7 rad, jak se nezbláznit z práce

7 rad, jak se nezbláznit z práce

Nevíte, kde vám hlava stojí a na stole před vámi se kupí úkoly. Začínáte být podráždění a práci, kterou jste dřív milovali, zničehonic nenávidíte. To vše mohou být příznaky přepracování a přílišného stresu. Přinášíme vám sedm jednoduchých rad, díky kterým si se vším poradíte a zaměstnání zvládnete.

1. Naučte se říkat „NE“

Ač to zní velmi jednoduše, bývá to pro mnohé to nejtěžší. Pokud máte své práce nad hlavu, rozhodně další úkoly odmítněte. Vysvětlete svému nadřízenému, že v tuto chvíli máte jinou práci, kterou musíte dokončit. Pokud trvá na tom, že nové záležitosti musíte vyřešit právě vy, domluvte se spolu na prioritách a tedy, že něco z toho, na čem nyní pracujete, odložíte. Nenaučíte-li se ono kouzelné slůvko „NE“, bude vám šéf přidávat další a další práci, z čehož budete více a více nešťastní.

2. Nestyďte se požádat o pomoc

Pokud nestíháte, či si s něčím opravdu nevíte rady, nepanikařte a zbytečně se s tím nemořte. Nikdo není vševědoucí a každý se občas může dostat do situace, ze které nevidí cestu. Požádejte kolegu či nadřízeného o pomoc. Spolu to můžete vyřešit daleko rychleji, než kdybyste se s tím trápili sami. Řešením může být i výměna úkolů. Domluvte se, že vy za kolegu uděláte něco jiného, když on vyřeší váš problém.

3. Zorganizujte si den

Určete si priority na každý pracovní den a těch se držte. Nedělejte více věcí najednou, ale postupujte systematicky. Nemusíte například odpovídat ihned na všechny e-maily. Nejdříve si dořešte to, co děláte. Pokud něco opravdu „nehoří“, tak odpověď klidně pár hodin počká. Velké úkoly si rozdělte na menší, abyste viděli, jak pokračujete a měli jasnou představu o tom, co už máte hotovo a co ještě zbývá udělat.

4. Zbytečně se nestresujte a nezapomínejte na hořčík

Stres může být pro mnohé hnacím motorem, ale všeho moc škodí. Ve chvílích, kdy se začíná dostavovat únava, bušení srdce či podrážděnost, už byste měli „zpomalit“ a doplnit hořčík. Ten se označuje jako antistresový minerál a pomáhá správnému chodu nervů a svalů, uvolňuje napětí a navozuje relaxaci. Právě ve chvílích a dnech, kdy toho máte opravdu hodně a jste pod tlakem, vám tento prvek může pomoci. Řada studií navíc prokázala, že pokud je lidské tělo ve stresu, spotřebovává více hořčíku než v klidovém stavu. Minerál najdete v nejrůznějších doplňcích stravy, například Swiss Magnesium nebo Zdrovit Horčík + vitamin B6 šumivé tablety.

5. Udělejte si přestávku

Pokud chcete být v práci efektivní, nezapomínejte na pauzy. Uvařte si kávu, či čaj. Snězte svačinu, či si zajděte na oběd. Změna prostředí vám pomůže pročistit hlavu a může vám pomoci se podívat na věci z jiného úhlu. Jen těžko něco uděláte, když budete od rána sedět u stolu a budete hladoví. Únava se dostaví o to dřív. Pomoci k lepšímu soustředění může i protažení. Někdy stačí se jen projít k tiskárně.

6. Nezapomínejte na své zdraví

Pokud máte za sebou hektické období, myslete na sebe. Musíte si odpočinout a načerpat nové síly. Nikdo nevydrží pracovat pod tlakem celý rok bez přestávky. Jsou chvíle, kdy chodíte do práce a z práce za tmy, protože je to nutnost, ale nemělo by to být rutinou. Dříve nebo později se totiž vaše tělo ozve s následky. Pracovní stres a přepracování pak často ústí ve zdravotní potíže, jako je vysoký krevní tlak, onemocnění oběhového systému, migrény, onemocnění trávicího traktu, bolesti zad, nebo pracovní vyhoření.

7. Naučte se po práci „vypnout“ a relaxovat

Rozhodně si nenoste práci domů. Naučte se ji nechávat za dveřmi zaměstnavatele. V době dovolené určete svého zástupce, který po dobu vaší nepřítomnosti bude zaskakovat. Jen málo kdo je nenahraditelný, je to spíše otázkou schopnosti a ega vypnout. Najděte si způsob, jak se po práci uvolnit. Pomoci vám může sport, při kterém si pročistíte hlavu. Stejně dobře může fungovat i procházka se psem, setkání s přáteli či dobrý čaj a knížka v ruce. Myslete na to, že máte svůj život, který potřebujete také žít.

Doporučujeme

Články odjinud