivo za pečivo tmavé a celozrnné. Totéž se týká také rýže a těstovin. Velice prospěšné jsou šťávy z kořenových zelenin – mrkve, petržele, celeru, řepy. Doplnit je můžete šťávami z plodů bohatých na vitamin C – citrusy, rybíz, šípky.

Na snížení krevního tlaku jsou skvělé banány, protože obsahují dostatek draslíku, který kompenzuje vyšší příděl jiných solí. A konečně dobrým pomocníkem je kvalitní hořká čokoláda s co nejvyšším obsahem této látky.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud