Alkohol může způsobit návrat rakoviny prsu

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Ženám po menopauze, které prodělaly rakovinu prsu a pijí alkohol, hrozí, že se jim nemoc vrátí.Američtí odborníci varují, že tomuto nebezpečí jsou vystaveny obzvláště ženy s nadváhou.





Dosavadní výzkumy se zaměřovaly na souvislost mezi konzumací alkoholu a vznikem rakoviny, poslední studie se ale zabývala rizikem recidivy tohoto onemocnění.

"Neobjevili jsme žádné riziko u žen, které si dopřávají polovinu sklenky denně," říká Dr. Marilyn Kwanová, jež prezentovala výsledky svého zkoumání na sympóziu Americké asociace pro rakovinu v San Antoniu.

Její tým sledoval 1 900 žen, které se vyléčily z raného stadia zhoubného karcinomu prsu. Respondentky vědcům zároveň poskytly informace o množství alkoholu, který vypijí.

Během osmi let vyšlo najevo, že pacientkám konzumujícím tři až čtyři drinky týdně hrozí o 30 procent vyšší nebezpečí recidivy rakoviny.
"Čím víc alkoholu, tím větší riziko," říká Kwanová.

Podle ní souvisí pití alkoholu s produkcí estrogenu, který je "potravou" tohoto typu nádorů.
Ženy po přechodu, které rakovinu prodělaly nebo prodělávají, by se proto měly alkoholickým nápojům vyhýbat.

Podle Světové zdravotnické organizace zemře na světě každoročně na karcinom prsu téměř půl milionu žen.







STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU




ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Včera | O víkendu máme konečně čas sejít se u stolu. Chceme si pochnutnat na něčem lahodném, ale nechceme…

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

18. 2. | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…