Alergie může číhat i v plísňových sýrech

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Také jste si mysleli, že alergie na plísně souvisí pouze se vzdušnými sporami v období jarních, letních a podzimních měsíců? Je to omyl – nebezpečí je spojené i s konzumací plísňových sýrů, sušeného ovoce či piva. Zde se totiž plísně vyskytují také ve vysoké míře.



www.ulekare.cz

Alergeny jsou dva

Proč mohou být vlastně plísňové sýry nebezpečné? Odpověď je jednoduchá: obsahují dvě alergenní složky, plíseň a mléko. Na ty může organismus zareagovat přecitlivělostí.

* Při alergii na sýry tělo chybně vyhodnotí mléčnou bílkovinu či plísně jako životu nebezpečné.

* Imunitní systém pak spustí kaskádu dějů, které alergen odstraní.

* Likvidací je pověřen speciální typ protilátek, tzv. imunoglobuliny E (zkr. IgE) – jejich zvýšená hladina v těle aktivuje další druh buněk, mastocyty.

* Mastocyty odpoví produkcí velkého množství spouštěče zánětů, histaminu – jeho nejvyšší koncentrace lze najít v plicích, nosní sliznici, kůži a v tkáni obklopující střeva.

* Příznaky alergie jsou tak vlastně výsledkem zánětu měkkých tkání v různých částech těla.

Může jít i o život

Dojde-li ke vdechnutí spor, postižení často trpí záněty očí, nosu a hrdla. Jejich spolknutí se pak projevuje trávicími potížemi (bolesti břicha, zvracení či průjem) a kožními problémy (atopický ekzém, kopřivka, otoky). Říkáte si, že je to nepříjemné, ale na životě vás to přece neohrozí? Bohužel se mýlíte:

* Alergie na plísně, stejně tak jako jakákoliv jiná alergie, může vést až ke smrti.

* Tato extrémní reakce se nazývá anafylaktický šok – imunitní systém způsobí masivní zánět a ten ochromí dýchací a kardiovaskulární systém.

* Postiženému je mdlo, nemůže dýchat a prudce mu klesá krevní tlak – nejhorší odvrátí pouze okamžitá lékařská pomoc.

Cítíte, že vám konzumace plísňových sýrů nedělá dobře? Možná je na čase, abyste se svými potížemi konečně navštívili lékaře.

www.ulekare.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…