„Déčkem“ ku zdraví!

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Nejen sportem je člověk zdráv, ale i slunce a strava bohatá na vitamín D dělá divy. Možná vás až překvapí, za čím vším tento zázračný vitamín stojí.



Nejprve si připomeňme, že se pod pojmem vitamin D rozumí skupina látek s antirachitickým účinkem označovaných jako kalciferoly. „Z nich jsou nevýznamnější především vitamín D2 a D3,“ informuje nás PhDr. Karolína Hlavatá Phd. v rámci projektu Bílé plus. „Vitamin D2, neboli ergokalciferol, se vyskytuje v potravinách rostlinného původu. Přidává se např. do margarínů nebo některých obilovin. Kdežto vitamin D3 (cholekalciferol, kalcitriol) je obsažen v potravinách živočišného původu a je nejaktivnější formou vitamínu D. Tvoří se také v kůži vlivem UV záření.“

Nejdůležitější role vitamínu D – kosti, kosti, kosti

„Déčko“ se významně podílí na zvýšení vstřebávání vápníku a fosfátů ve střevě. Také je nezbytný pro růst kostí do délky a spoluurčuje v novorozeneckém a kojeneckém věku kvalitu kosti.
„Vitamín je tedy nesmírně důležitý v procesech týkající se naší kostry. Konkrétně ještě ovlivňuje proces remodelace kosti, který sleduje 2 hlavní funkce – obnovu kostry a vnitřní rovnováhu vápníku. Dále poskytuje ochranu před zlomeninami. Dokonce bylo prokázáno, že pokud máte ve vyšším věku optimální hladinu tohoto vitamínu, hrozí vám méně pádů.“

Vitamín D a imunita

Vitamín D (konkrétně kalcitrol) hraje klíčovou roli v imunitním systému a boji proti infekcím. „Při jeho nedostatku jste častěji nachlazení a máte chřipku,“ upřesňuje odbornice. „Zároveň vám hrozí zvýšené riziko zánětlivých onemocnění střeva (je totiž centrem imunity), revmatoidní artritidy, Lupusu, roztroušené sklerózy a cukrovky 1. typu.“

Vitamín D a metabolický syndrom

Deficit vitaminu D je zahrnován mezi rizikové faktory pro vznik metabolického syndromu, tedy onemocnění, které je spojeno s mnoha nepříjemnostmi, mezi něž např. patří obezita či hypertenze.„Nedostatek vitaminu D může zvýšit riziko cukrovky 1. i 2. typu. Nižší hladina sérového vitaminu D je spojena s vyšší glykemií (hladinou cukru v krvi) včetně patologie v orálním glukózovém tolerančním testu, který pomáhá diagnostikovat cukrovku.“ V USA byl proveden výzkum, během něhož se zjistilo, že děti s vyšším přísunem vitamínu D měly nižší celkový tělesný tuk i tuk viscelární, tedy ten, který se nachází v břišních partiích a patří mezi nejrizikovější. „Proto se doporučuje přijmout denně nejméně 400IU jednotek vitamínu D – tedy je třeba dostatek slunečního záření (30min přímého slunce 2-3xtýdně) a mléčných produktů (250 ml plnotučného mléka = 100IU vit D).“

Vitamín D a roztroušená skleróza

Tato zákeřná choroba se řadí mezi autoimunitní onemocnění. Napadne imunitní systém a zničí ochranný obal nervů. „Studie ukázaly, že suplementace (doplňování) vitaminem D a hořčíkem u mladých mužů s roztroušenou sklerózou snížila četnost znovuzplanutí choroby. Vitamín D jako regulátor imunitního systému má ochranný vliv.“

„Déčko“ a nádorová onemocnění

Epidemiologické výzkumy naznačují, že nedostatek vitaminu D souvisí se zvýšením rizika rozvoje nádorů.„Jedná se především o nádory prsu, tlustého střeva a prostaty. Nicméně je důležitý nejen dostatek vitaminu D, ale zároveň i vápníku. Tuto kombinaci dokonale splňuje mléko a mléčné výrobky.”

Vitamín D a kardiovaskulární systém

Jak již bylo zmíněno, nedostatečné množství „déčka“ přispívá k hypertenzi (vysokému krevnímu tlaku).„Suplementace (doplnění) vitaminem D právě pomáhá ke snížení krevního tlaku u již existující hypertenze. Tento zázračný vitamín je důležitý pro vývoj a udržení zdravé a funkční arteriální (tepenné) stěny,“ uzavírá přednosti vitamínu D PhDr. Karolína Hlavatá Phd. v rámci projektu Bílé plus.

Nezbývá než dodat, abyste čerpali vitamín D ze sluníčka, pokud to jde. Dalším jeho zdrojem jsou především ryby, žloutky, mléko a mléčné výrobky a také játra. Více informací na www.bileplus.cz.




Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…