6 způsobů, jak se zbavit bolesti ze spáleného jazyka

| Autor: Marta Pušová | Rubrika: Zdraví

Určitě znáte ten pocit, kdy se celí nedočkaví zakousnete do svého oblíbeného jídla, abyste co nejdříve vychutnali jeho chuť, ale ouha. Vaše nedočkavost způsobila, že jídlo bylo ještě příliš horké a vy teď máte ústa v jednom ohni. I když největší bolest po chvíli pomine, jazyk zůstane citlivý. Víme, jak tomuto pocitu předejít!

6 způsobů, jak se zbavit bolesti ze spáleného jazyka

Chlaďte!

Spálený jazyk je stejně bolestivý jako spálenina o sporák, je proto třeba jednat rychle. První věc, kterou byste měli udělat, je jazyk schladit a předejít tak bolesti. Navíc se tak urychlí hojení. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je sání kostky ledu. Pokud je ale pro vás kontakt s ledem příliš nepříjemný, zkuste jinou variantu. Pomoct může zmrzlina či nanuk, nebo také jogurt z ledničky či ledová tříšť.

Kloktejte!

Kloktání slané vody hned po spálení pomůže vašemu jazyku rychleji se zahojit. Sůl neutralizuje kyseliny, které mohou způsobovat bolest, a také zabrání šíření případné infekce.

Cukrujte!

Zní to jako babská rada, která většinou nefunguje, ale hodně lidí doporučuje cukr. Lžička cukru má údajně okamžitě zmírnit bolest ze spáleniny. No, a kdyby to náhodou nefungovalo, nevadí, alespoň si beztrestně osladíte život!

Nejezte!

Minimálně několik hodin je lepší vyhnout se teplým jídlům, aby měl jazyk dostatek času se úplně uzdravit. Také je dobré vyhnout se kořeněným a kyselým jídlům, jako je třeba ananas, která mohou dráždit jazyk a zhoršovat tak bolest.

Dýchejte!

Jak už bylo zmíněno, jazyk potřebuje svůj čas, aby se ochladil. Doporučuje se tedy nějakou dobu dýchat ústy. Zní to sice podivně, ale vzduch s vaším jazykem dokáže zázraky.

Žvýkejte!

Mentol může hodně pomoci od bolesti, které způsobilo popálení jazyka. Zkuste proto žvýkat lístky čerstvé máty, která jazyk znecitliví a sníží zánět. V nouzi mohou pomoci i mentolové kapky proti kašli.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

25. 2. | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

23. 2. | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…