Zázvor
Zázvor patří mezi nejužívanější zahřívací potraviny. V zimě ho Číňané denně používají jako koření do pokrmů, vaří z něj čaj a užívají ho jako lék. Především při celkovém oslabení organismu a únavě na posílení životní energie. Zázvor také velmi účinně brzdí množení virů a bakterií a také se používá při žaludeční nevolnosti a na posílení činnosti trávicího ústrojí.
Jak jej využít proti horečce? Nastrouhejte 100 g zázvoru, povařte ve vodě a horkou tekutinou omyjte celé tělo. Zázvor použitý tímto způsobem ochladí kůži jako největší orgán těla – pokožka se totiž bude ochlazovat pocením.
Pokračování 2 / 5
Skořice
Skořice patří mezi nejléčivější koření vůbec. Číňané ji užívají především v zimě jako přírodní lék proti chladu, zánětu, mikrobům a na detoxikaci. Působí proti vysokému tlaku, upravuje hladinu cukru v krvi. Aby byla dostatečně účinná, je třeba zkonzumovat dvě čajové lžičky denně. Vzhledem k jejímu všestrannému použití a lahodné chuti není vůbec problém ji v tomto množství do jídelníčku zařadit.
Jak ji využít při viróze? Připravte si polévkovou lžíci medu a rozmíchejte v ní polovinu kávové lžičky mleté skořice. Promíchejte a nechte asi pět minut odstát. Užívejte dvakrát denně. Léčivé účinky například při nachlazení se projeví už druhý či třetí den.
Další léčivé účinky skořice v kombinaci s medem najdete zde
Pokračování 3 / 5
Fenykl
Číňané oceňují především jeho blahodárný vliv na zažívací ústrojí. Právě kondice zažívání má pak zpětně zásadní vliv na celkovou imunitu. Fenykl ale imunitu posiluje také přímo – čerstvý je totiž zdrojem velkého množství vitaminu C a selenu. Z hlediska tradiční čínské medicíny fenykl vylaďuje činnost ledvin a jater. Nezanedbatelný je jeho léčivý účinek proti plynatosti a křečím. Fenykl je také používaný jako jeden z nejúčinnějších léků proti virozám způsobeným chladným počasím.
Vyzkoušejte čínský fenyklový salát:
Fenykly očistěte, trochu natě dejte stranou. Očištěné rozčtvrťte, vykrojte dřevnatou část a zbytek nakrájejte na jemné nudličky. Přidejte k nim sůl, pepř, ořechy, olej, rýžový ocet a vymačkanou šťávu z pomeranče. Promíchejte a nechte v chladu asi 15 minut odležet. Pak přidejte jemně nastrouhanou mrkev, na kolečka nakrájenou cibulku i s natí a pomerančovou šťávu. Promíchejte a posypte fenyklovou natí. Můžete dochutit kvalitní sójovou omáčkou.
Recepty na teplé saláty najdete ZDE
Pokračování 4 / 5
Rýžový ocet
Podle tradiční čínské medicíny patří rýžový ocet mezi horké potraviny. Pro lidské zdraví je zásadní jeho složení z esenciálních aminokyselin. Pokud je vyrobený z tmavé rýže, obsahuje jich více než dvacet. Tyto vzácné látky bojují s volnými radikály v těle, podporují imunitní systém, zabraňují prakticky všem nemocem včetně vysokého cholesterolu a kornatění cév a rakoviny. Rýžový ocet používejte na vaření, skvělý je i jako dochucovadlo k sushi a jiným pokrmům asijské kuchyně. Vynikající je také v salátech.
Rýžový ocet využijete i při péči o tělo, a to konkrétně proti vypadávání vlasů:
Smíchejte 2 dl rýžového octa a 1,5 l vlažné vody. Dvakrát týdně si tímto roztokem oplachujte vlasy a pak je ještě propláchněte čistou vodou. Kúra by měla trvat dva až šest týdnů, výsledky jsou prověřené.
Pokračování 5 / 5
Zelený čaj
Obsahuje velké množství antioxidantů a při pravidelné konzumaci výrazně posiluje imunitu. Pije se v celé Číně a pijí ho i malé děti. Také pročišťuje zažívání a rozpouští toxické tuky v organismu. Buddhističtí a taoističtí mniši ho už před tisíciletími používali k celkovému uklidnění těla i duše.
Jak ho správně uvařit? 250 ml vody přiveďte k varu a nechte vychladnout asi na 70 stupňů Celsia. Potom vodou zalijte čajovou lžičku zelených lístků. Zakryjte poklicí a louhujte necelou minutu. Přeceďte a můžete popíjet.