Akrylamid – skrytý fastfoodový zabiják?

| Autor: Tomas Šebek | Rubrika: Zdraví

Pokud vás ještě informace o obsahu kalorií, tuku a soli neodradily od všeobecně oblíbeného smaženého jídla s vysokým obsahem škrobu, možná vás bude varovat zjištění, že tato jídla obsahují velké množství akrylamidu. Je to sloučenina odborníky podezřívaná z karcinogenních účinků.

Američtí vědci například zjistili, že jedna porce hranolků obsahuje nejméně 300krát více akrylamidu, než je dávka povolená ve sklenici vody.
Přirozený vedlejší produkt při přípravě některých potravin

Akrylamid je chemická sloučenina bez zápachu a barvy, která se využívá při výrobě určitých chemikálií, plastů a barviv a která může být potenciálním spoluviníkem při vzniku rakoviny.

Švédská studie publikovaná v časopise Journal of Agriculture and Food Chemistry zjistila, že při smažení nebo pečení při vysokých teplotách (vyšších než 120 °C) po delší dobu se může akrylamid vytvořit v mnoha potravinách, zejména v těch s vysokým obsahem škrobu. Jsou to především tyto produkty:

  • hranolky
  • čipsy
  • sušenky
  • některé topinky nebo dále upravované pečivo
  • některé cereálie


Vědci z Norska, Velké Británie, Švýcarska, Kanady a Spojených států došli ve svých studiích k závěrům podobným švédskému výzkumu.

Akrylamid nemusí být na vině
Hranolky, čipsy, sušenky, krekry a ostatní potraviny s vysokým obsahem akrylamidu navíc často mají vysoký obsah kalorií a nízkou nutriční hodnotu. Zvýšená konzumace těchto potravin je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny, které nemusí mít nic společného s akrylamidem. Navíc uvedená jídla často z talíře vytlačují takové potraviny, jako je ovoce, zelenina, fazole a celozrnné produkty, které mají schopnost poskytovat ochranu proti určitým typům rakoviny. Příjem nadbytečného množství tuku a kalorií navíc zvyšuje riziko obezity, a ta je dalším rizikovým faktorem pro vznik určitých typů rakoviny.

Jak bychom se akrylamidu měli bránit?
Zatímco některé lidi výsledky studií zpochybňujících karcinogenní účinky akrylamidu uklidnily, jiní si dále dělají starosti a snaží se omezit spotřebu hranolků, čipsů a dalších potravin obsahujících akrylamid. Co mohou konzumenti dělat? Ideální je vyhnout se výše uvedeným pokrmům. Americký institut pro výzkum rakoviny také radí držet se následujících doporučení:

  • konzumovat hodně ovoce a zeleniny
  • omezit příjem smažených, tučných a přesolených jídel
  • sportovat
  • udržovat si přiměřenou tělesnou hmotnost (lidé s nadváhou by měli zhubnout)
  • omezit konzumaci alkoholu
  • nekouřit


zdroj: http://www.lecba-rakoviny.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak upéct skvělou domácí vánočku. Zkuste recept našich babiček

Jak upéct skvělou domácí vánočku. Zkuste recept našich babiček

Včera | Na první pohled je pečení vánočky složitá záležitost, které se nejeden začátečník zalekne. Když ale…

Co jste nevěděli o virózách: 10 základních informací

Co jste nevěděli o virózách: 10 základních informací

14. 12. | 3 | Opakuje se to každý rok a všichni to dobře známe. Náhle nás přepadne teplota, bolest svalů,…

6 nejlepších kuchařek, které chcete najít pod stromečkem na Vánoce 2017

6 nejlepších kuchařek, které chcete najít pod stromečkem na Vánoce 2017

13. 12. | Pokud rádi vaříte, kuchařek není nikdy dost. Přinášíme vám šest kousků, které udělají radost…

Je vám cítit z úst? Tyto potraviny vás zbaví zápachu

Je vám cítit z úst? Tyto potraviny vás zbaví zápachu

11. 12. | Trápí vás častý zápach z úst, kterého se nemůžete zbavit, i když si pravidelně čistíte zuby,…