Alergie může zaútočit na kohokoliv a kdykoliv. Jak se bránit?

Alergie může zaútočit na kohokoliv a kdykoliv. Jak se bránit?

Alergií existuje nespočet druhů a mohou se projevit různým způsobem. Není pravda, že pokud jste se „dočkali“ dospělého věku bez alergie, máte vyhráno. Alergie se může objevit kdykoliv!

Kýchání, rýma, kašel, ucpaný nos jsou běžné příznaky nachlazení nebo chřipky. Pokud vám nezabírají obvyklé prostředky, či se potíže cyklicky opakují, neváhejte navštívit lékaře. Pravděpodobně se u vás rozvinula reakce způsobená tzv. inhalačními alergeny.

Inhalační alergeny však není jediné, co může vyvolat alergické reakce. Další skupinou jsou potravinové alergeny. Mohou způsobit vyrážky, svědění, nevolnost, zvracení a průjmy. Podobné příznaky jako atopický ekzém mají tzv. kontaktní alergie, tj. alergie na chemické látky.

Pokud se u vás nějaký druh obtíží objeví, je nezbytné, abyste vyhledali lékaře. Ten vám udělá testy a na základě nich určí konkrétní alergen. Na počátku celého procesu stanovení alergie stojí podrobný rozhovor. Lékař se vás pečlivě vyptá na příznaky. Důležité je, abyste sdělili veškerá svá podezření na konkrétní alergen, nebo skupinu alergenů. Zvlášť pokud se obtíže objevují pravidelně, nebo při kontaktu s konkrétní látkou a nelze je vysvětlit jiným onemocněním. Lékař vás vyšetří a odešle na diagnostické testy – kožní, krevní, nebo tzv. provokační testy.

Příznaky alergie podle typu alergenu

Inhalační alergeny , tj. pyly, roztoči, plísně nebo zvířecí alergeny jsou přítomny ve vzduchu a u alergiků vyvolávají reakci na spojivkách a v dýchacích cestách. Příznakem je zarudnutí a svědění spojivek, kýchání, vodnatá rýma, ucpaný nos, škrábání v krku a kašel.

Potravinové alergeny . Alergie se může projevit svěděním a pálením, někdy až otokem na rtech, v ústech a krku. Výjimkou není pálení a svědění očí, svědění v uších, kopřivka, ekzém, potíže s dýcháním. Dalšími možnými projevy jsou nevolnost, bolest břicha, zvracení a průjmy. Mezi časté potravinové alergeny patří vejce, mléko, pšeničná mouka, kořenová zelenina, rajčata, ořechy, sója, ryby a ovoce.

Kontaktní alergie – kontaktní alergická dermatitida se projevuje podobně, jako atopický ekzém. Jedná se o alergickou reakci na chemické látky, se kterými přichází kůže do styku, například s kovy, látkami obsaženými v kosmetice.

Diagnostické testy

Kožní testy – pomocí malé jehličky - lancety - vám lékař vpraví pod kůži nepatrné množství látky s alergenovým extraktem. Pokud jste na daný alergen alergičtí, objeví se na pokožce do 15 minut kopřivkový pupen. Pokud je větší než 3 mm, je test pozitivní. Výklad výsledku testu je vždy úkolem pro zkušeného alergologa.

Krevní testy – příslušný alergen se jednoznačně určí pomocí vyšetření krevního obrazu. Měří se tzv. IgE protilátky neboli bílkoviny s protilátkovou aktivitou.

Náplasťové testy – dermatolog je provádí, pokud existuje podezření na kontaktní alergii. Na zdravou a neporušenou kůži zad se nanáší roztok s alergenovým extraktem a přelepí se náplastí. Výsledky se odečítají za 48h, 72h a po týdnu. Test je pozitivní, pokud se v místě testu objeví ekzém.

Provokační testy – S jejich pomocí lze zhodnotit, zda léky, které pacient užívá, účinně brání vzniku obtíží. Nevýhodou je, že se dá testovat vždy jen jeden alergen. Tyto testy se ale běžně neprovádějí.

Doporučujeme

Články odjinud