Alergiků přibývá jako hub po dešti

| Autor: Tomas Šebek | Rubrika: Zdraví

Pylová alergie je sezónní onemocnění, které trápí velké množství lidí takřka po celém světě. Nejinak je tomu i u nás. Pylová zrnka vznášející se v ovzduší komplikují každý rok život až pětině obyvatel České republiky. Alergiků navíc každoročně přibývá a tento vzestupný trend, jak se zdá, bude i nadále pokračovat.



Na dezinfekce zapomeňte
Příčin, proč počet pylových alergií neustále narůstá, je celá řada. Může za to náš současný životní styl a výrazná změna životních podmínek. Například osobní hygiena, která je ve vyspělých zemích něčím samozřejmým, růst počtu alergiků paradoxně zvyšuje. Ukázalo se totiž, že právě úzkostlivým dodržováním čistoty je dozrávající lidská imunita ochuzena o dostatek podnětů, a nemůže se tak plně rozvinout.

Kdo za to může
Za narůstajícím počtem alergiků je třeba hledat i další viníky. Tím hlavním je průmysl. Znečišťuje životní prostředí a činí tak člověka náchylnějšího ke vzniku alergií i dalších civilizačních chorob. Ale i my samy si umíme velmi dobře škodit. Kouření, ať již aktivní, či pasivní, prokazatelně riziko rozvoje alergií zvyšuje. Nedonošené děti jsou také ohroženější. K působení škodlivých látek jsou mnohem náchylnější a pravděpodobnost rozvoje alergie tak u nich narůstá.

Globální oteplování má další černý puntík
Podle posledních informací má globální oteplování na zvyšujícím se počtu pylových alergií také svůj podíl. Následkem vyšší teploty začíná jaro v mnoha zemích dříve než v letech minulých, čímž se sezóna pylových alergií prodlužuje. Koncentrace pylů v ovzduší navíc vlivem zvyšujícího se množství CO2 narůstá. Lze tedy předpokládat, že počet pylových alergiků se bude zvyšovat i nadále.

Jelikož pyly ze vzduchu jen tak nezmizí, nezbývá nám nic jiného než se smířit s faktem, že pylové alergie byly, jsou a budou. Můžeme však doufat, že se již brzy najde spolehlivá a stoprocentně úspěšná léčba, která nám pomůže se těch protivných obtíží nadobro zbavit.

zdroj: http://www.pylovasluzba.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…