Afty, opary a popraskané rty

Afty, opary a popraskané rty

Rty jsou citlivé za každého počasí. Jemná kůžička lehce popraská a je náchylná k bakteriální infekci. Vítr, chlad, slunce, mořská i chlorovaná voda v bazénu mohou rty vysušit. Při oslabeném organizmu dochází ke vzniku aftů nebo oparů.

AFTY

Obvykle nezávažné, avšak poměrně časté onemocnění uvnitř dutiny ústní. Vyskytují se na dásni, jazyku nebo na vnitřní straně rtů a tváři. Hojí se do 7-10 dnů, bez jizvy. Doprovází je výrazná bolestivost, omezují mluvení, příjem tekutin i potravy. Afty se vracejí zejména při snížení celkové obranyschopnosti a při stresu. Jejich vznik bývá podpořen poraněními v ústech, konzumací dráždivých jídel.

Příčiny aftů

Podvýživa, stres, nedostatek vitamínů zejména B12, železa, kyseliny listové, slunečního záření. Vznik aftů může být způsoben také špatnou zubní protézou nebo rovnátky, kouřením.

Prevence aftů

Dodržujte pečlivě hygienu ústní dutiny; při čistění zubů buďte opatrní, používejte kartáček s měkkými štětinami. Dráždí-li vám některý zub dásně, navštivte zubního lékaře. Máte-li sklon k opakovaným výsevům aftů, nejezte kořeněná jídla, nepijte kávu a nežvýkejte žvýkačky.

Léčba aftů

Přírodní a doplňková léčba Vitamín C, flavonoidy, vitamin B komplex, Echinacea

OPARY

Herpes je virová kožní infekce, puchýřky jsou naplněné tekutinou, nejčastěji kolem úst, na rtech, na spojivkách nebo genitálu.

Příznaky oparů

Nejprve pálení, svědění (může se vyskytnout i malátnost, mrazení a horečka), za 4 - 5 dní se objeví malé napjaté puchýřky se zánětlivým lemem (rty, okolí úst), kolem 7. - 12. dne praskají nebo zasychají a do 3 týdnů se hojí. Při sekundární infekci je hojení delší, případně je možnost vzniku jizev.

Příčiny oparů Opary může vyvolat stres, únava, menstruace nebo pobyt na slunci ve větru či mořská voda.

Léčba oparů

Přírodní a doplňková léčba Používají se produkty podporující imunitu a s lokálním antiseptickým účinkem (extrakt z meduňky, čajovníkový olej apod.). Podpůrnou terapií je i užívání preparátů s obsahem vitamínů podporujících imunitu a regeneraci a výživu kůže. Např. s obsahem beta karotenu (provitamínu A), který působí proti infekci a snižuje vysušování kůže, vitamínů C (podpora imunity) a E (podpora regenerace), dále minerálů zinku (napomáhá při hojení) a selenu (antioxidační účinky). Doporučuje se užívání mastných kyselin (omega 3) a pupalkového oleje.

POPRASKANÉ RTY

Místo klasických tyčinek na rty se porozhlédněte po přírodních zvláčňujících látkách, jako jsou shea butter, včelí vosk, sladký mandlový olej, jojobový olej a olej z konopných semínek. Tyto všechny látky prostupují do kůže. Pokud jste náchylní k popraskání a zanícení rtů, hledejte tyčinky na rty s antibakteriálními esenciálními oleji, jako je rozmarýn a máta.

Vyhněte se kafru, protože ten může rty vysušovat. Aloe vera zvláčňuje popraskanou kůži, mentol může zmírnit bolest rtů.

Pomožte si sami: Smíchejte kapku medu s troškou hnědého cukru. Naneste na rty a jemně masírujte sem a tam měkkým zubním kartáčkem. Cukr představuje přírodní abrazivní peeling a med obsahuje hydratační enzymy, je mírně antiseptický, pomáhá zničit bakterie a uchovat v pleti hydrataci.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud