Akrylamid – skrytý fastfoodový zabiják?

| Autor: Tomas Šebek | Rubrika: Zdraví

Pokud vás ještě informace o obsahu kalorií, tuku a soli neodradily od všeobecně oblíbeného smaženého jídla s vysokým obsahem škrobu, možná vás bude varovat zjištění, že tato jídla obsahují velké množství akrylamidu. Je to sloučenina odborníky podezřívaná z karcinogenních účinků.

Američtí vědci například zjistili, že jedna porce hranolků obsahuje nejméně 300krát více akrylamidu, než je dávka povolená ve sklenici vody.
Přirozený vedlejší produkt při přípravě některých potravin

Akrylamid je chemická sloučenina bez zápachu a barvy, která se využívá při výrobě určitých chemikálií, plastů a barviv a která může být potenciálním spoluviníkem při vzniku rakoviny.

Švédská studie publikovaná v časopise Journal of Agriculture and Food Chemistry zjistila, že při smažení nebo pečení při vysokých teplotách (vyšších než 120 °C) po delší dobu se může akrylamid vytvořit v mnoha potravinách, zejména v těch s vysokým obsahem škrobu. Jsou to především tyto produkty:

  • hranolky
  • čipsy
  • sušenky
  • některé topinky nebo dále upravované pečivo
  • některé cereálie


Vědci z Norska, Velké Británie, Švýcarska, Kanady a Spojených států došli ve svých studiích k závěrům podobným švédskému výzkumu.

Akrylamid nemusí být na vině
Hranolky, čipsy, sušenky, krekry a ostatní potraviny s vysokým obsahem akrylamidu navíc často mají vysoký obsah kalorií a nízkou nutriční hodnotu. Zvýšená konzumace těchto potravin je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny, které nemusí mít nic společného s akrylamidem. Navíc uvedená jídla často z talíře vytlačují takové potraviny, jako je ovoce, zelenina, fazole a celozrnné produkty, které mají schopnost poskytovat ochranu proti určitým typům rakoviny. Příjem nadbytečného množství tuku a kalorií navíc zvyšuje riziko obezity, a ta je dalším rizikovým faktorem pro vznik určitých typů rakoviny.

Jak bychom se akrylamidu měli bránit?
Zatímco některé lidi výsledky studií zpochybňujících karcinogenní účinky akrylamidu uklidnily, jiní si dále dělají starosti a snaží se omezit spotřebu hranolků, čipsů a dalších potravin obsahujících akrylamid. Co mohou konzumenti dělat? Ideální je vyhnout se výše uvedeným pokrmům. Americký institut pro výzkum rakoviny také radí držet se následujících doporučení:

  • konzumovat hodně ovoce a zeleniny
  • omezit příjem smažených, tučných a přesolených jídel
  • sportovat
  • udržovat si přiměřenou tělesnou hmotnost (lidé s nadváhou by měli zhubnout)
  • omezit konzumaci alkoholu
  • nekouřit


zdroj: http://www.lecba-rakoviny.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

5. 12. | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…