5 výhod závislosti na kávě

5 výhod závislosti na kávě

Pokud jste při zahlédnutí slova káva v titulku klikli na tento článek, je jasné, že patříte mezi kávomily. Dokud nedostanete svoje ranní kafe, vypadáte jako zombie, a šálky tmavého voňavého moku vás provázejí celým dnem. Své závislosti jste si vědomi, ale víte také, jak může být prospěšná?

Ve většině článků se hovoří spíš o tom, jak káva tělu škodí a kolik rizik přináší, už jen proto, že její každodenní pití je prostě závislost a žádná závislost nemůže být prospěšná. Přesto se na oblíbeném horkém nápoji najdou i pozitivní faktory.

Káva je dobrá pro játra

Výzkumy naznačují, že pití kávy chrání játra před nemocemi, jako je rakovina, fibróza a cirhóza. Různé studie dokazují, že lidé, kteří pijí kávu každý den, jsou méně náchylní k tomuto druhu onemocnění jater.

Káva zvyšuje výkon při cvičení

Všimli jste si, že když pijete kávu, máte více energie? No, dává to smysl. Kofein zvyšuje hladinu adrenalinu v těle a uvolňuje mastné kyseliny, což vede k vyšší úrovni fyzických výkonů.

Káva zlepšuje funkci metabolismu

Studie ukazují, že kofein zvyšuje funkci metabolismu z 3% na 11%. To samozřejmě vede ke zvýšenému spalování tuků a tělo se navíc zbavuje i některých chemikálií.

Káva zabraňuje demenci

Několik výzkumů prokázalo, že u pijáků kávy se až o 65% snižuje pravděpodobnost, že je postihne Alzheimerova choroba, která je hlavní příčinou demence.

Káva pomáhá žít delší a zdravější život

Káva obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají tělu bojovat proti chemickým látkám označovaným jako volné radikály. Výsledkem je, že pijáci kávy jsou vystaveni nižšímu riziku onemocnění cukrovkou, a mají menší sklony k sebevraždám a srdečním onemocněním. Studie také vykazují fakt, že u pijáků kávy je méně pravděpodobné, že podlehnou nezdravým návykům, jako je kouření cigaret nebo pití alkoholu.

Doporučujeme

Články odjinud