Aby vás v létě nezaskočil úžeh

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Věděli jste, že riziko infarktů se zvyšuje v době prázdnin? Existuje mnoho teorií, proč tomu tak je – jednou z nich je to, že lidé v době dovolených konzumují během dne více alkoholu a také si dopřávají více jídla.

www.kardiochirurgie.cz



Srdeční příhody a léto

Klíčové faktory pro úspěšný lékařský zásah v případě srdeční příhody jsou čas na stanovení diagnózy, přesnost diagnózy a odpovídající klinické zařízení. A právě to není velmi často „po ruce“, když je pacient se srdečním onemocněním na dovolené daleko od domova. Během prázdnin tak může dojít k prodloužení doby, která vede ke správné diagnóze infarktu.

Zdárný průběh dovolené

Pro kardiaky je nebezpečné pobývat v místech, kde je velké horko, protože jim hrozí onemocnění úžehem. Existují dvě formy úžehu – námahový úžeh postihuje obvykle mladé lidi, kteří jsou po fyzické námaze v horkém prostředí, a klasický úžeh postihující častěji sedavé starší osoby a osoby, které jsou chronicky nemocné. Riziko je vyšší, zvláště když cestujete z chladnějšího prostředí do teplého. Krevní tlak vzrůstá a může dojít k poškození myokardu a následně ke kardiovaskulárnímu kolapsu.

Velké teplo kardiakům vadí

Tepelný stres je obrovskou zátěží pro srdce. Pacienti s preexistující vaskulární rezistencí (vlastnost žil, která způsobuje, že jimi krev hůře protéká) nesnášejí tepelnou zátěž po delší dobu. Pokud se tedy přece jen chystáte na dovolenou, pak byste ji měli vybírat s ohledem na své srdce. Pacienti v horku často vykazují tachykardii a další srdeční komplikace. Čím vyšší teplota, tím vyšší riziko srdečního selhání.

Nezapomínejte také na to, že i středně náročné tělesné cvičení v horku může zdvojnásobit výrobu tepla a způsobit zvýšení tělesné teploty, stejně tak stimulující drogy (sem patří i alkohol) zvyšují metabolismus a tím pádem i teplotu těla. Pozor též na některá inhalační anestetika, která mohou vést ke zvýšenému tlaku.


ČTĚTE TAKÉ:
Zuzana Belohorcová není se svou postavou ještě úplně spokojená




STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…