Jedním z důvodů proč spotřebitelé upřednostňují sójové nápoje před klasickým mlékem, může být například alergie na kravské mléko a intolerance laktózy. To může způsobit nepříjemné zdravotní problémy. Je proto třeba dodržovat různá dietní opatření. Sójové produkty se v současné době dostávají do popředí, a to hlavně díky nárůstu lidí s intolerancí.
„Mnoho lidí v dospělém věku má problémy se zpracováním mléka v trávicím traktu. Příčiny jsou dvě, a sice alergie na mléčnou bílkovinu a intolerance laktózy (mléčného cukru), popřípadě kombinace obou příčin. Tyto dva problémy mají sice různou příčinu, ale oba způsobují nepříjemné zdravotní problémy.
Proto je třeba dodržovat dietní opatření. Jednodušší situaci mají jedinci s intolerancí laktózy. Na trhu se pouze sporadicky objevují nápoje a výrobky mléčného typu prosté laktózy např. značka Alpro soya.
V daleko horší situaci jsou ti, kteří mají alergii na bílkovinu kravského mléka nebo kombinaci intolerance a alergie. Pro ně je kravské mléko a všechny výrobky z něj zcela tabu. Řešením v těchto případech může být sójový nápoj a výrobky z něj – jogurty, pudingy a sýry (tofu)“, uvádí Ing. Petr Havlíček, specialista na výživu.
„Intolerance laktózy je známá již řadu let a projevuje se nadýmáním a průjmy. Způsobuje ji deficit laktázy, což je enzym, který štěpí laktózu. Problémy se mohou objevit už u malých kojených dětí a zároveň se mohou objevit až v pozdějším věku. U mnoha lidí se tento problém vyskytne v situaci, kdy nekonzumují v dětství pravidelně mléko, a kdy postupně dochází díky tomu k útlumu tvorby laktázy. Nicméně, laktózová intolerance se může objevit i u jedinců, kteří v dětství mléko konzumovali. Největší výskyt laktózové intolerance se objevuje u národů, které nejsou zvyklé konzumovat mléko, například Asiaté a Afričané,“ dodává Ing. Petr Havlíček.
ČTĚTE TAKÉ:
Ženy jsou nejkrásnější v jedenatřiceti
STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU