Abstinentky mají s otěhotněním větší problémy

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Zakazovali jste partnerce, aby si dala sklenku alkoholu v době, kdy jste se snažili počít dítě? V severském království se odborníci přesvědčili, že jste si zřejmě počínali jako blázni. Abstinentkám totiž oproti ženám, které sklenkou nepohrdnou, trvá mnohem déle, než otěhotní.

Dánové tvrdí, že záleží i na druhu alkoholu. Tak například podle jejich teorie by častěji a snáze otěhotněly Italky, Španělky a Francouzky, v jejichž zemích se hojně pije víno. Ženy z jiných zemí, dávající přednost pivu či pálence, otěhotní později a méně často než vinařky.

Studie dánského lékaře Mette Juhla a jeho týmu odborníků z Kodaně se zakládala na údajích o průběhu těhotenství a životním stylu třiceti tisíc Dánek. Zabývali se jejich oblibou alkoholu, stravovacími návyky a délkou období, během něhož se pokoušely přijít do jiného stavu.

"Nejrychleji otěhotněly ženy, které si občas dopřávaly víno. Tam jsme zaznamenali statisticky nejkratší čas. Tím ovšem nemůžeme dokázat, zda za plodností opravdu stojí víno. Ono to totiž úzce souvisí s životním stylem dotyčné osoby a s jejími stravovacími návyky. Nestačí se nalívat vínem, případně jiným alkoholem. Přesto ženy neodmítající lihoviny jsou na tom mnohem lépe než abstinentky, pokud budeme mluvit o šanci otěhotnět," potvrdil Mette Juhla. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…