6 způsobů, jak se zbavit bolesti ze spáleného jazyka

| Autor: Marta Pušová | Rubrika: Zdraví

Určitě znáte ten pocit, kdy se celí nedočkaví zakousnete do svého oblíbeného jídla, abyste co nejdříve vychutnali jeho chuť, ale ouha. Vaše nedočkavost způsobila, že jídlo bylo ještě příliš horké a vy teď máte ústa v jednom ohni. I když největší bolest po chvíli pomine, jazyk zůstane citlivý. Víme, jak tomuto pocitu předejít!

6 způsobů, jak se zbavit bolesti ze spáleného jazyka

Chlaďte!

Spálený jazyk je stejně bolestivý jako spálenina o sporák, je proto třeba jednat rychle. První věc, kterou byste měli udělat, je jazyk schladit a předejít tak bolesti. Navíc se tak urychlí hojení. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je sání kostky ledu. Pokud je ale pro vás kontakt s ledem příliš nepříjemný, zkuste jinou variantu. Pomoct může zmrzlina či nanuk, nebo také jogurt z ledničky či ledová tříšť.

Kloktejte!

Kloktání slané vody hned po spálení pomůže vašemu jazyku rychleji se zahojit. Sůl neutralizuje kyseliny, které mohou způsobovat bolest, a také zabrání šíření případné infekce.

Cukrujte!

Zní to jako babská rada, která většinou nefunguje, ale hodně lidí doporučuje cukr. Lžička cukru má údajně okamžitě zmírnit bolest ze spáleniny. No, a kdyby to náhodou nefungovalo, nevadí, alespoň si beztrestně osladíte život!

Nejezte!

Minimálně několik hodin je lepší vyhnout se teplým jídlům, aby měl jazyk dostatek času se úplně uzdravit. Také je dobré vyhnout se kořeněným a kyselým jídlům, jako je třeba ananas, která mohou dráždit jazyk a zhoršovat tak bolest.

Dýchejte!

Jak už bylo zmíněno, jazyk potřebuje svůj čas, aby se ochladil. Doporučuje se tedy nějakou dobu dýchat ústy. Zní to sice podivně, ale vzduch s vaším jazykem dokáže zázraky.

Žvýkejte!

Mentol může hodně pomoci od bolesti, které způsobilo popálení jazyka. Zkuste proto žvýkat lístky čerstvé máty, která jazyk znecitliví a sníží zánět. V nouzi mohou pomoci i mentolové kapky proti kašli.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

Včera | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

Včera | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…

Láká vás zkusit viagru? Neváhejte, i ženám může pomoct!

Láká vás zkusit viagru? Neváhejte, i ženám může pomoct!

14. 9. | Už vás někdy napadla otázka, co by asi pilulka lásky neboli viagra udělala s vaším tělem? My to…

Švestkový koláč 6x jinak: Bez kynutí, s drobenkou i s pudinkem

Švestkový koláč 6x jinak: Bez kynutí, s drobenkou i s pudinkem

13. 9. | 2 | Švestková sezóna klepe na dveře, různé blumy a pološvestky už jsou pomalu za námi, pravé švestky se…