6 věcí, které ohrožují plodnost

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Podle statistik jsou problémy s plodností rovnoměrně rozděleny mezi obě pohlaví. Přibližně jednou třetinou z celkového počtu potíží trpí muži, další třetinou ženy a zbytek se dělí mezi společné a neznámé příčiny.

www.ulekare.cz



V první řadě je důležité upozornit na rizikové faktory, které může zodpovědně eliminovat každá žena plánující těhotenství.
Základní faktory zvyšující riziko neplodnosti:

* stres,
* nevhodná strava,
* fyzické přetěžování,
* nadváha (zároveň i snížená hmotnost)
* kouření,
* konzumace alkoholu


Další faktory ovlivňující u ženy schopnost počít dítě jsou poněkud komplikovanější:

Věk – s přibývajícími léty klesá počet i kvalita vajíček, a to již po 35. roku věku ženy.

Anovulace – jedna z nejčastějších příčin neplodnosti ženy je anovulace (hormonální porucha způsobená např. polycystickými ovarii). Ta má za následek poruchu zrání a uvolňování vajíček.

Poškození funkce vejcovodů – vejcovody se nefunkčními mohou stát díky pozánětlivým změnám, kdy dochází k poruše transportní funkce vejcovodů. Podobný dopad mohou mít operace v malé pánvi vedoucí ke vzniku srůstů.

Endometrióza – při tomto onemocnění se děložní sliznice nachází i mimo děložní dutinu a představuje vážné riziko neplodnosti.

Fyzické odchylky dělohy – mohou bránit uhnízdění vajíčka a jeho následnému vývoji. Mohou vznikat při fetálním vývoji, ale též je způsobují benigní nádory (myomy) stejně jako opakované chirurgické zákroky na děloze.

Cervikální sterilita – jde o nekvalitní děložní hlen, který se pak může chovat jako bariéra proti spermiím.


www.ulekare.cz



Video převzato z www.ulekare.cz






ČTĚTE TAKÉ:
Mirjam Landa věří v Boha, vždycky jí prý pomůže






STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU



Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…