8 důvodů, proč jíst jahody

| Autor: Marta Pušová | Rubrika: Zdraví

Samozřejmě hlavní důvod, proč jíst jahody, je ten, že jsou prostě strašně dobré. Mimo to male ale řadu dalších blahodárných Účinků pro naše tělo, Přečtěte si jaké, a běžte na nákup, jahodové sezóna začíná!

8 důvodů, proč jíst jahody

Prevence proti onemocnění

Jahody patří mezi potraviny, kde je nejvyšší koncentrace antioxidantů. Antioxidanty jsou důležité, protože pomáhají chránit buňky před účinky onemocnění. Je tudíž důležité dopřát tělu tolik antioxidantů, kolik můžete.

Bělící efekt

V jahodách je obsažena kyselina jablečná, která je známá jako přírodní bělidlo zubů. Můžete zkusit snadný recept, kdy rozmačkané jahody smícháte s práškem do pečiva a pomocí kartáčku uděláte svým zubům jakousi jahodovou masku. Můžete ušetřit peníze za bělící proužky a místo nich zvolit přírodní cestu bělení.

Zdroj vitamínu C

Jahody jsou jednou z nejlepších alternativ, jak dostat do těla vitamín C. Jeden šálek jahod obsahuje přibližně 84,7 mg vitamínu C, přičemž v pomeranči je jen asi 70 mg. Takže můžete posilovat imunitní systém, zatímco si pochutnáváte na slaďoučkých jahodách.

Balzám na vlasy

Každý, kdo má suché a poškozené vlasy, dobře ví, že téměř žádné rady kadeřníka ani chemické masky příliš nezabírají. Pokud vás tento problém trápí, nechte kosmetiku stranou a zkuste rozmačkané jahody smíchat s tea-tree olejem. Naneste během sprchování na vlasy a uvidíte, že se jejich vzhled výrazně zlepší.

Spalovač tuků

Jahody obsahují antokyany, které podporují spalování uloženého tuku. Také je v nich sloučenina dusíku napomáhající krevnímu oběhu v těle, čímž dochází ke ztrátě hmotnosti.

Podpora mozkové činnosti

Tyto červené plody jsou naplněny fotochemikáliemi a jódem, takže přispívají k omlazení funkce centrálního nervového systému. Jahody tak můžeme nazývat „inteligentními potravinami“, které pomáhají našemu mozku, aby zůstal déle mladý.

Nízký obsah kalorií

V jednom šálku čerstvých jahod je asi jen 50 kalorií, takže jsou ideální svačinkou. Jahody navíc mají tendenci uspokojit vaši chuť na sladké, když se snažíte jíst zdravě a nechcete hřešit.

Pleťová maska

Draslík, vitamín K a hořčík nacházející se v těchto plodech jsou nesmírně důležité pro pevnost kostí. Jak člověk stárne, kosti jsou pomalu křehčí a křehčí, pokud je ale chcete udržet zdravé a silné delší dobu, jezte jahody.

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…