Akrylamid – skrytý fastfoodový zabiják?

| Autor: Tomas Šebek | Rubrika: Zdraví

Pokud vás ještě informace o obsahu kalorií, tuku a soli neodradily od všeobecně oblíbeného smaženého jídla s vysokým obsahem škrobu, možná vás bude varovat zjištění, že tato jídla obsahují velké množství akrylamidu. Je to sloučenina odborníky podezřívaná z karcinogenních účinků.

Američtí vědci například zjistili, že jedna porce hranolků obsahuje nejméně 300krát více akrylamidu, než je dávka povolená ve sklenici vody.
Přirozený vedlejší produkt při přípravě některých potravin

Akrylamid je chemická sloučenina bez zápachu a barvy, která se využívá při výrobě určitých chemikálií, plastů a barviv a která může být potenciálním spoluviníkem při vzniku rakoviny.

Švédská studie publikovaná v časopise Journal of Agriculture and Food Chemistry zjistila, že při smažení nebo pečení při vysokých teplotách (vyšších než 120 °C) po delší dobu se může akrylamid vytvořit v mnoha potravinách, zejména v těch s vysokým obsahem škrobu. Jsou to především tyto produkty:

  • hranolky
  • čipsy
  • sušenky
  • některé topinky nebo dále upravované pečivo
  • některé cereálie


Vědci z Norska, Velké Británie, Švýcarska, Kanady a Spojených států došli ve svých studiích k závěrům podobným švédskému výzkumu.

Akrylamid nemusí být na vině
Hranolky, čipsy, sušenky, krekry a ostatní potraviny s vysokým obsahem akrylamidu navíc často mají vysoký obsah kalorií a nízkou nutriční hodnotu. Zvýšená konzumace těchto potravin je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny, které nemusí mít nic společného s akrylamidem. Navíc uvedená jídla často z talíře vytlačují takové potraviny, jako je ovoce, zelenina, fazole a celozrnné produkty, které mají schopnost poskytovat ochranu proti určitým typům rakoviny. Příjem nadbytečného množství tuku a kalorií navíc zvyšuje riziko obezity, a ta je dalším rizikovým faktorem pro vznik určitých typů rakoviny.

Jak bychom se akrylamidu měli bránit?
Zatímco některé lidi výsledky studií zpochybňujících karcinogenní účinky akrylamidu uklidnily, jiní si dále dělají starosti a snaží se omezit spotřebu hranolků, čipsů a dalších potravin obsahujících akrylamid. Co mohou konzumenti dělat? Ideální je vyhnout se výše uvedeným pokrmům. Americký institut pro výzkum rakoviny také radí držet se následujících doporučení:

  • konzumovat hodně ovoce a zeleniny
  • omezit příjem smažených, tučných a přesolených jídel
  • sportovat
  • udržovat si přiměřenou tělesnou hmotnost (lidé s nadváhou by měli zhubnout)
  • omezit konzumaci alkoholu
  • nekouřit


zdroj: http://www.lecba-rakoviny.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Dnes | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Dnes | Detox nemusí být nutně zaměřený jen na potraviny. Stále častěji se coby součást mentální očisty…

Co všechno vás zdravotně může potkat, když je vám víc než 40

Co všechno vás zdravotně může potkat, když je vám víc než 40

21. 2. | 2 | Čtyřicítka se u žen bere jako zlomový věk. Větší únava, zpomalující se metabolismus, proměna…

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

20. 2. | Svíčková je klasika, kterou milujeme, a málokdo ví, že její příprava je velmi jednoduchá. Blýskněte…