Aby vás nebolela záda

Aby vás nebolela záda

Bolesti zad jsou celosvětově jedním z nejzávažnějších medicínských, ekonomických a sociálních problémů. Během svého života se s tímto problémem setká téměř 85 procent veškeré populace. Pokud jsou bolesti chronické, ovlivňují všechny aspekty života a nutí nemocného se jim přizpůsobit.

„Kromě narušení domácích, pracovních a volnočasových aktivit může bolest zad vážně omezit všechny aktivity, které vyžadují stání, sezení nebo chůzi,“ říká ortoped MUDr. Jan Novotný z privátní ordinace v Ústí nad Labem. „Změní často i nejjednodušší úkol na nemožnou věc.“

Zkuste si při práci ulehčit

Ze všeho nejdříve připravte své tělo na fyzickou námahu. Promažte klouby a svaly speciální zahřívací emulzí, oblečte se tak, abyste neprochladli, ale také se příliš nezpotili. Pak si dopřejte svižnou procházku nebo si zacvičte. Při jakékoli práci se snažte zaujmout takovou pozici, aby vaše záda zůstala rovná. Nesetrvávejte dlouho v předklonu a při zvedání břemen zapojte spíše svaly na nohách. Nikdy nic nezvedejte tahem. Pokrčte kolena, chodidla mějte pevně na zemi a záda zkuste mít rovně. Uchopte předmět tak, aby jedna ruka byla pod ním a druhou jej přidržujte. Zvedat budou vaše nohy.

Jak si ulevit po námaze?

Ponámahové bolesti obtěžují nejvíce u kolenních kloubů, obvykle když máte za sebou chůzi po nerovném terénu. Bolest můžete pociťovat druhý den ráno po probuzení, než se „rozchodíte“, nebo po delším sezení. V těžších stádiích se může objevit bolest i noční a klidová. Doma byste proto měli mít přípravky, které takové potíže pomohou odstranit. Jedním z nejúčinnějších pomocníků je například Dolgit gel či krém. Vyzkoušet můžete také Proenzi gel nebo Arthrostop krém. Přináší úlevu svalům, kloubům, vazům a šlachám, urychlují regeneraci tkání po úrazech, pohmožděninách, výronech, natažených vazech, pomáhají při vstřebávání krevních podlitin, zmírňuje otoky a modřiny. Dalším pomocníkem mohou být například EFFFI emulze, které obsahují účinné přírodní látky.

Udržujte svaly a kosti silné

Dopřejte tělu minerály jako je vápník, hořčík a fosfor – budou udržovat vaše svaly a kosti zdravé a hlavně odolnější. Pokud jste měli potíže po delší námaze a přetrvávají, nehrajte si na samoléčitele a navštivte lékaře. Přinejmenším vám poradí, jak doporučené přípravky správně a efektivně užívat.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud