6 známek skryté deprese: Tyhle příznaky byste neměla ignorovat

6 známek skryté deprese: Tyhle příznaky byste neměla ignorovat

Deprese přichází pomalu a nenápadně a obvykle dlouhou dobu vůbec nezjistíme, že nás trápí, protože některé její příznaky prostě ignorujeme. Lidé, kteří trpí depresí, se často bojí ukázat slabost a přiznat, že potřebují pomoc. A často oni i jejich okolí problém správně nevyhodnotí nebo podcení.

Podrážděnost

Deprese není jen porucha nálady. Při depresi je třeba kontrolovat ji každý den, každý okamžik. Postižení jsou podráždění a obvykle reagují nekontrolovatelně, rychle a jejich reakce jsou dost překvapivé.

Když se na svoje reakce podívají zpětně, je jim většinou líto, co řekli nebo udělali, což jejich deprese může ještě zhoršit. Kromě smutku a bezmoci se deprese může objevit prostřednictvím výbuchů hněvu a citových výlevů.

Pokračování 2 / 9

Osamělost

Lidé trpící depresemi raději zůstávají doma sami, než aby trávili čas s přáteli. Ze života se jim vytratila všechna radost. Pokud tento stav přetrvává delší dobu, dotyčný by měl vyhledat profesionální pomoc.

Pokračování 3 / 9

Nespolehlivost

Depresi charakterizují velké výkyvy nálad. Náhlá nespolehlivost může být zase známka akutní ataky deprese. Postižení mají v tomto ohledu horší a lepší období. Pokud mají zrovna dobrou náladu, překypují aktivitou a vymýšlejí nové plány. Pokud "spadnou" do druhého extrému, uzavřou se do sebe a přestanou dodržovat to, k čemu se předtím zavázali.

Pokračování 4 / 9

Vyčerpání

Tělo je při depresi často ve stresu a dlouhá velká únava tedy může být dalším příznakem, že člověk trpí depresí. Každá nemoc člověka vyčerpává a unavuje. Zdravotní duševní problémy často vedou k potížím se spánkem. I když je postižený člověk unavený a vyčerpaný, přesto není schopen usnout. Tělu nedostatek spánku začíná chybět čím dál víc a tak se roztáčí kolo nevyspalost – únava – nespavost – ještě větší únava…

Pokračování 5 / 9

Hmotnost

Také velké váhové výkyvy můžou být skrytým příznakem deprese, a to jak směrem nahoru, tak dolů, a to přestože dotyčný jí pořád stejně.

Pokračování 6 / 9

Pocity

Lidé, kteří skrývají svoje deprese, jsou často velmi emotivní. Všechno, co se okolo nich děje, vnímají velice intenzivně. Výbuchy pláče a křik kvůli nepodstatným věcem toho můžou být příznakem. Silné emoce se používají jako ventil, který deprese na chvíli potlačí.

Pokračování 7 / 9

Depresivní témata

Od lidí se skrytou depresí neuslyšíte nic pozitivního. Hodně mluví o smrti, chybí jim smysl života, pochybují o tom, co dělají. Chybí jim pozitivní životní postoj, optimismus a odvaha.

Pokračování 8 / 9

Co dělat, když máte skrytou depresi

Vyhledejte odbornou pomoc. Obraťte se na lékaře, psychiatra nebo psychoterapeuta, proberte s ním svou situaci a všechny příznaky, kterými trpíte. Deprese je závažné onemocnění, které by mělo být léčeno.

Bez pomoci zvenčí se člověk z depresí dostane jen zřídka. Čím dřív se na problém přijde, tím větší je šance na uzdravení a tím rychleji může být vyřešený.

Pokračování 9 / 9

Jak pomoct postiženým?

Netlačte na ně, vyléčit depresi stojí spoustu času. Nabídněte dotyčnému podporu. Promluvte si s ním, pomozte mu s něčím doma, dojděte mu na nákup nebo pohlídejte děti. Dodejte mu odvahu, že může svou nemoc překonat, a mějte otevřené uši pro jeho problémy a pocity.

Stejně se chovejte i sami k sobě. Vnímejte svoje potřeby, snažte se jim vyhovět a pokud budete mít nějaký problém, nebojte se požádat o pomoc.

Doporučujeme

Články odjinud